Placuszki kokosowe – potrójna siła

Placuszki kokosowe – potrójna siła

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 150g 1 kubek
Mąka kokosowa : 50g 1/3 kubka
Wiórki kokosowe : 50g 1/2 kubka
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Woda : 250ml
Cukier trzcinowy : 5-6 łyżek Ewentualnie kokosowy
Sól : 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Wanilia : 1 laska

Wyjątkowe składniki i wyjątkowe danie. Tak pokrótce można opisać placuszki kokosowe. Prażone wiórki, mleczko i mąka kokosowa, nadają im niesamowitego smaku.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Placuszki kokosowe

Dostałem sporo zapytań o to, co zrobić z mąką kokosową. Rzeczywiście jest to nie łatwy zawodnik w obejściu. Zwłaszcza na diecie wegańskiej jest z nią problem. W większości przepisów, w internetowym odmęcie blogowym, niezbędne są jajka… zazwyczaj użycie wegańskich zamienników nic nie daje. Ja jednak postanowiłem zrobić placuszki całkowicie według własnej koncepcji. Sparzyłem się już na dwóch przepisach, więc za trzecim podejściem musiał być sukces, bo… szkoda mąki marnować!

Oczywiście się udało! Nieskromnie stwierdzę, że placuszki kokosowe wyszły świetnie. Nic nie przywierało, placuszki ładnie się usmażyły i co najważniejsze, pięknie pachniały, a jeszcze lepiej smakowały.

Ja podałem moje placuszki kokosowe ze startą gorzką czekoladą, ale bardzo fajnymi dodatkami mogą okazać się bita śmietana z mleczka kokosowego, ananas, banany czy pomarańcza. Wybór należy do Ciebie.

Placuszki kokosowe

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek?

Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne.

  • Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty?

Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis na domowe mleko kokosowe.

  • Jak zrobić placuszki w wersji bezglutenowej?

Zastąp mąkę pszenną miksem uniwersalnym bezglutenowym lub użyj np. mąki gryczanej + 2 łyżki siemienia lnianego lub nasionek chia z 6 łyżkami wody. Uważaj jednak z innymi mąkami bezglutenowymi, bo każda nada placuszkom inny smak i bardziej zakalcowatą strukturę.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 150g 1 kubek
Mąka kokosowa : 50g 1/3 kubka
Wiórki kokosowe : 50g 1/2 kubka
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Woda : 250ml
Cukier trzcinowy : 5-6 łyżek Ewentualnie kokosowy
Sól : 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Wanilia : 1 laska

Wykonanie

1
Gotowe

Na suchej patelni, na średnim ogniu umieść wiórki kokosowe i praż je aż się zezłocą. Uważaj, żeby nie przypalić.

2
Gotowe

Do dużej miski wsyp podprażone wiórki, mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii. Wymieszaj. Wlej mleczko kokosowe oraz wodę. Porządnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Tutaj zapomnij o konsystencji jaką znasz z naleśników lub pancakesów.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz, to wysmaruj tłuszczem (u mnie patelnia smaży pięknie bez jego dodatku).
Na patelnię nakładaj ciasto i delikatnie je rozprowadź tak, żeby powstały ładne i niezbyt duże placuszki. 1 spora łyżka = 1 placuszek. Smaż z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor. Ważne, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo placuszki mogą nie wyjść.

naleśniki z komosy ryżowej
Poprzedni
Naleśniki z komosy ryżowej
placki z czerwonej soczewicy
Następny
Placki z czerwonej soczewicy




naleśniki z komosy ryżowej
Naleśniki z komosy ryżowej
placki z czerwonej soczewicy
Placki z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina

Zamiast mąki orkisZowej może być jaglana? Jakiś czas temu kupiłam i do tej pory leży nieużywana… nie bardzo wiem co z niej robić…

Paulina

Namoczone czy suche? Wybacz głupie pytania ale my z kuchnia niezbyt się lubimy 😀

Paulina

Bardzo Ci dziękuję! 😉

Aśka

Pyszne te placuszki 🙂 Mi poszła prawie cała puszka mleka kokosowego bo było bardzo, bardzo gęste i nie rozlewały się na patelni. W rezultacie miały postrzępione brzegi, dlatego też wlałam prawie całe mleko. Mam jeszcze pytanie: czy przesiewasz mąkę orkiszową? Moje placki w środku były ciemniejsze niż na zdjęciu.

Łucja

Moją słabością jest robienie placków ze wszystkiego co nasunie mi się pod rękę. Jak dobrze, że nie jestem w tym jedyna! 🙂

Ana

domowe mleko kokosowe zamiast kupnego da radę? może dodać oleju kokosowego?