Ketchup ekspresowy

Ketchup ekspresowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Zioła prowansalskie:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: szczypta
Cebula suszona:: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka
Cynamon:: 0.5 łyżeczki
Cukier trzcinowy:: 1-2 łyżki
Sól:: do smaku
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Papryka ostra:: do smaku

Nutritional information

100g
Porcja
30
Kalorie
1.4g
Białko
0.6g
Tłuszcz
3.6g
Węglowodany
1.1g
Błonnik

Nie lubisz bawić się w obieranie pomidorów do domowego ketchupu? Mam dla Ciebie prosty przepis na ketchup, który zrobisz w kwadrans!

  • 15 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Prosty przepis na ketchup

Bardzo lubię ketchup do frytek, burgerów czy zwykłych kanapek, ale odstraszała mnie zawsze ogromna ilość cukru dodawana przy jego produkcji. Przy okazji robienia nowych burgerów wpadłem na pomysł, żeby w międzyczasie, gdy kotleciki się pieką, ukręcić prosty ketchup. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że prosty przepis na ketchup może dać takie efekty. Smakowity, delikatnie słodki… taki jak lubię. Jeśli jesteś fanem ostrych sosów, to koniecznie dodaj ostrą papryczkę.

Ketchup ekspresowy możesz wykonać z pomidorów puszkowanych, jak i passaty. Do posłodzenia użyłem erytrolu, aby zbić kaloryczność, ale jeśli się tym nie emocjonujesz, to spokojnie możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu.

Koniecznie sprawdź przepisy na wegańskie burgery, których już kilka jest na blogu. Dodatkowo, jeśli już wykonasz ten prosty przepis na ketchup, to zrób sobie do tego coś kreatywnego. Proponuję Ci falafel z piekarnika, klopsiki z orzechów włoskich lub pizzę z patelni.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Zioła prowansalskie:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: szczypta
Cebula suszona:: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka
Cynamon:: 0.5 łyżeczki
Cukier trzcinowy:: 1-2 łyżki
Sól:: do smaku
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Papryka ostra:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Do wysokiego pojemniczka wlej pomidory z puszki, wsyp przyprawy oraz słodziwo i dodaj ocet.

2
Gotowe
15 minut

Zblenduj na gładko i spróbuj. Jeśli potrzeba więcej przypraw lub cukru, to po prostu dodaj. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić, bo smak się skoncentruje po ugotowaniu. Przelej zawartość naczynka do garnka, wstaw na ogień i gotuj około 15 minut lub do czasu aż konsystencja ketchupu będzie Ci odpowiadała.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Lody mango
previous
Lody mango
Jak upiec buraki
next
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
Lody mango
previous
Lody mango
Jak upiec buraki
next
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x