Placki z amarantusa

4 0
Placki z amarantusa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Nasiona amarantusa:: 150g
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 300ml
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Banan:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: do smażenia
Na dżemik
Maliny:: 250g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: do smaku

Nutritional information

Placek
Porcja
61
Kalorie
2.7g
Białko
1g
Tłuszcz
8.7g
Węgl.
1.5g
Błonnik

Placki z amarantusa to moja odpowiedź na liczne pytania o przepisy z użyciem nasion amarantusa. Prostota, zdrowie i słodycz w jednym.

  • 30 min
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

  • Na dżemik

Share

Placki z amarantusa

Dostawałem od Was sporo zapytań, co można zrobić z nasion amarantusa. Oczywiście można je ugotować i zjeść, ale to banalne i nudne. Postanowiłem więc zrobić jakąś propozycję śniadaniową. Padło na placki z amarantusa.

Dlaczego placki z amarantusa?

Ostatnio mam straszną fazę na placki. Prawie codziennie lądują u mnie na śniadanie lub obiad. Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszyły się placki z soczewicy i placuszki z mąki gryczanej, dlatego też stwierdziłem, że takie wykorzystanie amarantusa zarówno dla mnie, jak i dla Was będzie najbardziej przydatne. Zastanawiam się jeszcze nad innymi wariacjami smakowymi. Będę na pewno próbował zrobić placki z amarantusa na wytrawnie. Coś z grzybową nutą? Myślę, że to może się udać!

placki z ziaren amarantusa

Placki z amarantusa

Wracając jednak do dzisiejszych placuszków, to ja zrobiłem do nich szybki dżemik malinowy i zachęcam Was do spróbowania go. Wykonanie to zaledwie kilka chwil, a jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego. Poza dżemem, bardzo fajnym dodatkiem może być oczywiście wegańska bita śmietana, syrop klonowy, miód, czekolada roztopiona, jak i świeże owoce.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Nasiona amarantusa:: 150g
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 300ml
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Banan:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: do smażenia
Na dżemik
Maliny:: 250g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Amarantusa przesyp do miseczki lub pojemniczka i zalej wodą na 8-12h. Po tym czasie odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

2
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Jeśli dodajesz banana, to pokrój go na kawałki i wmieszaj do zblendowanej masy. Odstaw na 15 minut. Jeśli masa byłaby zbyt gęsta, to dodaj więcej mleka.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż nieduże placuszki (1 placuszek = 1 spora łyżka) na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

4
Gotowe

Do garnka wrzuć maliny. Smaż je na małym ogniu. Gdy się już rozpadną dodaj cukier lub erytrol, nasiona chia i zdejmij z ognia. Wymieszaj i przełóż do miseczki.

Konrad Budzyk

Pieczona kasza gryczana
previous
Pieczona kasza gryczana
czekoladowe batoniki z amarantusem
next
Czekoladowe batoniki z amarantusem
Pieczona kasza gryczana
previous
Pieczona kasza gryczana
czekoladowe batoniki z amarantusem
next
Czekoladowe batoniki z amarantusem
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Placuszki wspaniałe! Właśnie jestem po śniadaniu i nadal nie mogę wyjść z zachwytu 🙂 Odkąd przeszłam na dietę wegańską brakowało mi satysfakcjonujących mnie pancakes na weekendowe poranki, ale ten przepis uratował sprawę 😉 Z masłem orzechowym i plasterkami banana to poezja <3 A z ciekawości, na ile osób przewidziana była podana ilość porcji? Ja słynę z bycia niesamowitym łakomczuchem, ale zdecydowanie zredukowałam podane ilości, przy i tak nie dała,m rady zjeść wszystkiego – choć oczywiście to, co wylądowało już na moim talerzu nie zostało ocalone: za dobre, żeby zostawiać, nawet mimo pełnego już brzucha! Nie spodziewałam się, że placuszki mogą… Czytaj więcej »

Iga

Dobrze brzmi ten przepis i przymierzam się do spróbowania, mam jednak jedną zagwozdkę, kiedyś już próbowałam płukać drobne nasionka amarantusa, ale spora część przeleciała przez sitko o najdrobniejszych oczkach jakie miałam na stanie, jaki jest Twój patent na płukanie tych ziarenek?

Konrad Budzyk

U mnie przeleciały ze 2 ziarenka, ale pewnie to dlatego, że napęczniały… tak myślę. Jeśli nadal będą u Ciebie uciekały, to po prostu zlej wodę, dodaj nową i ponownie zlej ją 🙂

Iga

Faktycznie, nie pomyślałam, że będą spęczniałe, ja przepłukiwałam suche, zatem do dzieła, dzięki! 🙂

Iga

Dziękuję za tą inspirację, wyszły pyszne 🙂 zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego była woda plus 3 orzechy włoskie i łyżka siemienia lnianego, czyli tak jakby mleko roślinne z silnego blendera 😉 dałam też tylko małą łyżeczkę sody..
..placki były pięknie zwarte, nie rozpadały się, zastanawiam się czego to zasługa, bo przymierzam się do spróbowania wersji bezglutenowej, próbowałeś może Bledmanie?

Basia

A czy zamiast ziaren amarantusa można użyć mąki?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że tak, tylko trzeba będzie dodać troszkę wody lub mleka 🙂

Iza

Jakie mleko roślinne użyłeś do tych placuszków? Jakiej najlepiej użyć mąki żeby były to placuszki bezglutenowe?

Konrad Budzyk

Mleko sojowe. Co do innej mąki, to niestety nie wolecę, bo nie robiłem z inną. Pewnie gryczana by się fajnie sprawdziła 🙂

Iga

Hej Blendamnie, robię któryś raz i coś mnie podkusiło dodałam banana i wysły nie placki, ale paćka, czy trzeba zmienić proporcje w tej wersji?

Konrad Budzyk

Trzebaby zmniejszyć ilość płynu, ponieważ banan sam w sobie jest wilgotny 🙂

Konrad Budzyk

O ile oczywiście banan będzie blendowany 🙂

Anna

Placki przepyszne. Dzięki Twoim przepisom odnalazłam radość gotowania dla dziecka, które wcina wszystko co uda mi się zrobić. Dziękuję!

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x