Placki z amarantusa

4 0
Placki z amarantusa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Nasiona amarantusa:: 150g
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 300ml
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Banan:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: do smażenia
Na dżemik
Maliny:: 250g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: do smaku

Nutritional information

Placek
Porcja
61
Kalorie
2.7g
Białko
1g
Tłuszcz
8.7g
Węgl.
1.5g
Błonnik

Placki z amarantusa to moja odpowiedź na liczne pytania o przepisy z użyciem nasion amarantusa. Prostota, zdrowie i słodycz w jednym.

  • 30 min
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

  • Na dżemik

Share

Placki z amarantusa

Dostawałem od Was sporo zapytań, co można zrobić z nasion amarantusa. Oczywiście można je ugotować i zjeść, ale to banalne i nudne. Postanowiłem więc zrobić jakąś propozycję śniadaniową. Padło na placki z amarantusa.

Dlaczego placki z amarantusa?

Ostatnio mam straszną fazę na placki. Prawie codziennie lądują u mnie na śniadanie lub obiad. Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszyły się placki z soczewicy i placuszki z mąki gryczanej, dlatego też stwierdziłem, że takie wykorzystanie amarantusa zarówno dla mnie, jak i dla Was będzie najbardziej przydatne. Zastanawiam się jeszcze nad innymi wariacjami smakowymi. Będę na pewno próbował zrobić placki z amarantusa na wytrawnie. Coś z grzybową nutą? Myślę, że to może się udać!

placki z ziaren amarantusa

Placki z amarantusa

Wracając jednak do dzisiejszych placuszków, to ja zrobiłem do nich szybki dżemik malinowy i zachęcam Was do spróbowania go. Wykonanie to zaledwie kilka chwil, a jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego. Poza dżemem, bardzo fajnym dodatkiem może być oczywiście wegańska bita śmietana, syrop klonowy, miód, czekolada roztopiona, jak i świeże owoce.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Nasiona amarantusa:: 150g
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 300ml
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki
Cynamon:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Banan:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: do smażenia
Na dżemik
Maliny:: 250g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Amarantusa przesyp do miseczki lub pojemniczka i zalej wodą na 8-12h. Po tym czasie odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

2
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Jeśli dodajesz banana, to pokrój go na kawałki i wmieszaj do zblendowanej masy. Odstaw na 15 minut. Jeśli masa byłaby zbyt gęsta, to dodaj więcej mleka.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż nieduże placuszki (1 placuszek = 1 spora łyżka) na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

4
Gotowe

Do garnka wrzuć maliny. Smaż je na małym ogniu. Gdy się już rozpadną dodaj cukier lub erytrol, nasiona chia i zdejmij z ognia. Wymieszaj i przełóż do miseczki.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pieczona kasza gryczana
previous
Pieczona kasza gryczana
czekoladowe batoniki z amarantusem
next
Czekoladowe batoniki z amarantusem
Pieczona kasza gryczana
previous
Pieczona kasza gryczana
czekoladowe batoniki z amarantusem
next
Czekoladowe batoniki z amarantusem
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Placuszki wspaniałe! Właśnie jestem po śniadaniu i nadal nie mogę wyjść z zachwytu 🙂 Odkąd przeszłam na dietę wegańską brakowało mi satysfakcjonujących mnie pancakes na weekendowe poranki, ale ten przepis uratował sprawę 😉 Z masłem orzechowym i plasterkami banana to poezja <3 A z ciekawości, na ile osób przewidziana była podana ilość porcji? Ja słynę z bycia niesamowitym łakomczuchem, ale zdecydowanie zredukowałam podane ilości, przy i tak nie dała,m rady zjeść wszystkiego – choć oczywiście to, co wylądowało już na moim talerzu nie zostało ocalone: za dobre, żeby zostawiać, nawet mimo pełnego już brzucha! Nie spodziewałam się, że placuszki mogą… Czytaj więcej »

Iga

Dobrze brzmi ten przepis i przymierzam się do spróbowania, mam jednak jedną zagwozdkę, kiedyś już próbowałam płukać drobne nasionka amarantusa, ale spora część przeleciała przez sitko o najdrobniejszych oczkach jakie miałam na stanie, jaki jest Twój patent na płukanie tych ziarenek?

Iga

Faktycznie, nie pomyślałam, że będą spęczniałe, ja przepłukiwałam suche, zatem do dzieła, dzięki! 🙂

Iga

Dziękuję za tą inspirację, wyszły pyszne 🙂 zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego była woda plus 3 orzechy włoskie i łyżka siemienia lnianego, czyli tak jakby mleko roślinne z silnego blendera 😉 dałam też tylko małą łyżeczkę sody..
..placki były pięknie zwarte, nie rozpadały się, zastanawiam się czego to zasługa, bo przymierzam się do spróbowania wersji bezglutenowej, próbowałeś może Bledmanie?

Basia

A czy zamiast ziaren amarantusa można użyć mąki?

Iza

Jakie mleko roślinne użyłeś do tych placuszków? Jakiej najlepiej użyć mąki żeby były to placuszki bezglutenowe?

Iga

Hej Blendamnie, robię któryś raz i coś mnie podkusiło dodałam banana i wysły nie placki, ale paćka, czy trzeba zmienić proporcje w tej wersji?

Anna

Placki przepyszne. Dzięki Twoim przepisom odnalazłam radość gotowania dla dziecka, które wcina wszystko co uda mi się zrobić. Dziękuję!

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x