Jak upiec dynię

0 0
Jak upiec dynię

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dynia: 1 sztuka
Opcjonalnie
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta

Nutritional information

100g
Porcja
50
Kalorie
2.3g
Białko
0.5g
Tłuszcz
13.9g
Węgl.
5g
Błonnik

Przyszedł sezon na dynię i chcecie go wykorzystać w pełni? Najlepsza dynia, to ta pieczona, dlatego mam dla Was poradnik jak upiec dynię.

  • 30 min
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Jak upiec dynię

To nie jest wpis dla kuchennych rekinów. Piszę go specjalnie dla ludzi, którzy zaczynają przygodę z gotowaniem lub po prostu nie wiedzą jeszcze wszystkiego. Ten krótki poradnik Jak upiec dynię, przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych.

Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido, ponieważ można ją jeść ze skórką, którą bardzo lubię pod warunkiem, że jest dobrze wypieczona. Zresztą ta odmiana najbardziej mi smakuje. Pozostałe dynie wymagają obrania ze skórki. Tę czynność zalecam pozostawić na sam koniec – gdy dynia zostanie upieczona (sposób poniżej), bardzo łatwo pozbyć się ze skóry.

Jak upiec dynię

Inne przydatne poradniki

Dla adeptów kuchennych igraszek: jak upiec paprykę, jak upiec czosnek, jak upiec buraka, jak ugotować strączki, jak gotować ryż, jak ugotować bób. Ponadto, jeśli szukacie porad dotyczących sprzętu, to polecam wpisy: jaki blender wybrać oraz jaki malakser wybrać – bo dobry sprzęt to podstawa w kuchni.

[Ocena: 5]

Składniki

Dynia: 1 sztuka
Opcjonalnie
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dynię wyszoruj. Pozbądź się górnej i dolnej części. Przekrój dynię na pół a następnie pozbądź się całego środka. Pokrój dynię na plastry o grubości około 2cm - ewentualnie możesz pokroić ją w kostkę. Jeśli chcesz, możesz również polać ją delikatnie olejem i oprószyć solą - dzięki temu dynia ładnie się przyrumieni i będzie jeszcze smaczniejsza! Dynię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-40 minut.

Konrad Budzyk

Makaron z groszkiem
previous
Makaron z groszkiem
Ser z ziemniaka
next
Ser z ziemniaka
Makaron z groszkiem
previous
Makaron z groszkiem
Ser z ziemniaka
next
Ser z ziemniaka
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bogda

Myję, kroję wzdłuż na pół, wybieram łyżką środek, kładę na blachę, wstawiam do piekarnika na 40 min w tem. 180 st z term.

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x