Ser z ziemniaka

Ser z ziemniaka

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki : 500g 4 średnie
Płatki drożdżowe : 8 łyżek
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Czosnek : 2 łyżeczki
Pieprz czarny : szczypta
Olej : 50ml
Woda : 50ml
Sól : do smaku

Szukasz pysznego dipu do chipsów lub uniwersalnego sosu, który sprawdzi się na pizzy i kanapkach? Ser z ziemniaka będzie dla Ciebie idealny!

Składniki

Share

Ser z ziemniaka

Pewnie część osób – wszystkojedzących – będzie się czuła urażona przez nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się ser z ziemniaka?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać “BO TAK”.

Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ. Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie – TUTAJ. Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu jest kilka innych przepisów z ich wykorzystaniem. Do moich ulubionych należą: wegański parmezan, pierogi z bobem, jaglanica, tofucznica, sojonez, wegański paprykarz.

Ser z ziemniaka

Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze i… co mi tylko do głowy przyjdzie.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki : 500g 4 średnie
Płatki drożdżowe : 8 łyżek
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Czosnek : 2 łyżeczki
Pieprz czarny : szczypta
Olej : 50ml
Woda : 50ml
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ziemniaki - ja pokroiłem w kostkę, żeby szybciej się ugotowały. Zaraz po ugotowaniu wrzuć je do wysokiego naczynka wraz z pozostałymi składnikami (woda najlepiej z gotowania ziemniaków) i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dosmacz solą i serwuj z nachosami, polewaj pizzę, smaruj chleb, jedz łyżeczką... lub rób co tam tylko chcesz.

Jak upiec dynię
Poprzedni
Jak upiec dynię
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Następny
Sałatka z kaszy jęczmiennej




Jak upiec dynię
Jak upiec dynię
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

W sumie ja jestem ciekawa czym zastąpić ziemniaka 🤔 brzmi ciekawie, jednak ustrojstwa nie jadam … może ser z batata? 😁

Magdalena

A ja zawsze myślałam, że to jest jakieś skomplikowane 😆

Dorka

Robiłam niestety mi nie smakowało.

Paweł

Chleb gryczany jest mistrzem! U mnie w domu dwa razy w tygu po dwie blaszki idzie. Btw przydałby się jakiś kolejny bezglutenowy mistrzowski przepis 😁

Dominik

Zrobiłem. Konsystencja niesamowita – nigdy bym nie przypuszczał, że to jest z ziemniaka. Niestety smak coś nie taki. Niby trzymałem się składników z ramki i gramatur ale w ogole nie wyczuwam płatków drożdżowych, które miały – jak piszesz – wpłynąć na smak i zapach.
Ale olej jaki polecasz dać? Ja dałem akurat lniany – może on zdominował smak?

Dominik

Płatki były od Vita Natura.

JDM

Ta pasta jest baaaardzo dziwna, ale smaczna! Wow polecam ten eksperyment! Ziemniaki 4ever 🙂

Weronika

Czy płatki drożdżowe rzeczywiście są koniecznym elementem? Da się je jakoś zastąpić albo pominąć? Niestety nie mogę ich jeść 🙁

Seba

Hej, dzięki za Twoje przepisy, zrobiłem dotychczas paste ze słonecznika i powyższy ser i oba są zajebiste. Robię porcję jak w przepisie i jako że jadam to sam zastanawiam się jak długo jest to zdatne do jedzenia.

Seba

Fax mi jeszcze odpowiedź na pytanie? 🙂