Jak gotować ryż – brązowy i biały

Jak gotować ryż

Jak gotować ryż – brązowy i biały

W dzisiejszym poradniku chciałbym pokazać Wam  jak gotować ryż brązowy oraz ryż biały paraboliczny, aby był sypki, puchaty… po prostu idealnie ugotowany. Dodatkowo przedstawię kilka faktów na temat ryżu, który wybrać i czy w ogóle sięgać po ryż.

Ryż biały

Jest to ryż, który został mechanicznie oczyszczony z prawie wszystkiego co dla nas cenne, zwłaszcza w okresie, gdy chcemy się odchudzić, redukujemy ilość kalorii w diecie, a przez to ilość przyjmowanych pokarmów, co wpływa w końcu na sumę dostarczonych organizmowi składników mineralnych i witamin . Dodatkowo nie daje on, na dłuższą metę, uczucia sytości przez małą zawartość błonnika i delikatnie mniejszą ilość białka oraz tłuszczy, których w ryżu i tak nie jest dużo. Jego dużą zaletą natomiast jest to, że bardzo szybko się trawi, więc osoby na “masie” lub po problemach żołądkowych z pewnością go uwielbiają.

Ogromnym minusem jest to, że ciężko go ugotować na sypko, ponieważ skrobia, która tutaj jest na powierzchni ziarna, zaczyna kleikować, a przez to łączy się z pozostałymi ziarenkami. Alternatywą zdrowszą i wygodniejszą jest ryż paraboliczny, nad którego przygotowywaniem i spożywaniem bym się skupił.

Ryż paraboliczny zawiera znacznie więcej składników mineralnych i witamin od tradycyjnego białego ryżu , co jest związane z procesem produkcji. Zachodzi ona pod ciśnieniem jeszcze nieoczyszczonego ryżu, co ma spowodować, że wszystkie składniki w nim związane wędrują do środka. Dopiero po tym procesie następuje oczyszczanie i polerowanie. Gotuje się na sypko, a przy tym łatwo się trawi i jest delikatniejszy od ryżu brązowego, przez co do dań na słodko jest idealny.

Jak gotować ryż biały paraboliczny?

To jest bardzo proste. Wystarczy zagotować 2 części wody w stosunku do 1 części ryżu, co oznacza, np. 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotować 15 minut pod przykryciem. Tyle, jeśli chodzi o ryż paraboliczny. Jeśli gotujemy ryż w woreczkach czego nie polecam, to ilość wody musi być wystarczająca, żeby go dobrze przykryć. Opcjonalnie solimy wodę przed gotowaniem ryżu.

Ryż brązowy

Jest ryżem, który został pozbawiony jedynie plewy, która jest częścią niejadalną. Przez pozostawienie zarodka oraz warstwy otrąb jest bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych. Zawiera również około 20% więcej białka od ryżu białego oraz niższy indeks glikemiczny, który wynosi 55. Ryż brązowy jest przez to wszystko dłużej trawiony, a przez to pozostawia dłużej uczucie sytości, więc można się pokusić o stwierdzenie, że jest produktem dietetycznym porównując go z ryżem białym. Kalorycznie jednak są sobie niemalże równe, dlatego trzeba uważać z jego spożyciem.

Ja osobiście bardzo go lubię w daniach wytrawnych, chociaż na słodko również się sprawdzi.

Jak gotować ryż brązowy?

Jest on najbardziej problematyczny w gotowaniu. Trzeba to robić dłużej, a i tak nie zawsze efekt końcowy jest zadowalający. Ja dawniej, zanim zacząłem gotować według poniższej instrukcji, byłem zawiedziony smakiem i strukturą ryżu. Teraz jest to częsty gość na moim talerzu.

  1. Weź 100g ryżu i umieść na sitku. Przelej zimną wodą.
  2. Do garnka wlej 800ml wody i zagotuj.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj ryż, zamieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj 30 minut bez przykrycia.
  4. Po tym czasie przelej zawartość garnka na sitko, a następnie umieść ryż z powrotem w garnku i przykryj przykrywką na 10 minut (gaz jest już wyłączony, a ryż ma tylko “dojść”).

Prawda że proste?

Czy warto sięgać po ryż paraboliczny, brązowy lub inne?

Moim zdaniem tak! Są smaczne, uniwersalne, ponieważ pasują do dań wytrawnych i słodkich, a co najważniejsze większość ludzi go po prostu lubi. O ile z kaszami różnie bywa, o tyle na palcach jednej ręki mógłbym policzyć osoby w moim otoczeniu, które za nim nie przepadają (a znam więcej niż 5 osób 😉 ).

[Ocena: 5]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Ryż powinno się moczyć przez kilka godzin, aby szybciej sie ugotował, ja zostawiam na noc i rano gotuje w świeżej wodzie