Makaron z groszkiem

0 0
Makaron z groszkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti:: 1/4 paczki 125g
Zielony groszek:: 1/2 paczki 225g
Mleczko kokosowe:: 8 łyżek
Czosnek:: 2 ząbki
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Sól:: 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny:: do smaku
Woda:: 300ml
Opcjonalnie
Zielona cebulka::

Nutritional information

1
Porcja
325
Kalorie
8.8g
Białko
6.8g
Tłuszcz
57.1g
Węgl.
1.7g
Błonnik

Szybki i smaczny obiad? makaron z groszkiem z pewnością się nada! Kwadrans i danie ląduje na stole. Bez tracenia czasu i nerwów!

  • 15 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Makaron z groszkiem

Ekspresowych dań jest na blogu pod dostatkiem, ale ciągle myślę nad nowymi, które sprostają moim i Waszym wymaganiom. Pierwsze, szybkie spaghetti nadal cieszy się wśród Was ogromnym zainteresowaniem, więc postanowiłem stworzyć makaron z groszkiem w delikatnym sosiku z mleczka kokosowego. Niebo w ziemi!

U mnie było to spaghetti z zielonym groszkiem, ale do przygotowania dania można z powodzeniem użyć również innego makaronu. Robiłem również to danie ze świderków (pełnoziarnistych) oraz penne i byłem bardzo zadowolony. Ważne jednak, żeby użyć groszku świeżego lub mrożonego, a nie tego z puszki – różnią się smakiem i teksturą.

Makaron z groszkiem – co jeszcze polecam?

Polecam Wam ryż z cukinią, kasza jaglana ze szpinakiem oraz kasza jęczmienna z grzybami. Różnorodność składników, ale jedno jest niezmienne dla każdego przepisu… prostota i rewelacyjny smak!

[Ocena: 4.6]

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti:: 1/4 paczki 125g
Zielony groszek:: 1/2 paczki 225g
Mleczko kokosowe:: 8 łyżek
Czosnek:: 2 ząbki
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Sól:: 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny:: do smaku
Woda:: 300ml
Opcjonalnie
Zielona cebulka::

Wykonanie

1
Gotowe

Groszek, makaron, sól, wodę i posiekany czosnek umieść na patelni. Gotuj pod przykryciem do momentu gdy makaron "wypije" całą wodę (10-12 minut) - od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, mleczko kokosowe i ewentualnie soli do smaku. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, żeby smaki się przeszły. Podawaj (opcjonalnie) z posiekaną zieloną cebulką.

Konrad Budzyk

Kasza jęczmienna z grzybami
previous
Kasza jęczmienna z grzybami
Jak upiec dynię
next
Jak upiec dynię
Kasza jęczmienna z grzybami
previous
Kasza jęczmienna z grzybami
Jak upiec dynię
next
Jak upiec dynię
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gaba

jaki to jest groszek? świezy, mrożony,inny? 😀

Konrad Budzyk

U mnie mrożony, ale świeży też będzie ok 🙂

gaba

+ ten makaron wrzucany na patelnie z woda, groszkiem itp ma być nieugotowany?

Konrad Budzyk

Si, makaron ma być nieugotowany – ugotuje się razem z groszkiem na patelni 🙂

Joanna

Czy zamiast mleczka kokosowego można dodać jakiejś śmietanki lub innego mleka roślinnego?

Ewa

Podpinam sie pod pytanie , czy mleczko kokosowe mozna zastapic czyms innym?

Konrad Budzyk

Jakąś śmietanką np 🙂

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x