Hummus z dynią

Hummus z dynią

Składniki

Ilość porcji:
Dynia : 200g
Ciecierzyca : 1 puszka
Czosnek : 1 ząbek
Tahini : 2 łyżki
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Kumin : 1/4 łyżeczki
Sól : do smaku
Sok z cytryny : 3 łyżki
Olej : 1 łyżka
Opcjonalnie woda, gdyby hummus był za gęsty

Hummus intrygujący w smaku, z delikatną nutą Indii w każdym kęsie

Składniki

  • Opcjonalnie woda, gdyby hummus był za gęsty

Share

Hummus z dynią

Jak pewnie dobrze wiesz, hummus można zrobić z wieloma warzywnymi dodatkami. Był już u mnie ostatnio hummus z zielonymi szparagami, z zielonym pieprzem, to teraz czas na inny kolor.  Tym razem poszedłem w kolor pomarańczowy, który daje nam dynia.

Hummus dyniowy ma być z dynią pieczona czy gotowana?

Najlepiej, gdyby dynia była upieczona, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jednak nie masz dostępu do piekarnika, tak jak ja tym razem, to możesz ją ugotować. Hummus również wyjdzie bardzo smaczny, ale delikatniejszy.

Nie wiesz jak upiec dynię? Sprawdź mój wpis -> TUTAJ

Po więcej przepisów na hummusy odsyłam do mojej książki pt. “Hummusy i pasty” 😄

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Dynia : 200g
Ciecierzyca : 1 puszka
Czosnek : 1 ząbek
Tahini : 2 łyżki
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Kumin : 1/4 łyżeczki
Sól : do smaku
Sok z cytryny : 3 łyżki
Olej : 1 łyżka
Opcjonalnie woda, gdyby hummus był za gęsty

Wykonanie

1
Gotowe

Dynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz lub ugotuj do miękkości. Najwięcej smaku uzyskasz piekąc dynię, ale gotowana też będzie smaczna.

2
Gotowe

Czosnek obierz. Wrzuć wszystkie składniki do wysokiego kielicha i zmiksuj na gładką pastę.

Poprzedni
Kotlety z białej fasoli
Następny
Kanapka z awokado i tofu




Kotlety z białej fasoli
Kanapka z awokado i tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments