Tofu w sosie pomarańczowym

0 0
Tofu w sosie pomarańczowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 400g
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Mąka ziemniaczana: 4 łyżki
Sos pomarańczowy
Sok pomarańczowy: 200 ml
Imbir: 2-3 cm
Czosnek: 3 ząbki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Sos sojowy: 3 łyżki
Ostra papryka: do smaku
Pieprz i sól: do smaku
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Woda: 4 łyżki

Czy TOFU jest FU? Z pewnością nie tym razem! Tofu w sosie pomarańczowym jest armatycznym i smakowitym HICIOREM!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Sos pomarańczowy

Share

Dzisiaj zabieram Was w podróż po kuchni Azjatyckiej, a jeszcze dokładniej… do dzielnicy Chińskiej w Ameryce Północnej.  Tofu w sosie pomarańczowym zrobiłem zainspirowany bardzo popularnym daniem, jakim jest kurczak w sosie pomarańczowym. Co ciekawe spopularyzowała go sieć fast-food Panda Express i od wielu lat cieszy podniebienia milionów ludzi. Właśnie dzięki temu można go nazwać Chińsko-Amerykańskim daniem.

Tofu w sosie pomarańczowym

Tradycyjnie tofu powinno zostać usmażone na głębokim tłuszczu. Ostatnio jednak staram się gotować mniej tłusto, zdrowiej, ale nadal smacznie, tak więc w moim wydaniu obtoczone w mące ziemniaczanej tofu jest pieczone, a nie smażone jak to często bywa. Dzięki temu gotowy posiłek jest o wiele zdrowszy i nadal REWELACYJNY!

Tofu pomarańczowe najlepiej smakuje podany z ryżem, sezamem i zieloną cebulką. Często gotuję do niego również brokuł lub fasolkę szparagową. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale można je spokojnie odgrzewać. Niestety nie próbowałem go mrozić, tak więc tej metody przechowywania nie jestem w stanie polecić.

Zastanawiasz się co jeszcze PYSZNEGO możesz ukręcić z tofu? Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni. Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również Tofurybę! Możesz zjeść ją w bułce lub zaserwować z ziemniakami lub ryżem. Bardzo chętnie robię również placki z brokułów, sałatkę z ogórka i sałatkę z brokułem… Wszystkie pozycje nawiązują do kuchni Azjatyckiej.

Tofu w sosie pomarańczowym

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 400g
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Mąka ziemniaczana: 4 łyżki
Sos pomarańczowy
Sok pomarańczowy: 200 ml
Imbir: 2-3 cm
Czosnek: 3 ząbki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Sos sojowy: 3 łyżki
Ostra papryka: do smaku
Pieprz i sól: do smaku
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Woda: 4 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu pokrój w kostkę i odciśnij delikatnie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego. Umieść tofu w misce i wymieszaj z olejem oraz sosem sojowym. Wsyp mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby całe tofu było ładnie obtoczone.

2
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je przez około 20 minut lub do momentu kiedy zrobi się chrupiące i smakowicie rumiane.

3
Gotowe

W międzyczasie do dużego garnka lub dużej patelni wlej sok pomarańczowy, dodaj start na tarce imbir oraz czosnek, dodaj cukier, ocet i sos sojowy. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

4
Gotowe

Po tym czasie dopraw ostrą papryką oraz pieprzem i solą. Pozostałą mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do sosu cały czas mieszając. Sos zacznie momentalnie gęstnieć. Gdyby zrobił się zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę soku pomarańczowego.

5
Gotowe

Do gotowego sosu dodaj upieczone tofu, bardzo dokładnie wymieszaj. Tofu pomarańczowe podawaj z ryżem i ulubionymi warzywami.

Konrad Budzyk

Tofuryba - Wegańska ryba
previous
Tofuryba – Wegańska ryba
Puree z selera i pietruszki
next
Puree z selera i pietruszki
Tofuryba - Wegańska ryba
previous
Tofuryba – Wegańska ryba
Puree z selera i pietruszki
next
Puree z selera i pietruszki
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Czlowieku! my to jemy codziennie ! nie ma lepszego dnia na swiecie, dzieki <3

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x