Ingredients
-
Ciasto
-
250 ml Woda
-
100g Cukier trzcinowy
-
50g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
5 łyżek Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Nadzienie
-
100g Kasza Jaglana
-
300 ml Mleko roślinne
-
2 kostki Tofu naturalne
-
100g Cukier trzcinowy
-
4-5 łyżek Sok z cytryny
-
50g Olej kokosowy
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Lukier
-
10 łyżek Cukier puder
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
Wegańskie drożdżówki z serem
Za dzieciaka uwielbiałem drożdżówki z pewnej małej, rodzinnej piekarni, która mieściła się niedaleko mojego domu. Z dziką rozkoszą sięgałem po te z czekoladą, budyniem czy marmoladą, ale moimi ulubionymi były i tak drożdżówki z serem… Od lat jestem na diecie wegańskiej, więc o nich zapomniałem… Do czasu… Nagle naszła mnie ogromna ochota, żeby przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Zakasałem rękawy, wparowałem do kuchni i przygotowałem przepis na wegańskie drożdżówki!
Jak się już za nie wziąłem, to oczywiście poleciałem na grubo. Ukręciłem 16 wegańskich drożdżówek z serem… Chciałem mieć pewność, że nawet jak kogoś nimi poczęstuję, to dla mnie pozostanie wystarczająca ilość, żeby zaspokoić mój wewnętrzny głód do dawnych czasów 😅
Jak widać po powyższym zdjęciu, moje wegańskie drożdżówki do największych nie należą, tak więc pomimo że było ich dużo, to i tak szybko się rozeszły… Świeże, pulchne, słodkie, drożdżowe bułeczki, ze smakowitym nadzieniem… Zdziwiłbym się, gdyby szybko nie zniknęły 😅
Jak przechowywać wegańskie drożdżówki?
Ostudzone drożdżówki możesz przechowywać w chlebaku lub papierowej torbie przez maksymalnie kilka dni. Pamiętaj, że z każdym dniem będą one traciły na świeżości, tak więc… Najlepiej je zjeść tego samego lub następnego dnia.
Wegańskie drożdżówki… A może coś innego?
Jeśli lubisz takie pyszności, jak dzisiejsze wegańskie drożdżówki, to sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni, które można pałaszować nie tylko od święta. Ponadto na blogu znajdziesz również jagielnik kokosowy, czyli ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia oraz wspaniałe Jaglane Kinder Country, czyli deser z kaszy jaglanej! Wspaniały jest również tofurnik malinowy, ciastka z ciecierzycy, batoniki z płatków owsianych… Mógłbym tak godzinami wymieniać rzeczy, które mi szalenie smakują 😅
Składniki
Ciasto |
|
Woda: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 50g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Olej: 5 łyżek | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Nadzienie |
|
Kasza Jaglana: 100g | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Sok z cytryny: 4-5 łyżek | |
Olej kokosowy: 50g | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Lukier |
|
Cukier puder: 10 łyżek | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
CiastoLetnią wodę, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
NadzienieKaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w mleku roślinnym na średnim ogniu - kasza powinna być dobrze ugotowana. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę, tofu, wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj na w miarę gładką masę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Nadzienie ma być delikatnie kwaskowe, tak jak twaróg. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z kawałków ciasta zakręć i połóż na blaszce - pamiętaj o zachowaniu odstępów między drożdżówkami. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj je odrobiną mleka roślinnego i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut. |
6
Gotowe
|
Lukier |
7
Gotowe
|
To najlepsze drożdżówki jakie jadłam !!!
A już myślałam, że te z serem są dla mnie stracone.🤭😍😘
Dwie kostki tofu czyli ile gram? Kostki są różne
Każda kostka u mnie miała 180g 🙂