Wegańskie drożdżówki z serem

Wegańskie drożdżówki z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Woda: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Kasza Jaglana: 100g
Mleko roślinne: 300 ml
Tofu naturalne: 2 kostki
Cukier trzcinowy: 100g
Sok z cytryny: 4-5 łyżek
Olej kokosowy: 50g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Lukier
Cukier puder: 10 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki

Idealnie wypieczone, pulchne wegańskie drożdżówki, które posmakują każdemu!

  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Lukier

Share

Wegańskie drożdżówki z serem

Za dzieciaka uwielbiałem drożdżówki z pewnej małej, rodzinnej piekarni, która mieściła się niedaleko mojego domu. Z dziką rozkoszą sięgałem po te z czekoladą, budyniem czy marmoladą, ale moimi ulubionymi były i tak drożdżówki z serem… Od lat jestem na diecie wegańskiej, więc o nich zapomniałem… Do czasu… Nagle naszła mnie ogromna ochota, żeby przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Zakasałem rękawy, wparowałem do kuchni i przygotowałem przepis na wegańskie drożdżówki!

Jak się już za nie wziąłem, to oczywiście poleciałem na grubo. Ukręciłem 16 wegańskich drożdżówek z serem… Chciałem mieć pewność, że nawet jak kogoś nimi poczęstuję, to dla mnie pozostanie wystarczająca ilość, żeby zaspokoić mój wewnętrzny głód do dawnych czasów 😅

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem

Jak widać po powyższym zdjęciu, moje wegańskie drożdżówki do największych nie należą, tak więc pomimo że było ich dużo, to i tak szybko się rozeszły… Świeże, pulchne, słodkie, drożdżowe bułeczki, ze smakowitym nadzieniem… Zdziwiłbym się, gdyby szybko nie zniknęły 😅

Jak przechowywać wegańskie drożdżówki?

Ostudzone drożdżówki możesz przechowywać w chlebaku lub papierowej torbie przez maksymalnie kilka dni. Pamiętaj, że z każdym dniem będą one traciły na świeżości, tak więc… Najlepiej je zjeść tego samego lub następnego dnia.

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem

Wegańskie drożdżówki… A może coś innego?

Jeśli lubisz takie pyszności, jak dzisiejsze wegańskie drożdżówki, to sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni, które można pałaszować nie tylko od święta. Ponadto na blogu znajdziesz również jagielnik kokosowy, czyli ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia oraz wspaniałe Jaglane Kinder Country, czyli deser z kaszy jaglanej! Wspaniały jest również tofurnik malinowy, ciastka z ciecierzycy, batoniki z płatków owsianych… Mógłbym tak godzinami wymieniać rzeczy, które mi szalenie smakują 😅

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Woda: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Kasza Jaglana: 100g
Mleko roślinne: 300 ml
Tofu naturalne: 2 kostki
Cukier trzcinowy: 100g
Sok z cytryny: 4-5 łyżek
Olej kokosowy: 50g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Lukier
Cukier puder: 10 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto

Letnią wodę, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Nadzienie

Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w mleku roślinnym na średnim ogniu - kasza powinna być dobrze ugotowana. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę, tofu, wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj na w miarę gładką masę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Nadzienie ma być delikatnie kwaskowe, tak jak twaróg.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i podziel na 4 części.

4
Gotowe

Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt/owal o wymiarach około 20x40cm. ciasto nie powinno być grubsze niż 1cm. Na rozwałkowane ciasto wyłóż nadzienie, złóż brzegi ciasta do środka, tak jak na zdjęciu i przy pomocy noża podziel powstały wałek na 4-5 części.

5
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z kawałków ciasta zakręć i połóż na blaszce - pamiętaj o zachowaniu odstępów między drożdżówkami. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj je odrobiną mleka roślinnego i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

6
Gotowe

Lukier

W miseczce dokładnie wymieszaj sok z cytryny i cukier puder.

7
Gotowe

Przestygnięte drożdżówki udekoruj lukrem i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
previous
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie
next
Wegańskie pancakes
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
previous
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie
next
Wegańskie pancakes
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

To najlepsze drożdżówki jakie jadłam !!!
A już myślałam, że te z serem są dla mnie stracone.🤭😍😘

Justa

Dwie kostki tofu czyli ile gram? Kostki są różne

Majka

Wyglądają cudownie! Coraz częściej przekonuję się o tym, że wegańskie też może być pyszne… :))

Amelia

O takim przepisie w wersji wege jeszcze nie słyszałam. Ciekawy, zapisuje!

Violetta

Najlepszy przepis na wegańskie ciasto drożdżowe. Mniam! Drożdżówki pozostają miękkie i puszyste nawet następnego dnia 😋😋😋

Jakub

Nadzienie wyszło mi rzadkie, więc dodam więcej jaglanki. Chyba że coś innego trzeba zrobić.

Jakub

Czyli im bardziej na sypko, tym lepiej?

Aga

Drożdżówki z tego przepisu są przepyszne! <3 Smakowały wszystkim (nieweganom też), których poczęstowałam. Ale ta porcja przy mojej rodzinie jest niewystarczająca, bo rozchodzą się bardzo szybko ;p

Cookiemonster

Robiłam je 2 razy i za pierwszym ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale za drugim było bardzo lepkie, nieważne ile mąki dosypywałam – od czego to może zależeć? Co robić w takiej sytuacji (nie mam za dużego doświadczenia z ciastem drożdżowym) ? Dodam tylko, że mimo wszystko za drugim razem końcowo wyszły tak samo mięciutkie i pyszne jak za pierwszym, tylko wykonanie było trochę trudniejsze 🙂

Cookiemonster

Hmm możliwe, że to to. No cóż, będzie trzeba zrobić więcej prób i dojść do perfekcji 😀 Bo przepis jest suuuper! Nawet mój antywegański tata jest zachwycony nimi 🙂

Ula

Super drożdżówki! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodziły ekstra! Zdziwiłam kilka osób, mówiąc, że to nie ser a tofu oraz że coś tak dobrego można wyczarować z kaszy jaglanej, a do tego nie ma tam jajek 🙂

Moje propozycje

17
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x