Cynamonki dyniowe

0 0
Cynamonki dyniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Puree z dyni: 150g
Mleko roślinne: 200 ml
Olej rzepakowy: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Mąka pszenna: 500g
Cukier trzcinowy: 50g
Drożdże suche: 14g
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Masło roślinne: 60g
Cukier trzcinowy: 100g
Cynamon: 15g
LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżeczki

Zobacz jak zrobić cynamonki z dynią, których KOLOR i SMAK jest IDEALNY!

  • Medium

Ingredients

  • Nadzienie

  • LUKIER

Share

Jeśli miałbym wybrać jeden ulubiony drożdżowy wypiek, to z pewnością byłyby to bułeczki cynamonowe. Kojarzą mi się nieodłącznie z jesienną aurą i nawet pomimo szarugi za oknem, zawsze jedząc je mam świetny nastrój. W nawiązaniu do pory roku i mojego zamiłowania do sezonowości, ukręciłem cynamonki z dynią!

Cynamonki dyniowe

Co daje nam dodatek dyni do ciasta? Przede wszystkim gotowy wypiek dłużej pozostaje świeży, wolniej czerstwieje. Nie do przeoczenia jest również fakt zabarwienia ciasta na cynamonki, na cudownie pomarańczowo-żółtą barwę. Właśnie dlatego są one tak bardzo wyjątkowe.

Czym udekorować dyniowe cynamonki?

Dla mnie obowiązkowo musi to być lukier. Zrobiłem klasyczny lukier z dodatkiem skórki pomarańczowej. Świetnym rozwiązaniem będzie również dodanie do lukru likieru tripe sec, który jeszcze bardziej podkręci ten pomarańczowy aromat. Dynia, cynamon, pomarańcza… To jest naprawdę smakowite połączenie!

Cynamonki dyniowe – KĄCIK PORAD

  • Puree z dyni zawsze robię samodzielnie, zazwyczaj z dyni hokkaido. Zobacz jak zrobić puree z dyni.
  • Użyj dowolnego mleka roślinnego. Ja najczęściej stosuję sojowe.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło roślinne możesz zastąpić np. margaryną.
  • Skórka z pomarańczy do lukru powinna być otarta ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy.
  • Drożdże suche możesz z powodzeniem zastąpić świeżymi. Zamiast 14g suchych, użyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn!

Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki, w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem… Oj tyle pyszności… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, dyniowe cynamonki w końcu same się nie zrobią.

[Ocena: 5]

Składniki

Puree z dyni: 150g
Mleko roślinne: 200 ml
Olej rzepakowy: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Mąka pszenna: 500g
Cukier trzcinowy: 50g
Drożdże suche: 14g
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Masło roślinne: 60g
Cukier trzcinowy: 100g
Cynamon: 15g
LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą puree z dyni, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wsyp mąkę, cukier, drożdże oraz sól i zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby użyj odrobinę więcej mąki. Powinno Ci to zając około 5 minut. Przykryj ściereczką na 20 minut do podrośnięcia.

2
Gotowe

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

3
Gotowe

Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem roślinnym, zostawiając troszkę miejsca na brzegach. Posyp obficie wymieszanym wcześniej w miseczce cynamonem i cukrem.

4
Gotowe

Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości około 3cm.

5
Gotowe

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją odrobiną oleju lub masła roślinnego. Poukładaj cynamonki dyniowe, lekko je dociskając. Opcjonalnie posmaruj je po wierzchu odrobiną mleka roślinnego. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 20 minut.

6
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż foremkę ze ślimaczkami do środka i piecz przez około 20 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.

7
Gotowe

Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, posmaruj przestygnięte bułeczki cynamonowe i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Zupa z dyni - zupa z dyni hokkaido lub piżmowej
previous
Zupa z dyni
Guacamole - pasta z awokado
next
Guacamole – pasta z awokado
Zupa z dyni - zupa z dyni hokkaido lub piżmowej
previous
Zupa z dyni
Guacamole - pasta z awokado
next
Guacamole – pasta z awokado
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Konrad, kocham Cię za ten przepis. Niebiańskie .

Konrad Budzyk

Dziękuję bardzo <3

Izabela

Czy można pięć jako pojedyncze ciastka?

Konrad Budzyk

Można 🙂

Izabela

Oczywiście piec

Basia

Przepis świetny. Bułeczki wychodzą mięciutkie. Mam mnóstwo dyni na ogrodzie. Będę piekła cyklicznie 😊

Marta

Rewelacja! Bałam się co to będzie bo ciasto mi wyszło luźne ale to jest hit! Zapisuję i polecam

Paulina

Czy można olej zastąpić masłem? W takiej samej ilości?

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x