Ingredients
-
300ml Mleko roślinne
-
14g Suche drożdże
-
4 łyżki Cukier trzcinowy
-
500g Mąka pszenna
-
1/3 łyżeczki Sól
-
70g Masło roślinne
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
2 łyżki Skórka z pomarańczy
-
200g Konfitura pomarańczowa
-
150g Cukier trzcinowy
-
100g Masło roślinne
-
100g Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Cynamon
-
150-200g Orzechy pekan
Puszyste, cudownie słodkie, z chrupiącymi orzechami pekan… Dzisiejsze bułeczki pomarańczowe, to prawdziwy SZTOS! Każda osoba, która je zobaczy i spróbuje, z pewnością zapyta Cię jak zostały zrobione, że są takie IDEALNE.
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Co je wyróżnia? Przede wszystkim wspaniała pomarańczowa glazura i orzechy, które podczas pieczenia są na spodzie foremki, natomiast po upieczeniu i obróceniu wyglądają efektownie i smakują niesamowicie. Zastanawiasz się dlaczego zrobiłem je właśnie w taki sposób? Chciałem uzyskać wilgotną, przyjemnie klejącą się i nieprzesuszoną warstwę pomarańczowej rozkoszy! Właśnie w taki sposób wpadłem na pomysł zrobienia odwróconych ślimaczków.
Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne cynamonki. Świetne są również drożdżówki z makiem oraz wegańskie jagodzianki i chałka… Tyle pyszności, a tak mało czasu. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i ukręcić w pierwszej kolejności drożdżówki pomarańczowe!
Drożdżówki z pomarańczą – KĄCIK PORAD
- Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki.
- Konfitura pomarańczowa może być również zastąpiona dżemem dobrej jakości.
- Jeśli używasz świeżych drożdży, to użyj ich 50g.
- Nie masz orzechów pekan? Nic nie szkodzi! Użyj np. orzechów włoskich.
Składniki
Mleko roślinne: 300ml | |
Suche drożdże: 14g | |
Cukier trzcinowy: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1/3 łyżeczki | |
Masło roślinne: 70g | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki | |
Konfitura pomarańczowa: 200g | |
Cukier trzcinowy: 150g | |
Masło roślinne: 100g | |
Mleczko kokosowe: 100g | |
Cynamon: 2 łyżeczki | |
Orzechy pekan: 150-200g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól, roztopione masło roślinne, ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Wyrób bardzo dokładnie elastyczne i gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
W drugiej misce wymieszaj ze sobą konfiturę, cukier, miękkie mało roślinne, twardą część mleczka kokosowego oraz cynamon. Powinna powstać jednolita masa. |
3
Gotowe
|
W foremce rozprowadź 1/2 pomarańczowej masy. Wysyp po całości orzechy. |
4
Gotowe
|
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj przez kilka chwil i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm. |
5
Gotowe
|
Pozostałą masę rozprowadź po rozwałkowanym cieście zostawiając jedynie 2-3 łyżki. |
6
Gotowe
|
Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 3-4cm. |
7
Gotowe
|
Powstałe ślimaczki układaj w foremce wprost na orzechach i pomarańczowej masie. Pozostałą masę pomarańczową wykorzystaj do posmarowania ślimaczków po wierzchu. |
8
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremkę z bułeczkami do środka i piecz przez około 20-30 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. |
9
Gotowe
|
Po przestygnięciu obróć foremkę i wyjmij gotowe bułeczki pomarańczowe. Smacznego! |
Całkowicie zgadzam się z Twoim określeniem SZTOS na te bułeczki 😍 Są nieziemsko pyszne.