Pomarańczowe bułeczki drożdżowe

0 0
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300ml
Suche drożdże: 14g
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/3 łyżeczki
Masło roślinne: 70g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki
Konfitura pomarańczowa: 200g
Cukier trzcinowy: 150g
Masło roślinne: 100g
Mleczko kokosowe: 100g
Cynamon: 2 łyżeczki
Orzechy pekan: 150-200g

Do porannej kawy, na wycieczkę lub jako deser... ślimaczki pomarańczowe, są dobre na każdą okazję!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Puszyste, cudownie słodkie, z chrupiącymi orzechami pekan… Dzisiejsze bułeczki pomarańczowe, to prawdziwy SZTOS! Każda osoba, która je zobaczy i spróbuje, z pewnością zapyta Cię jak zostały zrobione, że są takie IDEALNE.

Pomarańczowe bułeczki drożdżowe

Co je wyróżnia? Przede wszystkim wspaniała pomarańczowa glazura i orzechy, które podczas pieczenia są na spodzie foremki, natomiast po upieczeniu i obróceniu wyglądają efektownie i smakują niesamowicie. Zastanawiasz się dlaczego zrobiłem je właśnie w taki sposób? Chciałem uzyskać wilgotną, przyjemnie klejącą się i nieprzesuszoną warstwę pomarańczowej rozkoszy! Właśnie w taki sposób wpadłem na pomysł zrobienia odwróconych ślimaczków.

Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne cynamonki. Świetne są również drożdżówki z makiem oraz wegańskie jagodzianki i chałka… Tyle pyszności, a tak mało czasu. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i ukręcić w pierwszej kolejności drożdżówki pomarańczowe!

Pomarańczowe bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z pomarańczą – KĄCIK PORAD

  • Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki.
  • Konfitura pomarańczowa może być również zastąpiona dżemem dobrej jakości.
  • Jeśli używasz świeżych drożdży, to użyj ich 50g.
  • Nie masz orzechów pekan? Nic nie szkodzi! Użyj np. orzechów włoskich.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300ml
Suche drożdże: 14g
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/3 łyżeczki
Masło roślinne: 70g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki
Konfitura pomarańczowa: 200g
Cukier trzcinowy: 150g
Masło roślinne: 100g
Mleczko kokosowe: 100g
Cynamon: 2 łyżeczki
Orzechy pekan: 150-200g

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól, roztopione masło roślinne, ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Wyrób bardzo dokładnie elastyczne i gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

W drugiej misce wymieszaj ze sobą konfiturę, cukier, miękkie mało roślinne, twardą część mleczka kokosowego oraz cynamon. Powinna powstać jednolita masa.

3
Gotowe

W foremce rozprowadź 1/2 pomarańczowej masy. Wysyp po całości orzechy.

4
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj przez kilka chwil i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

5
Gotowe

Pozostałą masę rozprowadź po rozwałkowanym cieście zostawiając jedynie 2-3 łyżki.

6
Gotowe

Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 3-4cm.

7
Gotowe

Powstałe ślimaczki układaj w foremce wprost na orzechach i pomarańczowej masie. Pozostałą masę pomarańczową wykorzystaj do posmarowania ślimaczków po wierzchu.

8
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremkę z bułeczkami do środka i piecz przez około 20-30 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.

9
Gotowe

Po przestygnięciu obróć foremkę i wyjmij gotowe bułeczki pomarańczowe. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jak zrobić granolę - pieczona granola z orzechami
previous
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami
Zupa krem z dyni | Zupa dyniowa
next
Zupa krem z dyni
Jak zrobić granolę - pieczona granola z orzechami
previous
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami
Zupa krem z dyni | Zupa dyniowa
next
Zupa krem z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

Całkowicie zgadzam się z Twoim określeniem SZTOS na te bułeczki 😍 Są nieziemsko pyszne.

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here