Ingredients
-
Suche
-
250g Mąka pszenna
-
150g Cukier
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Mokre
-
150 ml Mleko roślinne
-
50 ml Olej
-
100 ml Sok pomarańczowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Dodatkowo
-
100g Kandyzowana skórka pomarańczowa
-
do dekoracji Polewa czekoladowa
Muffiny pomarańczowe z czekoladą
Obudzić się wcześnie rano, zaparzyć sobie kawę i zjeść pyszną, puszystą muffinkę… Takie poranki uwielbiam, bo wywołują u mnie uśmiech od samego rana! Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na muffiny pomarańczowe, które POSMAKUJĄ KAŻDEMU!
Dlaczego tak lubię muffiny pomarańczowe?
Cudownie pulchne, delikatne, aromatyczne… po prostu WSPANIAŁE! Muffiny pomarańczowe, to prosty, szybki i przede wszystkim pyszny domowy wypiek, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, żeby się nimi delektować 😊
Połączenie smaku kandyzowanej skórki pomarańczowej z wanilią i czekoladą, to gwarancja udanego wypieku! Jeśli szukasz podobnych pyszności, to polecam ci również muffiny z cukinii, babeczki marchewkowe oraz babeczki z borówkami.
Muffinki pomarańczowe – KĄCIK PORAD
- Ilość muffinek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremek. U mnie wyszło 15 niedużych babeczek.
- Muffiny pomarańczowe możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem lub zajadać bez dodatków.
Składniki
Suche |
|
Mąka pszenna: 250g | |
Cukier: 150g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mokre |
|
Mleko roślinne: 150 ml | |
Olej: 50 ml | |
Sok pomarańczowy: 100 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Dodatkowo |
|
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g | |
Polewa czekoladowa: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. Wsyp kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem. Przełóż ciasto do foremek. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Odstaw do przestygnięcie. |
3
Gotowe
|
Babeczki udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! |
Cudne muffinki 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy! Mój syn ma między innymi alergię na jajka. Znaleźć przepis na słodkości bez tego składnika to trochę wyzwanie ale znaleźć taki, który się udaje to dopiero jest sztuka. Twoje wychodzą zawsze a syn bardzo szczęśliwy a przy okazji mama 😉 natomiast te muffiny są hitem w przedszkolu! Przy okazji nieśmiało zapytam może znalazłby się jakiś mały przepisik na pączki? 😅