Muffiny pomarańczowe z czekoladą

Muffiny pomarańczowe z czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 50 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g
Polewa czekoladowa: do dekoracji

Delikatne, wilgotne i pulchne muffinki IDEALNE!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

  • Suche

  • Mokre

  • Dodatkowo

Share

Muffiny pomarańczowe z czekoladą

Obudzić się wcześnie rano, zaparzyć sobie kawę i zjeść pyszną, puszystą muffinkę… Takie poranki uwielbiam, bo wywołują u mnie uśmiech od samego rana! Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na muffiny pomarańczowe, które POSMAKUJĄ KAŻDEMU!

Dlaczego tak lubię muffiny pomarańczowe?

Cudownie pulchne, delikatne, aromatyczne… po prostu WSPANIAŁE! Muffiny pomarańczowe, to prosty, szybki i przede wszystkim pyszny domowy wypiek, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, żeby się nimi delektować 😊

Połączenie smaku kandyzowanej skórki pomarańczowej z wanilią i czekoladą, to gwarancja udanego wypieku! Jeśli szukasz podobnych pyszności, to polecam ci również muffiny z cukinii, babeczki marchewkowe oraz babeczki z borówkami.

Przepis na wegańskie Muffiny pomarańczowe z czekoladą

Muffinki pomarańczowe – KĄCIK PORAD

  • Ilość muffinek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremek. U mnie wyszło 15 niedużych babeczek.
  • Muffiny pomarańczowe możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem lub zajadać bez dodatków.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 50 ml
Sok pomarańczowy: 100 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g
Polewa czekoladowa: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. Wsyp kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj.

2
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem. Przełóż ciasto do foremek. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Odstaw do przestygnięcie.

3
Gotowe

Babeczki udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
previous
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Przepis na | Prosta Zupa kalafiorowa z ziemniakami
next
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Wegańska babka cytrynowa z makiem | Przepis na wegańskie ciasto cytrynowe z makiem
previous
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Przepis na | Prosta Zupa kalafiorowa z ziemniakami
next
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Cudne muffinki 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x