Ingredients
-
Suche
-
250g Mąka pszenna
-
150g Cukier
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Mokre
-
150 ml Mleko roślinne
-
50 ml Olej
-
100 ml Sok pomarańczowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Dodatkowo
-
100g Kandyzowana skórka pomarańczowa
-
do dekoracji Polewa czekoladowa
Muffiny pomarańczowe z czekoladą
Obudzić się wcześnie rano, zaparzyć sobie kawę i zjeść pyszną, puszystą muffinkę… Takie poranki uwielbiam, bo wywołują u mnie uśmiech od samego rana! Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na muffiny pomarańczowe, które POSMAKUJĄ KAŻDEMU!
Dlaczego tak lubię muffiny pomarańczowe?
Cudownie pulchne, delikatne, aromatyczne… po prostu WSPANIAŁE! Muffiny pomarańczowe, to prosty, szybki i przede wszystkim pyszny domowy wypiek, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, żeby się nimi delektować 😊
Połączenie smaku kandyzowanej skórki pomarańczowej z wanilią i czekoladą, to gwarancja udanego wypieku! Jeśli szukasz podobnych pyszności, to polecam ci również muffiny z cukinii, babeczki marchewkowe oraz babeczki z borówkami.
Muffinki pomarańczowe – KĄCIK PORAD
- Ilość muffinek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremek. U mnie wyszło 15 niedużych babeczek.
- Muffiny pomarańczowe możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem lub zajadać bez dodatków.
Składniki
Suche |
|
Mąka pszenna: 250g | |
Cukier: 150g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mokre |
|
Mleko roślinne: 150 ml | |
Olej: 50 ml | |
Sok pomarańczowy: 100 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Dodatkowo |
|
Kandyzowana skórka pomarańczowa: 100g | |
Polewa czekoladowa: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. Wsyp kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem. Przełóż ciasto do foremek. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Odstaw do przestygnięcie. |
3
Gotowe
|
Babeczki udekoruj polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! |
Cudne muffinki 🙂