Ingredients
Suche
- 250g Mąka pszenna
- 150g Cukier
- 3 łyżki Mak
- 2 łyżki Skórka z cytryny
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda
- 1/2 łyżeczki Sól
Mokre
- 200 ml Mleko roślinne
- 60 ml Olej
- 60 ml Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Lukier
- 6 łyżek Cukier puder
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 10 listków Bazylia
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Upiekłem dla Ciebie, jak i oczywiście dla siebie, pyszne ciasto cytrynowe z makiem, które udekorowałem fenomenalnym lukrem bazyliowym… Wiem, że jest to niecodzienne połączenie, ale naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Zrób dzisiejsze ciasto cytrynowe z lukrem bazyliowym i pozwól miło się zaskoczyć intrygującym i jednocześnie wspaniałym smakiem!
Jaka jest wegańska babka cytrynowa?
Przede wszystkim jest puszysta i przyjemnie wilgotna. Wyczuwalna jest delikatna i subtelna nuta wanilii oraz mocno, ale przyjemnie przebijający się smak i aromat cytryny. Idealnie smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej herbaty.
Babka cytrynowa kojarzy mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale… Jest to wspaniałe ciasto, które możesz przygotować nie tylko od święta!
Babka cytrynowa – KĄCIK PORAD
- Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Możesz użyć również klasycznej foremki prostokątnej.
- Wysmarowaną foremkę możesz opruszyć bułką tartą, startymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do foremki.
- Do dekorowania lukrem zabierz się dopiero, gdy babka będzie już zimna. W przeciwnym razie lukier się rozpłynie.
P.S. Jeśli szykujesz się do świąt, to polecam Ci wegański żurek, który ostatnio zawitał na bloga! Przydatny będzie również przepis na pasztet z soczewicy, sojonez, oraz sos chrzanowy z jogurtem. Z mniej oczywistych pozycji, łososiowa marchewka może okazać się hiciorem na świątecznym stole!
Składniki
Suche | |
Mąka pszenna: 250g | |
Cukier: 150g | |
Mak: 3 łyżki | |
Skórka z cytryny: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mokre | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Olej: 60 ml | |
Sok z cytryny: 60 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Lukier | |
Cukier puder: 6 łyżek | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Bazylia: 10 listków |
Wykonanie
1 Gotowe | Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. |
2 Gotowe | Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wysmaruj delikatnie tłuszczem i przełóż powstałe ciasto. Pamiętaj, żeby zostawić troszkę miejsca w foremce, ponieważ ciasto cytrynowe urośnie podczas pieczenia! Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut. |
3 Gotowe | W międzyczasie możesz przygotować lukier. Połącz ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Posiekaj bazylię, dodaj do lukru i wymieszaj. |
4 Gotowe | Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj lukrem bazyliowym i... ZAJADAJ. Smacznego! |
zastanawiam się czy to ciasto (babka) cytrynowa może być w wersji bezglutenowej ?
Nie mam za bardzo doświadczenia z klasycznymi makami bezglutenowymi. Myślę, że miksem ze sklepu można zastąpić, ale… Czy wyjdzie, to pewności nie mam 🙁