Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
NA NADZIENIE
Borówki: 400g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g
NA LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 1-2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Przepis na IDEALNE jagodzianki, które pamiętam z dzieciństwa!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • NA CIASTO

  • NA NADZIENIE

  • NA KRUSZONKĘ

  • NA LUKIER

  • Dodatkowo

Share

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami, okraszone niezawodną kruszonką i delikatnie polane lukrem… To jest właśnie dla mnie smak lata!

Pamiętam, że jako mały szkrab latałem w okresie wakacyjnym do lasu z rodzicami, wujkami i ciotkami. Cel wyprawy był jeden, czyli nazbierać do słoików tyle borówek, ile tylko się da! Teraz borówek częściej poszukuję w markecie na promocji aniżeli w lecie, ale nie zmieniło się jedno… Po powrocie do domu z borówkami, czas na jagodzianki.

Wegańskie jagodzianki

Od 2014 roku jestem na diecie wegańskiej i przez te wszystkie lata staram się modyfikować przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Dla mnie nie jest to ograniczenie, a raczej możliwość stworzenia przepisu DLA KAŻDEGO. W związku z tym nawet jeśli jesz jajka i pijesz mleko, to wegańskie jagodzianki są również dla Ciebie. Gwarantuję, że zachwycą Cię smakiem i prostotą wykonania.

Były ostatnio klasyczne drożdżówki z budyniem oraz wegańskie ciasto z borówkami, a dzisiaj nadszedł czas na wspaniałe bułeczki drożdżowe z jagodami, które zna chyba każdy z nas. Zobacz również wszystkie pozostałe wegańskie przepisy i zatrać się w gotowaniu.

Nie ma na co czekać i dalej przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć we wspaniały świat domowych wypieków!

Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami

Wegańskie jagodzianki – KĄCIK PORAD

  • Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
  • Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
  • Jagodzianki możesz przygotować zarówno z borówkami leśnymi, jak i borówkami amerykańskimi.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Masło roślinne: 80g
Sól: 1/2 łyżeczki
NA NADZIENIE
Borówki: 400g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
NA KRUSZONKĘ
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g
NA LUKIER
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 1-2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto na jagodzianki

Mleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

NADZIENIE

Gdy ciasto rośnie, w miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą umyte i delikatnie osuszone borówki, cukier oraz skrobię.

3
Gotowe

KRUSZONKA

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Lukier

Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie cukier puder i wodę. Gdyby powstały lukier był zbyt lejący możesz dodać więcej cukru pudru, a gdyby był zbyt gęsty, to dolej odrobinę więcej wody.

5
Gotowe

Jak zrobić jagodzianki?

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj owalny placuszek, nałóż po 1-2 łyżki nadzienia i sklej ze sobą brzegi jak pieroga. Uformuj delikatnie podłużną bułeczkę.

6
Gotowe

Bułeczki z jagodami układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między nimi, ponieważ jeszcze podrosną. Pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj delikatnie mlekiem roślinnym, posyp obficie kruszonką i piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je udekorować lukrem. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
previous
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
next
Zupa pieczarkowa z makaronem
Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
previous
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
next
Zupa pieczarkowa z makaronem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x