Ingredients
-
NA CIASTO
-
250 ml Mleko roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
50g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
80g Masło roślinne
-
1/2 łyżeczki Sól
-
NA NADZIENIE
-
400g Borówki
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Skrobia ziemniaczana
-
NA KRUSZONKĘ
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
-
NA LUKIER
-
8 łyżek Cukier puder
-
1-2 łyżki Woda
-
Dodatkowo
-
do posmarowania Mleko roślinne
Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami, okraszone niezawodną kruszonką i delikatnie polane lukrem… To jest właśnie dla mnie smak lata!
Pamiętam, że jako mały szkrab latałem w okresie wakacyjnym do lasu z rodzicami, wujkami i ciotkami. Cel wyprawy był jeden, czyli nazbierać do słoików tyle borówek, ile tylko się da! Teraz borówek częściej poszukuję w markecie na promocji aniżeli w lecie, ale nie zmieniło się jedno… Po powrocie do domu z borówkami, czas na jagodzianki.
Wegańskie jagodzianki
Od 2014 roku jestem na diecie wegańskiej i przez te wszystkie lata staram się modyfikować przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Dla mnie nie jest to ograniczenie, a raczej możliwość stworzenia przepisu DLA KAŻDEGO. W związku z tym nawet jeśli jesz jajka i pijesz mleko, to wegańskie jagodzianki są również dla Ciebie. Gwarantuję, że zachwycą Cię smakiem i prostotą wykonania.
Były ostatnio klasyczne drożdżówki z budyniem oraz wegańskie ciasto z borówkami, a dzisiaj nadszedł czas na wspaniałe bułeczki drożdżowe z jagodami, które zna chyba każdy z nas. Zobacz również wszystkie pozostałe wegańskie przepisy i zatrać się w gotowaniu.
Nie ma na co czekać i dalej przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć we wspaniały świat domowych wypieków!
Wegańskie jagodzianki – KĄCIK PORAD
- Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
- Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
- Jagodzianki możesz przygotować zarówno z borówkami leśnymi, jak i borówkami amerykańskimi.
Składniki
NA CIASTO |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 50g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Masło roślinne: 80g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
NA NADZIENIE |
|
Borówki: 400g | |
Cukier trzcinowy: 3 łyżki | |
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki | |
NA KRUSZONKĘ |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g | |
NA LUKIER |
|
Cukier puder: 8 łyżek | |
Woda: 1-2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Mleko roślinne: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciasto na jagodziankiMleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
NADZIENIEGdy ciasto rośnie, w miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą umyte i delikatnie osuszone borówki, cukier oraz skrobię. |
3
Gotowe
|
KRUSZONKAPołącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka. |
4
Gotowe
|
LukierWymieszaj ze sobą bardzo dokładnie cukier puder i wodę. Gdyby powstały lukier był zbyt lejący możesz dodać więcej cukru pudru, a gdyby był zbyt gęsty, to dolej odrobinę więcej wody. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić jagodzianki?Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj owalny placuszek, nałóż po 1-2 łyżki nadzienia i sklej ze sobą brzegi jak pieroga. Uformuj delikatnie podłużną bułeczkę. |
6
Gotowe
|
Bułeczki z jagodami układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między nimi, ponieważ jeszcze podrosną. Pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj delikatnie mlekiem roślinnym, posyp obficie kruszonką i piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je udekorować lukrem. Smacznego! |
Jakiego masła roślinnego używasz?
Zazwyczaj sięgam po margarynę kasię wegańską 🙂
Dziękuję za ten przepis. Pierwszy raz robiłam jagodzianki. Wyszły przepyszne. Obok wg mnie bezkonkurencyjnego Twojego przepisu na drozdzowki z makiem, ten ma 2 miejsce. Jutro sprobuje zrobić z porzeczkami.
Ooo bardzo dziękuję <3
Drożdże są wegańskie?
Tak 🙂
Czy mogę zastosować drożdże suche?
Tak 🙂
Pyszne wyszły, dzięki za przepis!
Dziękuję 🙂
Czy myślisz że można użyć mrożonych owoców obtoczonych w mące ziemniaczanej ? 🤔
Myślę, że tak 🙂