Drożdżówki z makiem

0 0
Drożdżówki z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na drożdżówki
Mleko: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 5 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Masa makowa: 400g
Mleko: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 80g
Sok z cytryny: 2 łyżki
Dodatkowo
Orzechy: do posypania

Puszyste, proste do zrobienia i niesamowicie PYSZNE!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Na drożdżówki

  • Na lukier

  • Dodatkowo

Share

Gdy byłem małym brzdącem, bardzo chętnie latałem do budki nieopodal mojego domu, w której sprzedawali klasyczne drożdżówki. Jedną z moich ulubionych była drożdżówka z makiem! Polana lukrem, obsypana orzechami… Coś wspaniałego.

Dzisiaj postanowiłem odtworzyć sobie tamte wspomnienia w zaciszu własnej kuchni. Ukręcić własnoręcznie drożdżówki z makiem i powiem Wam, że dla mnie to jest SZTOS!

Drożdżówki z makiem

Puszyste, idealnie słodkie, z delikatną nutą wanilii i cytryny oraz chrupiące orzechy na wierzchu… Kosztując dzisiejszego wypieku, naprawdę ciężko nie mieć uśmiechu od ucha do ucha.

Do przygotowania drożdżówek z makiem oczywiście niezbędna jest masa makowa. Możecie zrobić ją samodzielnie lub po prostu kupić gotową w sklepie. Przyznaję się bez bicia, że ja najczęściej sięgam po kupną, ponieważ jest to mega wygodne, a w smaku mi jak najbardziej odpowiada.

Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź również:

Dość przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. W końcu drożdżówki z makiem same się nie zrobią.

Drożdżówki z makiem

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na drożdżówki
Mleko: 250 ml
Drożdże: 50g
Cukier trzcinowy: 5 łyżek
Mąka pszenna: 500g
Margaryna: 80g
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Masa makowa: 400g
Mleko: do posmarowania
Na lukier
Cukier puder: 80g
Sok z cytryny: 2 łyżki
Dodatkowo
Orzechy: do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałą mąkę, roztopioną margarynę, ekstrakt waniliowy oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj podsypując delikatnie mąką w kształt prostokąta o wymiarach 60x40cm.

3
Gotowe

Wysmaruj ciasto masą makową i następnie zwiń.

4
Gotowe

Ciasto podziel na 10 równych części i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.

5
Gotowe

Przy pomocy drewnianej łyżki zrób w każdej drożdżówce zagłębienie. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Posmaruj drożdżówki odrobiną mleka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówki przez około 15 minut.

6
Gotowe

W szklance wymieszaj dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Powinien powstać lukier.

7
Gotowe

Przestygnięte drożdżówki polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami. Drożdżówki z makiem są gotowe, smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Epicka zupa brokułowa
previous
Epicka zupa brokułowa
Makaron z pesto bazyliowym
next
Makaron z pesto bazyliowym
Epicka zupa brokułowa
previous
Epicka zupa brokułowa
Makaron z pesto bazyliowym
next
Makaron z pesto bazyliowym
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina

A jakiej Ty używasz masy makowej kupnej? Chętnie skorzystam z Twojego polecenia 😃

Ola

Można dodać jakieś inne nadzienie zamiast maku? 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x