Zupa minestrone z makaronem

0 0
Zupa minestrone z makaronem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Seler: 2 łodygi
Marchew: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Ziemniaki: 2 sztuki
Cukinia: 1 sztuka
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Makaron: 100g
Bulion warzywny: 1,5 litra
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielony groszek: 200g
Czerwona fasola: 1 puszka
Świeży szpinak: 2 garści
Dodatkowo
Roślinna śmietanka: do podania
Zielone oliwki: garść
Zielona pietruszka: garść

Pyszna, kolorowa i sycąca zupa jarzynowa we Włoskim stylu!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści zup. Dzisiaj postanowiłem ugotować zupę minestrone, która jest banalnie prosta do zrobienia, ale swoich smakiem zachwyca. Co to jest za zupa? Pochodzi z Włoch i określiłbym ją jako podrasowaną zupę jarzynową.

Zupa minestrone z makaronem

Nie ma jednej, prawidłowej receptury na tę zupę. Niektórzy podają ją z makaronem, inni z ryżem, a znajdą się i tacy, którzy pieką do niej grzanki. Każdy sposób jest dobry, smaczny i poprawny. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to dla mnie podstawą zupy minestrone jest cukinia, marchewka, seler, zielony groszek oraz szpinak, który sporadycznie zamieniam na jarmuż. Od czasu do czasu dodaję do niej również pokrojonego pomidora (koniecznie bez skórki), paprykę lub nawet dynię. Masz jakieś końcówki warzyw w lodówce? Śmiało możesz je skroić i dodać do garnka.

Aby zupa minestrone była bardziej sycąca, zawsze dodaję do niej strączki. Zazwyczaj jest to czerwona fasola, która wzbogaca zupę również kolorystycznie, ale świetnie sprawdzi się biała fasola lub ciecierzyca.

Do podania używam na przemian roślinnej śmietanki i mleczka kokosowego. Dodatkowo ozdabiam oliwkami i posiekaną zieloną pietruszką… Pyszna, kolorowa i sycąca zupa jarzynowa we Włoskim stylu!

Szukasz więcej inspiracji na smakowite zupy? Może Cię zainteresować zupa caldo verde z jarmużem, toskańska zupa fasolowa i zupa z dyni… Czas jednak zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie. Zupa minestrone sama się nie ugotuje.

Zupa minestrone z makaronem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Seler: 2 łodygi
Marchew: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Ziemniaki: 2 sztuki
Cukinia: 1 sztuka
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Makaron: 100g
Bulion warzywny: 1,5 litra
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielony groszek: 200g
Czerwona fasola: 1 puszka
Świeży szpinak: 2 garści
Dodatkowo
Roślinna śmietanka: do podania
Zielone oliwki: garść
Zielona pietruszka: garść

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

2
Gotowe

Łodygi selera oraz marchewkę pokrój w plasterki, czosnek posiekaj, ziemniaki oraz cukinię pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż przez kolejne 5 minut.

3
Gotowe

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, makaron, wlej bulion, wsyp przyprawy i gotuj przez około 5-7 minut.

4
Gotowe

Po tym czasie dodaj groszek, fasolę oraz szpinak. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

5
Gotowe

Dopraw do smaku. Podawaj z kleksem śmietanki, oliwkami i posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Kotlety z bakłażana
previous
Kotlety z bakłażana
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
next
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
Kotlety z bakłażana
previous
Kotlety z bakłażana
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
next
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x