Ingredients
-
1 sztuka Bakłażan
-
do posypania Sól
-
100g Mąka pszenna
-
200g Mleko roślinne
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Sól
-
do panierowania Panko
-
do smażenia Olej rzepakowy
Bakłażan jest warzywem sezonowym, ale upolować go możemy przez cały rok w większości sklepów spożywczych. Dzisiaj chcę Wam pokazać jak zrobić proste kotlety z bakłażana, które będą świetnym dodatkiem np. do sałatki. REWELACYJNIE sprawdzą się również jako część głównego dania.
Kotlety z bakłażana
W okresie letnim bardzo chętnie sięgam po sałatki i Wam również polecam taki sposób podania dzisiejszych kotlecików. Moja sałatka składa się z miksu zielonych liści, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, kaparów, świeżego tymianku i domowego sosu tahini. Chrupiące kotlety z bakłażana dopełniają ją IDEALNIE!
Panierowany bakłażan – KĄCIK PORAD
- Do panierowania kotletów użyłem panierki panko, której jestem wielkim fanem. Jeśli nie masz do niej dostępu, możesz również użyć bułki tartej.
- Bardzo ważne jest, aby plastry bakłażana na początku oprószyć solą i przetrzeć po chwili ręcznikiem papierowym, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się części goryczy.
- Po usmażeniu możesz zadecydować, czy chcesz kotlety jeszcze przez chwilę podpiec w piekarniku, aby doszły do środka. Moim zdaniem warto to zrobić, ponieważ dzięki temu są delikatne i kremowe w środku.
Lubisz tworzyć dania z tym cudownym, fioletowym warzywem? Może Cię zainteresować sałatka z bakłażanem lub pasta z bakłażana, czyli baba ghanoush. Wolisz coś na ciepło? Idealna będzie caponata podana z ryżem lub makaronem oraz gulasz warzywny!
Składniki
Bakłażan: 1 sztuka | |
Sól: do posypania | |
Mąka pszenna: 100g | |
Mleko roślinne: 200g | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Panko: do panierowania | |
Olej rzepakowy: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1cm. |
2
Gotowe
|
Każdy plaster porusz solą, natrzyj delikatnie i odstaw na 10 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego przetrzyj je bardzo dokładnie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się części goryczki. |
3
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko i przyprawy. Powinno powstać ciasto o konsystencji tego na naleśniki. |
4
Gotowe
|
Plastry bakłażana maczaj w powstałym cieście, a następnie bardzo dokładnie obtocz w panierce panko lub bułce tartej. |
5
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej (dużo oleju) i smaż medaliony z bakłażana z obu stron na złoty kolor. |
6
Gotowe
|
Chcesz, żeby kotlety z bakłażana były bardziej delikatne? Ułóż je po usmażeniu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podpiecz je przez 5 minut. Dzięki temu w środku będą delikatne i kremowe. |
7
Gotowe
|
Kotlety z bakłażana są już gotowe. Podawaj je z ulubionymi warzywami i sosami. Smacznego! |