Zupa z dyni

0 0
Zupa z dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Dynia: 700g
Brukselka: 300g
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidorki koktajlowe: 1 puszka
Czerwona fasola: 2 puszki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Ostra papryka: do smaku
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Śmietanka roślinna: 200 ml

Delikatnie pikantna, kremowa i treściwa... IDEALNA zupa z dyni!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Jesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni, która jest bardzo treściwa i NIESAMOWICIE PYSZNA!

Zupa dyniowa

Zazwyczaj zupa dyniowa kojarzy się z klasycznym kremem, który swoją drogą uwielbiam. Tym razem jednak miałem ochotę ukręcić coś innego… Dzisiejsza zupa z dyni piżmowej ma w sobie sporą ilość brukselki, czerwonej fasoli oraz pomidorów. Zdecydowanie można się nią najeść 😊 Delikatnie pikantna, kremowa, o zróżnicowanej teksturze.

Szukasz więcej dyniowych inspiracji? Na blogu znajdziesz REWELACYJNY przepis na krem z dyni. Jeśli masz takie ciągoty do dyni jak ja, to sprawdź koniecznie ostatnio dodane kopytka z dyni, curry z dynią oraz panierowaną dynię. Czas na deser? Tutaj dynia również się przyda! Wisienką na torcie jest… piernik z dyni podany w towarzystwie domowych powideł śliwkowych… To połączenie jest bezbłędne!

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu zupa z dyni sama się nie zrobi!

Zupa z dyni

Zupa z dyni piżmowej – KĄCIK PORAD

  • Czy można użyć innej dyni? Pewnie, że tak! Nada się każda dynia jadalna, którą akurat masz pod ręką. Zupa z dyni hokkaido będzie również świetnym pomysłem.
  • Co zamiast śmietanki roślinnej? Świetnie sprawdzi się np. mleczko kokosowe.
  • Czerwona fasola może być z puszki lub ugotowana samodzielnie. Powinno jej być około 450-500g po ugotowaniu lub po odsączeniu.
  • Użyłem pomidorków koktajlowych z puszki (400g), ale nadadzą się równie dobrze klasyczne krojone.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Dynia: 700g
Brukselka: 300g
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidorki koktajlowe: 1 puszka
Czerwona fasola: 2 puszki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Ostra papryka: do smaku
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Śmietanka roślinna: 200 ml

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 minutę.

3
Gotowe

Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Brukselki oczyść, przekrój na pół i również umieść w garnku. Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidorki koktajlowe z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż dynia i brukselka zaczną się robić miękkie.

5
Gotowe

Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę.

6
Gotowe

Pod koniec wlej roślinną śmietankę i porządnie wymieszaj. Zupa z dyni jest już gotowa. Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
previous
Wegańskie drożdżówki z serem
Cynamonki dyniowe - cynamonki z dynią
next
Cynamonki dyniowe
Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
previous
Wegańskie drożdżówki z serem
Cynamonki dyniowe - cynamonki z dynią
next
Cynamonki dyniowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x