Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Imbir: 1-2cm
Olej: 2 łyżki
Cukier: szczypta
Kukurydza: 2 puszki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Bulion warzywny: 500 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Ostra papryka: do smaku
Popcorn: do podania

Masz kukurydzę w puszce i nie wiesz co z niej zrobić? Ukręć pyszny krem kukurydziany!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na krem z kukurydzy

W związku z tym, że blender jest moim nieodłącznym kompanem w kuchni, postanowiłem przyrządzić przy jego pomocy nową propozycję obiadową. Tym razem jest to prosta, delikatna, kremowa i lekko słodka zupa krem z kukurydzy konserwowej.

Zanim zacząłem blogowanie, bardzo rzadko zabierałem się za samodzielne gotowanie zup. Myślałem wtedy, że jest to zajęcie czasochłonne i mało efektywne, bo przecież tak trudno najeść się samą zupą… Z biegiem czasu doszło do mnie, że w życiu nie chodzi tylko o to, żeby się najeść po korek, ale przede wszystkim o to, żeby zjeść smacznie i czerpać zarówno z gotowania, jak i z jedzenia nieprzemijającą przyjemność. W zupach drzemie ogromny potencjał, który cały czas, łyżka po łyżce odkrywam 😊

Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej

Krem z kukurydzy z puszki – KĄCIK PORAD

  • Jeśli nie chcesz używać kukurydzy w puszce, możesz poszukać w sklepie takiej, która jest zamknięta w słoiku.
  • Do podania polecam popcorn, ale świetnie nadają się również klasyczne grzanki do zupy.
  • Gotowy krem z kukurydzy dobrze jest przetrzeć przez drobne sitko, żeby uzyskać idealnie gładką zupę.

Jeśli lubisz takie kremowe i delikatne zupy, to koniecznie zobacz przepis na krem z kalafiora, krem z pieczarek oraz krem z dyni. Po więcej inspiracji na zupy, zapraszam do zakładki PRZEPISY NA ZUPY!

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Imbir: 1-2cm
Olej: 2 łyżki
Cukier: szczypta
Kukurydza: 2 puszki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Bulion warzywny: 500 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Ostra papryka: do smaku
Popcorn: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz, posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj cukier i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Po około 5 minutach dodaj pozostałe składniki (kukurydza razem z zalewą) i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

3
Gotowe

Zawartość garnka przełóż do kielicha blendera i blenduj na gładki krem - może Ci to zająć kilka minut. Gdyby krem z kukurydzy wyszedł zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody. Po tym czasie przetrzyj zupę przez drobne sito i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym
previous
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym
Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
next
Klopsiki z soczewicy
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym
previous
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym
Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
next
Klopsiki z soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x