Zupa bezrybna

Zupa bezrybna

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2 ząbki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Liście laurowe : 2 sztuki
Goździki : 2 sztuki
Olej : 1 łyżka
Seler : 1 sztuka
Marchewka : 1 sztuka
Por : 1/2 dużego
Nori : 3 sztuki
Papryka wędzona : 2-3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Bulion : 1,5 litra
Sos sojowy : 2 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Olej lniany : do podania
Zielona pietruszka : do podania

Nie jesz ryb, ale masz ochotę na zupę przypominającą rybną? Spróbuj tego przepisu, na pewno Cię zachwyci!

Składniki

Share

Zupa bezrybna

Tematy bezrybne nie są mi obce. Od lat przygotowuję takie hiciory jak wegański paprykarz, pastę bezrybną, a ostatnio nawet paluszki bezrybne. Brakowało mi jednak w moim menu zupy… Nosiłem się z jej przygotowaniem już od dłuższego czasu, no i wreszcie powstała… Jedyna w swoim rodzaju, wegańska zupa rybna, czyli zupa bezrybna 😅

Skąd wegańska zupa rybna, ma smak ryby?

Pochodzi on z glonów nori i oleju lnianego. To właśnie te dwa składniki, w głównej mierze wpływają na jej wspaniały smak. Dostaniesz je w większości supermarketów, a czasami również w popularnych dyskontach. Co zrobić z pozostałymi płatami nori? Możesz ukręcić wegańskie sushi!

Zupa bezrybna – porady

  • Pamiętaj, że olej laniny ma być dodany do zupy zaraz przed jej podaniem. Najlepiej wlać dosłownie jedną łyżeczkę na dno miseczki, napełnić ją zupą i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
  • Zamiast soku z cytryny, możesz użyć również np. jogurtu roślinnego lub kwaśnej śmietanki.
  • Jeśli zupa wyszła dla Ciebie zbyt intensywna, możesz dolać troszkę wody.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 sztuka
Czosnek : 2 ząbki
Ziele angielskie : 2 sztuki
Liście laurowe : 2 sztuki
Goździki : 2 sztuki
Olej : 1 łyżka
Seler : 1 sztuka
Marchewka : 1 sztuka
Por : 1/2 dużego
Nori : 3 sztuki
Papryka wędzona : 2-3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Bulion : 1,5 litra
Sos sojowy : 2 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Olej lniany : do podania
Zielona pietruszka : do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej łyżkę oleju w garnku o grubym dnie. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz ziela angielskie, liście laurowe i goździki. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut.

2
Gotowe

Dodaj drobno pokrojonego por, marchewkę pokrojoną w półksiężyce, selera w kostkę i zamieszaj.

3
Gotowe

Dorzuć nori pokrojone w nieduże paski, przyprawy oraz sos sojowy i bulion. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką i jedną łyżeczką oleju lnaninego wlanego do miseczki.

Hummus z kalafiora
Poprzedni
Hummus z kalafiora
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Następny
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Hummus z kalafiora
Hummus z kalafiora
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej

Super