Hummus z kalafiora

Hummus z kalafiora

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1/2 główki
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Pieprz i sól: duża szczypta
Sok z cytryny: 1/2 sztuki
Kumin: 1/2 - 1 łyżeczka
Tahini: 2-3 łyżki
Sól: do smaku
Woda: 6 łyżek
Podawaj hummus skropiony oliwą, posypany papryką wędzoną i posiekaną, zieloną pietruszką

Hummus, to znana każdemu pasta. Tym razem, przedstawiam ją w zupełnie innym wydaniu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Podawaj hummus skropiony oliwą, posypany papryką wędzoną i posiekaną, zieloną pietruszką

Share

Hummus z kalafiora

Dokładnie tak, hummus z kalafiora, zamiast z ciecierzycy lub innego strączka! Wygląda identycznie, jak klasyczny hummus, jest tak samo doprawiony, a nawet smakuje bardzo, ale to bardzo podobnie. Można się spierać, czy to jeszcze hummus, czy już pasta z pieczonego kalafiora. Pewne i niezmienne natomiast jest jedno… Ten przepis wymiata 😊

Z czym podawać hummus z kalafiora?

Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek, pokrojone w paski. Nic mi więcej nie potrzeba. Oczywiście sprawdzi się również tradycyjne pieczywo, krakersy czy podpłomyki.

Przepisy na hummus wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊 Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1/2 główki
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Pieprz i sól: duża szczypta
Sok z cytryny: 1/2 sztuki
Kumin: 1/2 - 1 łyżeczka
Tahini: 2-3 łyżki
Sól: do smaku
Woda: 6 łyżek
Podawaj hummus skropiony oliwą, posypany papryką wędzoną i posiekaną, zieloną pietruszką

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz kalafiora z liści i podziel go na różyczki. Dodaj olej, sól oraz pieprz i wymieszaj. Przełóż na blachę do pieczenia. Z główki czosnku odkrój górę, skrop delikatnie olejem i połóż na blaszce. Piecz około 20 minut.

2
Gotowe

Czosnek wyciśnij z łupin. Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj około 1-2 minuty. Udekorują oliwą z oliwek, papryką wędzoną i zieloną pietruszką.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pulled Jackfruit - Szarpany Chlebowiec
previous
Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec
Zupa bezrybna
next
Zupa bezrybna
Pulled Jackfruit - Szarpany Chlebowiec
previous
Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec
Zupa bezrybna
next
Zupa bezrybna
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Można nie dodawać kuminu?

Aga

Dzisiaj zrobiłam już trzeci raz! Ten hummus jest przepyszny i mega prosty 🙂

Moje propozycje

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x