Paluszki bezrybne z tofu

Paluszki bezrybne z tofu

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 1 kostka
Olej : do smażenia
Do zamoczenia
Mleko roślinne : 100 ml
Mąka : 3 łyżki
Sos sojowy : 3 łyżeczki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : szczypta
Do obtoczenia
Bułka tarta : 100g
Nori : 2 arkusze

Masz ochotę na paluszki rybne, a jesteś weganinem? Sprawdź mój przepis na paluszki BEZRYBNE z tofu. Proste, szybkie i pyszne!

Składniki

  • Do zamoczenia

  • Do obtoczenia

Share

Przepis na paluszki bezrybne z tofu

Cześć i czołem, mam dla Ciebie nie lada gratkę! Wegańskie paluszki rybne, bo to o nich mowa, są dzisiejszym bohaterem wpisu. Chodziły za mną od dłuższego czasu. Niestety mając wizję obkręcania każdego paluszka osobno w nori, odechciewało mi się. Znalazłem jednak na to patent… wystarczy zmielić nori i dodać do panierki. Efekt jest rewelacyjny! Dzieki temu paluszki bezrybne mogą częściej witać w moich rękach 😅

Przepis na Paluszki bezrybne z tofu

Bardzo lubię przepisy na bezrybne rzeczy. Na blogu znajdziesz już m.in. wegański paprykarz, który smakuje nawet lepiej, niż oryginalny. Jest również łososiowa marchewka i pasta bezrybna… Jak widać, jest w czym wybierać. Brakowało mi w tej układance prostego przepisu na paluszki bezrybne, ale teraz już są.

Czy można je zrobić bezglutenowe?

Tak, bez problemu. Mąkę “do zamoczenia” daj dowolną bezglutenową, a do obtoczenia użyj bułki tartej bezglutenowej lub np. zmielonych orzechów włoskich.

Z czym podawać wegańskie paluszki rybne?

Standardowo… z czym tylko chcesz! Na poniższym zdjęciu widzisz, jak zatapiam mojego paluszka w sosie czosnkowym z nerkowców. Świetnie jednak będzie pasowała tutaj np. mizeria z ziemniakami, frytki, dowolny ulubiony sos… Są one tak smaczne, że ze wszystkim będą dobrze smakowały 😅

Przepis na Paluszki bezrybne z tofu

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 1 kostka
Olej : do smażenia
Do zamoczenia
Mleko roślinne : 100 ml
Mąka : 3 łyżki
Sos sojowy : 3 łyżeczki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : szczypta
Do obtoczenia
Bułka tarta : 100g
Nori : 2 arkusze

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu pokrój na paski wielkości paluszków rybnych.

2
Gotowe

Przygotuj dwie miseczki. W jednej wymieszaj składniki "do zamoczenia", a w drugiej "do obtoczenia". Nori wcześniej musisz zmielić. Ja do tego użyłem blendera kielichowego z połową bułki tartej, ale możesz również użyć młynka do kawy... jeśli nie obawiasz się rybnej kawy 😅

3
Gotowe

Tofu pierwsze zamocz, następnie obtocz w panierce i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

Przepis na risotto ze szpinakiem
Poprzedni
Risotto ze szpinakiem
Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Następny
Wegańskie tiramisu piernikowe




Przepis na risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Wegańskie tiramisu piernikowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments