Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

0 0
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 700g
Farsz
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Por: 1/3 sztuki
Boczniaki: 250g
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Sos
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Koperek: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: szczypta

Głównym składnikiem są ziemniaki. Niby pospolite, a takie niezwykle pyszne rzeczy z nich wychodzą!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Farsz

  • Sos

Share

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczniakami

Od kiedy na nowo mam dostęp do piekarnika, czuję niesamowitą potrzebę wykorzystywania go. Ostatnio robiłem już pieczarki faszerowane i naleśniki zapiekane. Dzisiaj natomiast, na warsztat wjechała zapiekanka ziemniaczana z boczniakami. Skąpana w kremowym, koperkowym sosie, uwodzi swoim zapachem 😊

Porady dotyczące zapiekanki

  • Foremka: ja robiłem w foremce o wymiarach 20×30 cm. Jeśli Twoja jest większa, to zwiększ troszkę proporcje.
  • Użyj ziemniaków młodych lub tych przeznaczonych do gotowania lub pieczenia (typ A i B).
  • Ziemniaki możesz po ugotowaniu obrać, ale nie musisz. Zwłaszcza, jeśli używasz młodych ziemniaków.

Z czym ją podawać?

Zapiekanka ziemniaczana może być podawana sama lub w towarzystwie Twojej ulubionej sałatki lub surówki. Idealnie do niej będzie pasowała klasyczna surówka z selera oraz surówka z marchewki 😍

[Ocena: 4.4]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 700g
Farsz
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Por: 1/3 sztuki
Boczniaki: 250g
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Sos
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Koperek: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Umyj ziemniaki, jeśli chcesz, to obierz. Postaw wodę (osoloną) na ziemniaki i gotuj je około 15 minut. Mają delikatnie zmięknąć, ale nie być miękkie. Pokrój je w talarki i ułóż z połowy pierwszą warstwę. Możesz posypać solą i pieprzem.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pora. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dorzuć pokrojone w kostkę boczniaki, pieprz i sól. Smaż jeszcze 5 minut. Dodaj paprykę wędzoną, wymieszaj i ściągnij z ognia.

3
Gotowe

Na ziemniaki daj cały farsz, przykryj pozostałymi ziemniakami.

4
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

5
Gotowe

Włącz piekarnik na 200 stopni. Polej zapiekankę sosem i włóż naczynie do piekarnika na około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Zapiekanka ma się ładnie zarumienić, wtedy będzie gotowa.

Konrad Budzyk

Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
previous
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
next
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
previous
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
next
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dorota

Jutro będzie robiona! pozdrawiam

dorota

bardzo dobra ta zapiekanka!

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

emcete

Zrobiłam, właśnie kończymy zjadać. Nikt się nie zorientował, że zapiekanka jest wegańska 😁Dzięki za pyszny i prosty przepis!

Konrad Budzyk

<3

Hellsing

Jak postawic wode na ziemniaki?

Monika

Jakimi ziołami mogę zastopić koperek?

Konrad Budzyk

Tymiankiem i majerankiem np 🙂 Też będą bardzo dobrze pasowały 🙂

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x