Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki : 700g
Farsz
Olej : 1 łyżka
Cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Por : 1/3 sztuki
Boczniaki : 250g
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Sos
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Koperek : 1/2 pęczka
Pieprz i sól : szczypta

Głównym składnikiem są ziemniaki. Niby pospolite, a takie niezwykle pyszne rzeczy z nich wychodzą!

Składniki

  • Farsz

  • Sos

Share

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczniakami

Od kiedy na nowo mam dostęp do piekarnika, czuję niesamowitą potrzebę wykorzystywania go. Ostatnio robiłem już pieczarki faszerowane i naleśniki zapiekane. Dzisiaj natomiast, na warsztat wjechała zapiekanka ziemniaczana z boczniakami. Skąpana w kremowym, koperkowym sosie, uwodzi swoim zapachem 😊

Porady dotyczące zapiekanki

  • Foremka: ja robiłem w foremce o wymiarach 20×30 cm. Jeśli Twoja jest większa, to zwiększ troszkę proporcje.
  • Użyj ziemniaków młodych lub tych przeznaczonych do gotowania lub pieczenia (typ A i B).
  • Ziemniaki możesz po ugotowaniu obrać, ale nie musisz. Zwłaszcza, jeśli używasz młodych ziemniaków.

Z czym ją podawać?

Zapiekanka ziemniaczana może być podawana sama lub w towarzystwie Twojej ulubionej sałatki lub surówki. Idealnie do niej będzie pasowała klasyczna surówka z selera oraz surówka z marchewki 😍

[Ocena: 4.4]




Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki : 700g
Farsz
Olej : 1 łyżka
Cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Por : 1/3 sztuki
Boczniaki : 250g
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Sos
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Koperek : 1/2 pęczka
Pieprz i sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Umyj ziemniaki, jeśli chcesz, to obierz. Postaw wodę (osoloną) na ziemniaki i gotuj je około 15 minut. Mają delikatnie zmięknąć, ale nie być miękkie. Pokrój je w talarki i ułóż z połowy pierwszą warstwę. Możesz posypać solą i pieprzem.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pora. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dorzuć pokrojone w kostkę boczniaki, pieprz i sól. Smaż jeszcze 5 minut. Dodaj paprykę wędzoną, wymieszaj i ściągnij z ognia.

3
Gotowe

Na ziemniaki daj cały farsz, przykryj pozostałymi ziemniakami.

4
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

5
Gotowe

Włącz piekarnik na 200 stopni. Polej zapiekankę sosem i włóż naczynie do piekarnika na około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Zapiekanka ma się ładnie zarumienić, wtedy będzie gotowa.

Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Poprzedni
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Następny
Fasola pieczona w sosie pomidorowym




Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dorota

Jutro będzie robiona! pozdrawiam

dorota

bardzo dobra ta zapiekanka!

emcete

Zrobiłam, właśnie kończymy zjadać. Nikt się nie zorientował, że zapiekanka jest wegańska 😁Dzięki za pyszny i prosty przepis!