Naleśniki zapiekane z warzywami pod beszamelem

Naleśniki zapiekane z warzywami pod beszamelem

Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki : 6 sztuk
Pomidorki koktajlowe : 8-10 sztuk
Farsz
Cebula : 1 sztuka
Olej : 1 łyżka
Cukinia : 1/2 dużej
Papryka : 1/2 sztuki
Brokuł : 1/3 sztuki
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Pomidory w puszce : 1/2 puszki
Beszamel
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : szczypta

Ten przepis, to naleśniki w najlepszym możliwym wydaniu. Prawdziwe niebo w gębie!

Składniki

  • Farsz

  • Beszamel

Share

Przepis na naleśniki zapiekane z warzywami pod beszamelem

Naleśniki uwielbiam i mógłbym je jeść w każdej postaci. Ostatnio strasznie za mną chodziły naleśniki zapiekane. Niedawno dostałem nowy piekarnik (z tych małych, przenośnych) i wreszcie mogłem zrealizować swoje pragnienie… Było to coś wspaniałego dla mojego podniebienia. Delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach… No po prostu wspaniałe naleśniki zapiekane z warzywami pod beszamelem 😊

Jakie naleśniki przygotować?

Ja zrobiłem klasyczne naleśniki bez jajek, które i Tobie polecam. Możesz próbować również bezglutenowych, ale nie gwarantuję tak wspaniałego efektu końcowego 😅

Przy okazji polecam Ci również naleśniki z brokułami i naleśniki z pieczarkami, które ostatnio wleciały na bloga. Jeśli wolisz pałaszować je na słodko, to koniecznie sprawdź przepis na naleśniki z bananami. Z pewnością Cię zachwycą. Tymczasem popatrz na zdjęcia u góry i u dołu. Wiem, że masz ochotę na naleśniki zapiekane, tak więc do dzieła!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki : 6 sztuk
Pomidorki koktajlowe : 8-10 sztuk
Farsz
Cebula : 1 sztuka
Olej : 1 łyżka
Cukinia : 1/2 dużej
Papryka : 1/2 sztuki
Brokuł : 1/3 sztuki
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Pomidory w puszce : 1/2 puszki
Beszamel
Olej : 2 łyżki
Mąka pszenna : 2 łyżki
Mleko roślinne : 300 ml
Gałka muszkatołowa : szczypta
Pieprz i sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Usmaż naleśniki. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, pokrój cebulę w piórka i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, posiekany czosnek oraz pokrojonego (surowego) brokuła. Smaż przez 5 minut. Dodaj przyprawy, pomidory w puszce i smaż jeszcze 3-4 minuty.

2
Gotowe

Na naleśniki wyłóż farsz, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.

3
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

4
Gotowe

Włącz piekarnik na 200 stopni. Polej naleśniki beszamelem. Poukładaj pokrojone pomidorki koktajlowe na wierzchu. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Przepis na sos chrzanowy z jogurtem
Poprzedni
Sos chrzanowy z jogurtem
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Następny
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu




Przepis na sos chrzanowy z jogurtem
Sos chrzanowy z jogurtem
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Wiosenny Buddha Bowl z ryżem i tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments