Fasola pieczona w sosie pomidorowym

0 0
Fasola pieczona w sosie pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 200g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pomidory w puszce: 1 puszka
Ketchup: 5 łyżek
Musztarda: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Klasyczny i prosty przepis, na pieczoną fasolę. Świetny sposób na obiad lub jako dodatek do kanapek.

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Fasola pieczona w sosie pomidorowym

Fasola jest bardzo wdzięczna w użyciu. Można z niej wyczarować masę wspaniałości. Na blogu znajdziesz już kotlety z białej fasoli, majonez z fasoli, smalec z fasoli, czy pastę paprykową… z fasolą. Tym razem jednak, naszła mnie ochota, na coś innego. Fasola pieczona w sosie pomidorowym, to za mną chodziło. Domowej roboty, jest znacznie lepsza od tej, którą możesz znać ze sklepowych półek 😉

Z czym jeść pieczoną fasolę?

Najbardziej lubię zapodać ją sobie z pieczywem lub na pieczywie. Tak też Tobie polecam. Oczywiście możesz również do niej ugotować ziemniaki lub jakieś kluseczki. Ukręcić surówkę lub sałatkę. Stworzyć bogatszy obiad. Dla mnie jednak najlepszą opcją, jest ta najprostsza 😅

Jakiej fasoli użyć?

U mnie była to fasola czarne oczko, ale możesz użyć dowolnej innej. Polecam w tym przypadku samodzielne ugotowanie fasoli. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik pt. „Jak ugotować fasolę i inne strączki„. Jeśli jednak upierasz się przy puszkach, to w miejsce 200g suchej fasoli, użyj 2 puszek gotowej.

Fasola pieczona w sosie pomidorowym

Fasola pieczona w sosie pomidorowym

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 200g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pomidory w puszce: 1 puszka
Ketchup: 5 łyżek
Musztarda: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj fasolę. Jeśli używasz puszkowanej, to weź 2 puszki, odsączone z wody.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż przez 2 minuty - ma się zeszklić. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż fasolkę do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut.

Konrad Budzyk

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
previous
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Ślimaczki z pesto bazyliowym
next
Ślimaczki z pesto bazyliowym
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
previous
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Ślimaczki z pesto bazyliowym
next
Ślimaczki z pesto bazyliowym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x