Ciasto z płatków owsianych

Ciasto z płatków owsianych

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane : 150g
Banan : 2 sztuki 200g
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Cynamon : 1 łyżeczka
Konfitura truskawkowa : 200g
Olej : 1 łyżka

Lubisz płatki owsiane i szukasz sposobu na ich wykorzystanie? Ciasto z płatków owsianych jest tym czego potrzebujesz. Słodziutkie, ale bez cukru i zdrowe!

Składniki

Share

Ciasto z płatków owsianych

Znudziła Wam się owsianka? Weźcie ją upieczcie! Wrażenie smakowe zupełnie inne, a fakt zaserwowania sobie zdrowego ciast na śniadanie… bezcenne. Ciasto z płatków owsianych to de facto składniki, które najczęściej u mnie lądowały z płatkami w owsiance. Banany, truskawki i troszkę syropu klonowego… ja więcej do szczęścia nie potrzebowałem. Chcesz dodać orzechów? Śmiało! To ciasto czeka na Twoją inwencję twórczą.

Ciasto z płatków owsianych

Ciasto z płatków owsianych zamiast owsianki

Jeśli zdecydujecie się je zrobić, to musicie mieć na uwadze, że nie jest to pulchne ciasto drożdżowe! To taka alternatywa dla owsianki. Na takie zapraszam do innych przepisów. Polecam w szczególności ciasto bananowe bezglutenowe oraz chlebek bananowy z mąki gryczanej.

Na wierzchu ciasta jest konfitura truskawkowa własnej roboty. Oczywiście możesz użyć sklepowej, ale staraj się wybrać taką, która nie jest dosładzana lub jest w minimalnej ilości. Świetnie będą się sprawdzały wszelkie konfitury z owoców kwaśnych.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane : 150g
Banan : 2 sztuki 200g
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Cynamon : 1 łyżeczka
Konfitura truskawkowa : 200g
Olej : 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Wrzuć wszystkie składniki, za wyjątkiem konfitury i oleju, do malaksera lub połącz je ze sobą blenderem ręcznym - masa nie powinna być idealnie gładka!

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz płatki owsiane w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę (u mnie 20x15cm) wysmaruj olejem lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej większość ciasta (3/4) do foremki. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij, posmaruj równo konfiturą, rozłóż resztę ciasta jak kruszonkę i ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut - pilnuj, żeby konfitura nie zaczęła się przypalać!

Konfitura truskawkowa
Poprzedni
Konfitura truskawkowa
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Następny
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej




Konfitura truskawkowa
Konfitura truskawkowa
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Super pomysł na bezkarne ciasto o poranku 😉 a na podwieczorek tez będzie się nadawać.
Ciekawe, czy zamiast konfitury sprawdza się świeże owoce póki jeszcze takie są w sprzedaży 🙂

Gosia 66

Pychota zrobiłam dziś do poobiedniej kawki :)Dziękuję Konrad za kolejny udany przepis 🙂

gin

Podoba mi się 🙂

Justyna

Chyba trochę mało tego wyjdzie…?

Dot

A czy kisiel z suemienia lnianego mogę użyć zamiast konfitury? Próbowałeś to zapiekać?’ Nie przypali się?

Iwona

Coś pysznego !

Ula

Razem z córeczką jesteśmy na diecie bezmlecznej. Baaardzo trudno znaleźć przepis na ciasto bez składników mlecznych, a to – strzał w 10! I smaczne i zdrowe, bardzo dziękujemy!

sofia.

super.

Nena

A mozna zapytac, ile te 150 gramow platkow owsianych to bedzie objetosciowo w szklance? Bo nie mam wagi..