Tofuryba – Wegańska ryba

0 0
Tofuryba – Wegańska ryba

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu: 2 kostki
Przyprawa do ryb: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy: 1/4 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Olej lniany: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Nori: 2 arkusze
Mąka pszenna: 60g
Mleko roślinne: 100 ml
Sól: szczypta
Bułka tarta: kilka łyżek
Olej rzepakowy: do smażenia

Chrupiąca, aromatyczna i BEZrybna... TOFURYBA!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Po wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba. Wegańska ryba, to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owinięte w nori, opanierowane i usmażone na głębokim tłuszczu… Mega proste i jednocześnie REWELACYJNE w smaku.

Tofuryba – Wegańska ryba

Zastanawiasz się jak ją jeść? Tak na prawdę każdy sposób jest dobry. Jako ogromny fan burgerów włożyłem tofurybę w środek przekrojonej w poprzek bułki. Dodałem pomidora, piklowanego ogórka, garść zieleniny, posmarowałem domowym wegańskim majonezem oraz musztardą. To połączenie jest dla mnie bezbłędne. Do burgera usmażyłem dodatkowo łódeczki ziemniaczane, do których zrobiłem wegański sos czosnkowy… Cóż to była za uczta!

Tofuryba - Wegańska ryba

Nie przepadasz za burgerami? Nic straconego! Wegańska ryba według dzisiejszego przepisu świetnie będzie smakowała również w towarzystwie puree ziemniaczanego lub frytek i dowolnej sałatki. Wegańska ryba to zdecydowanie pozycja, którą warto ukręcić nie tylko od święta!

Tofuryba – KĄCIK PORAD

  • Jakiego użyć tofu? Najlepiej naturalnego, ale nada się również tofu wędzone lub marynowane w papryce wędzonej.
  • Nori – są to glony używane do sushi. Jest to składnik obowiązkowy, bez którego dzisiejsze danie się nie uda.
  • Olej lniany możesz również zastąpić rzepakowym, ale ten pierwszy lepiej się sprawdzi.
  • Minimalny czas marynowania tofu to 2 godziny, ale najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce.
  • Tofuryba najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po usmażeniu.

Dla fanów BEZrybnych smaków na blogu znajdują się również inne przepisy. Zobacz jak zrobić łososia z marchewki, wegański paprykarz, pastę bezrybną, zupę bezrybną oraz wegańskie sushi. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Wegańska ryba sama się nie usmaży!

Tofuryba - wegańska ryba

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu: 2 kostki
Przyprawa do ryb: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy: 1/4 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Olej lniany: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Nori: 2 arkusze
Mąka pszenna: 60g
Mleko roślinne: 100 ml
Sól: szczypta
Bułka tarta: kilka łyżek
Olej rzepakowy: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu przetnij wzdłuż na pół i natnij niezbyt głęboko w kilku miejscach. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę i dokładnie wysmaruj nią tofu. Odstaw tofu do lodówki na minimum 2 godziny.

2
Gotowe

Oba arkusze nori przetnij na pół. Połóż tofu na środku i zwiń.

3
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie mąkę, mleko roślinne oraz sól.

4
Gotowe

Zwinięte wcześniej tofu zamocz w cieście, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni. Smaż tofu z obu stron na złoty kolor. tofuryba jest już gotowa, smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
previous
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Zupa krem z dyni | Zupa dyniowa
next
Zupa krem z dyni
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
previous
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Zupa krem z dyni | Zupa dyniowa
next
Zupa krem z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x