Łosoś z marchewki

0 0
Łosoś z marchewki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 duże
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 5 łyżek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka

Nutritional information

100g
Porcja
179
Kalorie
1.6g
Białko
16.9g
Tłuszcz
9.1g
Węgl.
3.5g
Błonnik

Łosoś ogrodowy, to pyszna alternatywa dla prawdziwej ryby. Zrobienie łososia z marchewki to dosłownie chwila roboty i masa satysfakcji oraz wspaniały smak!

  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

Share

Łosoś z marchewki

Pewnie dla części z Was łosoś z marchewki brzmi abstrakcyjnie, dziwnie i hipstersko, prawda? Nie dziwie się, bo pierwszy raz jak o nim usłyszałem, to byłem przekonany, że nie może to smakować dobrze… przecież to marchewka! Fajnie, że ma kolor zbliżony do łososia, ale przecież tutaj chodzi o smak! Wegański łosoś po raz pierwszy wylądował w moich ustach przygotowany przez mamę i… zakochałem się w tym niesamowitym smaku i teksturze. Ta miłość jest tak wielka, że łososiem z marchewki chcę się podzielić z Wami wszystkimi. Może Was również zauroczy.

Do czego można go użyć? U mnie łosoś z marchewki wyłożył się na chlebie posmarowanym serkiem z nerkowców i w taki sposób zjadłem większość zapasów. Pozostałą część zużyłem, robiąc wegańskie sushi – niesamowicie tam pasował! Następną partię łososia mam zamiar wykorzystać na pizzy i w hipsterskich kanapkach.

Wyszło mi 300g łososia z marchewki i na tej podstawie jest podana kaloryczność. Jeśli lepiej ode mnie strugacie marchewki, to wyjdzie Wam pewnie więcej.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 duże
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 5 łyżek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz marchewki (obowiązkowo duże) i za pomocą obieraczki zrób paseczki jak na zdjęciu. Zagotuj wodę. Wrzuć marchewkę na wrzątek i gotuj 3 minuty. Po tym czasie odcedź. W miseczce wymieszaj pozostałe składniki - nori możesz tak jak ja posiekać lub porwać na większe kawałki.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz NORI w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

W pojemniczku wymieszaj marchewkę z przygotowaną miksturą i odstaw do lodówki na minimum 24h. Najlepiej smakuje po 48h leżakowania! Dobrze byłoby kilka razy w tym czasie zamieszać marchewkę... to znaczy łososia.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Barszcz wigilijny, barszcz czerwony na wigilię, przepis na barszcz czerwony wigilijny
previous
Barszcz wigilijny
Przepis na wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
next
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
Barszcz wigilijny, barszcz czerwony na wigilię, przepis na barszcz czerwony wigilijny
previous
Barszcz wigilijny
Przepis na wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
next
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaga

zjawiłam się tu przypadkiem, przez zupę z boczniaków (która wyszła bardzo dobra:)), zapisuje w zakładkach i zostaję 🙂 świetnie, że podajesz podstawowe wartości odżywcze przy przepisach. dzięki!

Krystyna

Rewelacja!

Marta

Wygląda super, z chęcią bym takiego sobie zrobiła 😀 Tylko czy mogłabym czymś zastąpić wędzoną paprykę?

Ewelina

Czy mozna użyć innego oleju?

Qba

Haha rzeczywiście smakuje jak łosoś 😀 Super 🙂

Jelka

Takie może głupie pytanie: te 3 minuty to liczymy od wrzucenia czy od momentu ponownego zawęrzenia wody z marchewką?

Estera

Czy można to zjeść na ciepło? Tzn po leżakowaniu oczywiście?

Lidia

Mam tylko olej lniany nierafinowany, ma bardzo intensywny smak. Nada się? Czy lepiej zastąpić zwyķłym rzepakowym?

Alina

Będzie świetne,już czuje ten smak.Tylko gdzie ten łosoś.To marchewka inaczej poprostu.

Kaja

Czy granulowany czosnek jest konieczny?

21
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x