Łosoś z marchewki

Łosoś z marchewki

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 2 duże 300g
Nori : 1 arkusz
Olej lniany : 5 łyżek
Sos sojowy jasny : 4 łyżki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Czosnek granulowany : 1 łyżeczka

Łosoś ogrodowy, to pyszna alternatywa dla prawdziwej ryby. Zrobienie łososia z marchewki to dosłownie chwila roboty i masa satysfakcji oraz wspaniały smak!

Składniki

Share

Łosoś z marchewki

Pewnie dla części z Was łosoś z marchewki brzmi abstrakcyjnie, dziwnie i hipstersko, prawda? Nie dziwie się, bo pierwszy raz jak o nim usłyszałem, to byłem przekonany, że nie może to smakować dobrze… przecież to marchewka! Fajnie, że ma kolor zbliżony do łososia, ale przecież tutaj chodzi o smak! Wegański łosoś po raz pierwszy wylądował w moich ustach przygotowany przez mamę i… zakochałem się w tym niesamowitym smaku i teksturze. Ta miłość jest tak wielka, że łososiem z marchewki chcę się podzielić z Wami wszystkimi. Może Was również zauroczy.

Do czego można go użyć? U mnie łosoś z marchewki wyłożył się na chlebie posmarowanym serkiem z nerkowców i w taki sposób zjadłem większość zapasów. Pozostałą część zużyłem, robiąc wegańskie sushi – niesamowicie tam pasował! Następną partię łososia mam zamiar wykorzystać na pizzy i w hipsterskich kanapkach.

Wyszło mi 300g łososia z marchewki i na tej podstawie jest podana kaloryczność. Jeśli lepiej ode mnie strugacie marchewki, to wyjdzie Wam pewnie więcej.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 2 duże 300g
Nori : 1 arkusz
Olej lniany : 5 łyżek
Sos sojowy jasny : 4 łyżki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Czosnek granulowany : 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz marchewki (obowiązkowo duże) i za pomocą obieraczki zrób paseczki jak na zdjęciu. Zagotuj wodę. Wrzuć marchewkę na wrzątek i gotuj 3 minuty. Po tym czasie odcedź. W miseczce wymieszaj pozostałe składniki - nori możesz tak jak ja posiekać lub porwać na większe kawałki.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz NORI w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

W pojemniczku wymieszaj marchewkę z przygotowaną miksturą i odstaw do lodówki na minimum 24h. Najlepiej smakuje po 48h leżakowania! Dobrze byłoby kilka razy w tym czasie zamieszać marchewkę... to znaczy łososia.

Przepis na naleśniki z brokułami
Poprzedni
Naleśniki z brokułami
Przepis na masło orzechowe
Następny
Masło orzechowe




Przepis na naleśniki z brokułami
Naleśniki z brokułami
Przepis na masło orzechowe
Masło orzechowe
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaga

zjawiłam się tu przypadkiem, przez zupę z boczniaków (która wyszła bardzo dobra:)), zapisuje w zakładkach i zostaję 🙂 świetnie, że podajesz podstawowe wartości odżywcze przy przepisach. dzięki!

Krystyna

Rewelacja!

Marta

Wygląda super, z chęcią bym takiego sobie zrobiła 😀 Tylko czy mogłabym czymś zastąpić wędzoną paprykę?

Ewelina

Czy mozna użyć innego oleju?

Qba

Haha rzeczywiście smakuje jak łosoś 😀 Super 🙂

Jelka

Takie może głupie pytanie: te 3 minuty to liczymy od wrzucenia czy od momentu ponownego zawęrzenia wody z marchewką?