• Home
  • Obiady
  • Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami

Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami

0 0
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 150g
Kapusta kiszona: 1kg
Kapusta biała: 1kg
Śliwki wędzone: 100g
Grzyby suszone: 2 garści
Pomidory: 2 sztuki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3-4 ząbki
Sos sojowy: 6-8 łyżek
Olej: 6 łyżek
Liście laurowe: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Goździki: 4 sztuki
Jałowiec: 4 sztuk
Kminek: 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Czerwone, wytrawne wino: 200 ml

Smak świąt, to smak bigosu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami

Czas na zimę, czas na BIGOS! U mnie w domu od zawsze, gdy tylko zaczynało się robić zimno na polu, na obiad wlatywał co jakiś czas bigos, a święta bez niego nie mogły się odbyć. Sposobów na jego przygotowanie jest cała masa, a dzisiaj pokażę Wam mój przepis na wegański bigos z czerwonym winem i wędzonymi śliwkami.

Główną inspiracją do stworzenia przepisu, była pewna przesyłka… Dostałem wraz z nią wina oraz zadanie… Ukręcenie świątecznego przepisu 🥰 Zakasałem rękawy do roboty i w kilka chwil… a raczej kilka godzin, powstał wegański bigos! Polecam Wam wegańskie czerwone wytrawne wino marki Cono Sur, które dało początek temu daniu.

P.S. Chcesz zrobić na święta coś słodkiego i pysznego? Polecam Ci przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni. Obie pozycje są obłędnie pyszne i proste do zrobienia.

Przepis na wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 150g
Kapusta kiszona: 1kg
Kapusta biała: 1kg
Śliwki wędzone: 100g
Grzyby suszone: 2 garści
Pomidory: 2 sztuki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3-4 ząbki
Sos sojowy: 6-8 łyżek
Olej: 6 łyżek
Liście laurowe: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Goździki: 4 sztuki
Jałowiec: 4 sztuk
Kminek: 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Czerwone, wytrawne wino: 200 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj zieloną soczewicę i odstaw ją na bok.

2
Gotowe

Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na patelni rozgrzej olej i smaż je wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem i kminkiem przez 5 minut.

3
Gotowe

Grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij je i posiekaj, a wodę zostaw.
Kapustę kiszoną odciśnij (zostaw sok w miseczce, przyda się jeszcze) i pokrój ją, śliwki wędzone przekrój na pół, pomidory obierz ze skórki i posiekaj. Dodaj w/w składniki na patelnię, dolej sosu sojowego i smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe

W międzyczasie posiekaj białą kapustę. Wrzuć ją do garnka, zalej 2 szklankami wody i duś na średnim ogniu przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.

5
Gotowe

Zawartość patelni przełóż do garnka z białą kapustą, wlej wodę spod suszonych grzybów oraz 1 szklankę soku spod kapusty kiszonej.

6
Gotowe

Dolej wina, dopraw pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez przynajmniej 1 godzinę lub dłużej. Na sam koniec dodaj soczewicę. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia.

Konrad Budzyk

Łosoś z marchewki
previous
Łosoś z marchewki
Tofuryba - Wegańska ryba
next
Tofuryba – Wegańska ryba
Łosoś z marchewki
previous
Łosoś z marchewki
Tofuryba - Wegańska ryba
next
Tofuryba – Wegańska ryba
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x