Jak zrobić kotlety sojowe? Wegańskie schabowe

0 0
Jak zrobić kotlety sojowe? Wegańskie schabowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe "BIG STEAK": 4 sztuki
Bulion warzywny: do gotowania
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 120 ml
Sos sojowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 200g
Sezam: 50g
Olej: do smażenia

Co można zrobić z kotletów sojowych? Tradycyjny obiad w wegańskim wydaniu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Niedzielny tradycyjny obiad nieodłącznie kojarzy mi się z kotletem podanym w towarzystwie surówki i tłuczonych ziemniaków. Czy będąc wege trzeba zrezygnować z kultywowania tradycji? Oczywiście, że nie! Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić kotlety sojowe tak, żeby przypominały schabowe.

Podstawą dzisiejszego dania będą kotlety sojowe „Big Steak” – kliknij TUTAJ i zobacz gdzie je dostaniesz. Wyróżniają się one na tle tych popularnych, znanych z wielu sklepów… WIELKOŚCIĄ… Są one około 4-5 razy większe, dzięki czemu gotowy wegański schabowy jest dorodny i majestatyczny! Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz śmiało użyć małych kotletów sojowych, ale… warto sięgnąć po te większe.

Uwielbiam weganizować klasyki, ponieważ są to bardzo często proste przepisy, które pomagają Wam wejść w ten wegański świat bez rezygnacji z ulubionych posiłków. Po dzisiejszym wpisie będziecie już wiedzieli jak zrobić kotlety sojowe. Przy okazji zapraszam Was do przepisu na naleśniki bez jajek, placuszki bez jajek, wegańskie gofry oraz chałkę.

Nie ma co przedłużać, nadszedł czas zakasać rękawy i ukręcić wegańskie schabowe!

Jak zrobić kotlety sojowe? Wegańskie schabowe

Jak zrobić kotlety sojowe? – KĄCIK PORAD

  • Kotlety „Big Steak” możecie zastąpić klasycznymi kotletami sojowymi (16-20 sztuk).
  • Do panierowania kotletów użyłem bułki tartej i sezamu. Świetnie sprawdzi się również panko oraz pokruszone płatki kukurydziane.
  • Połowę mleka roślinnego możesz zastąpić bulionem pozostałym po gotowaniu kotletów sojowych.
  • Do smażenia możesz użyć dowolnego oleju o neutralnym zapachu. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy bezzapachowy.
  • Zwykłą sól możesz zastąpić czarną solą, dzięki temu kotlety zyskają jeszcze ciekawszy smak.
  • Do ciasta możesz również dodać 1-2 łyżki płatków drożdżowych.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe "BIG STEAK": 4 sztuki
Bulion warzywny: do gotowania
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 120 ml
Sos sojowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 200g
Sezam: 50g
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Kotlety sojowe zalej wrzącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez kilka minut lub zalej kotlety i odstaw do nasiąknięcia przez 30-40 minut. Następnie odłóż kotlety do odsączenia - możesz je delikatnie odcisnąć z nadmiaru bulionu.

2
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie mąkę, mleko roślinne, sos sojowy oraz przyprawy - powinno wyjść ciasto odrobinę gęstsze niż ciasto naleśnikowe.

3
Gotowe

Kotlety sojowe zamocz w przygotowanym cieście i następnie obtocz w bułce tartej wymieszaj z sezamem.

4
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej - powinno to być około 0.5cm, żeby kotlety dobrze się usmażyły. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

5
Gotowe

Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
previous
Kotlety z selera
Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
next
Pulpety z kaszy jaglanej
Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
previous
Kotlety z selera
Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
next
Pulpety z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x