Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek

Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek

Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 sztuka
Olej : 1 łyżka
Tofu wędzone : 200g
Tofu naturalne : 200g
Pomidor : 1 duży
Cebulka dymka : 1 wiązka
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżeczki
Pieprz : do smaku

Chcesz przygotować coś wyjątkowego na śniadanie? Tofucznica będzie z pewnością dobrą opcją. Robi się ją szybko, jest smaczna i sycąca.

Składniki

Share

Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek

Tofucznica ostatnimi czasy jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o śniadania. Prosta i szybka do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie musimy mieć wielu produktów, żeby ją zrobić, a dostarczamy dla naszego organizmu duże ilości białka oraz wapnia, o które wszyscy tak się boją. Bardzo ważne jest wybranie dobrego tofu. Dla mnie najlepsze połączenie to kostka naturalnego i kostka wędzonego, ale to wszystko kwestia gustu.

Tofucznica nie tylko dla wegan?

Pamiętaj, że jeśli jesz jajka, to tofucznica też może być dla Ciebie czymś wartym uwagi. Nie zamykaj się na to co już znasz tylko sięgaj właśnie po takie produkty jak czarna sól i tofu, które w Polsce są coraz łatwiej dostępne, a ilość dań, które można z nimi wykonać jest naprawdę duża. Swego czasu bardzo często dodawałem, np. czarną sól, do większości past kanapkowych. To tylko kilka złotych za inwestycję w nowe doznania smakowe 🙂

Tofucznica – a może co innego na śniadanie?

Przepis na tofucznicę jest prosty i niezawodny, ale może akurat masz ochotę na coś innego? W takim wypadku, jak zawsze, przychodzę z pomocą. Jaglanica, to “odpowiednik” jajecznicy z kaszy jaglanej. Robi się ją równie prosto, a smakiem nie odstępuje tofucznicy!

Jeśli jednak masz ochotę na słodkie śniadanie, to zrób koniecznie jaglankę z bananem, gofry bezglutenowe, placki z amarantusa lub racuchy z bananami. To obecnie moje ulubione pozycje śniadaniowe.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula : 1 sztuka
Olej : 1 łyżka
Tofu wędzone : 200g
Tofu naturalne : 200g
Pomidor : 1 duży
Cebulka dymka : 1 wiązka
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżeczki
Pieprz : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj drobno pokrojone tofu wędzone i smaż przez chwilę.

Pokrusz tofu naturalne w palcach wprost na patelnię. Wsyp czarną sól, płatki drożdżowe i zamieszaj.
Dopraw do smaku pieprzem, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną dymkę. Wymieszaj i... gotowe!

Wegańskie sushi
Poprzedni
Wegańskie sushi
Następny
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty




Wegańskie sushi
Wegańskie sushi
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments