Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej

Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250-300ml
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Pieczarki : 3 duże
Pomidor : 1
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Pieprz czarny : do smaku

Jaglanica jest odpowiedzią na jajecznicę oraz tofucznicę. Nie można oczywiście jaglanicy porównywać do wspomnianych dań, bo jest ona inspirowana nimi.

Składniki

Share

Jaglanica, czyli kasza jaglana na śniadanie

Jaglanica u niektórych trafia na talerz z ciekawości, a u innych ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych. Nie ważne jaka jest Twoja motywacja, ważne, że na pewno Ci zasmakuje! Potrawa prosta w wykonaniu, idealnie pasująca na śniadanie (jak to jajecznica). Osoby, które z jakichś powodów nie chcą sięgać po takie zastępniki jajecznicy jak tofucznica, tutaj na pewno zaspokoją swoje podniebienie.

Przepis na jaglanicę – zawsze taki sam?

Jak to przy tego typu przepisach, ważne są dodatki, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana, która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie.

Jaglanica – z czym podawać?

Jak jajecznica, tak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej i chleb z mąki gryczanej. Bez piekarnika natomiast możesz zrobić chlebki naan, które smakują jak… szczęście 🙂 Nie wierzysz? Zrób i sprawdź!

A może coś innego z kaszy jaglanej?

Kasza jaglna jest bardzo uniwersalna. Możemy z niej zrobić coś słodkiego na śniadanie – jaglanka z bananem. Możemy również upiec pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej do kanapek lub w porze obiadowej sprawdzi się kasza jaglana ze szpinakiem. Opcji jest naprawdę wiele.

Ocen: 2 Średnia: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250-300ml
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Pieczarki : 3 duże
Pomidor : 1
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w talarki i smaż na średnim ogniu.

2
Gotowe

Kaszę przepłucz kilkukrotnie na zmianę zimną i gorącą (wrzącą) wodą. Dodaj na patelnię, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj do miękkości.

3
Gotowe

Gdy kasza jest już prawie gotowa, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj.

4
Gotowe

Wyłóż jaglanicę do miseczki i posyp posiekaną zieloną cebulką.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
gryczanka1 1 e1477959484959
Poprzedni
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
soorzech3
Następny
Sos orzechowy
gryczanka1 1 e1477959484959
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
soorzech3
Sos orzechowy

18
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
11 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
MartynaDawidDobrochnaAgnieszka MoitrotGosia 66 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
nietylkopasta.pl
Gość

fakt to super śniadaniowe danie

Kobieta i Pasja
Gość

A w którym momencie dodajemy płatki?

boregi
Gość
boregi

Świetny przepis. Jak dla mnie lepsza od tofucznicy 🙂

Dawid
Gość
Dawid

Potwierdzam. Moim zdaniem też Jaglanica jest zdecydowanie lepsza od Tofucznicy. 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Jestem pierwszy raz u Ciebie 🙂 zrobiłam jaglanicę i się zakochałam bo uwielbiam smak natury i prostoty 🙂 Brawo !! 🙂

Agnieszka
Gość

Super pomysł, idealny na śniadanie

Karolina
Gość

Zrobiłam bez pieczarek, bo tak robiłam z jajek, i wyszło mi super dobre 🙂 Nawet lepsze niż pamiętam jajecznicę:)

Ania Ł.
Gość
Ania Ł.

Przepyszne! Kasza jaglana to moje największe odkrycie ostatnich lat, ale w takiej wersji wcześniej nie próbowałam.

Gosia 66
Gość
Gosia 66

Czy czarna sól można zastąpić solą himalajska?

Agnieszka Moitrot
Gość

Robisz trochę inną wersję niż ja, ale wygląda apetycznie, wypróbuję.

Dobrochna
Gość
Dobrochna

A ile razy należy przepłukać kaszę woda?