Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej

Jaglanica, czyli “jajecznica” z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250-300ml
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Pieczarki : 3 duże
Pomidor : 1
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Pieprz czarny : do smaku

Jaglanica jest odpowiedzią na jajecznicę oraz tofucznicę. Nie można oczywiście jaglanicy porównywać do wspomnianych dań, bo jest ona inspirowana nimi.

Składniki

Share

Jaglanica, czyli kasza jaglana na śniadanie

Jaglanica u niektórych trafia na talerz z ciekawości, a u innych ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych. Nie ważne jaka jest Twoja motywacja, ważne, że na pewno Ci zasmakuje! Potrawa prosta w wykonaniu, idealnie pasująca na śniadanie (jak to jajecznica). Osoby, które z jakichś powodów nie chcą sięgać po takie zastępniki jajecznicy jak tofucznica, tutaj na pewno zaspokoją swoje podniebienie.

Przepis na jaglanicę – zawsze taki sam?

Jak to przy tego typu przepisach, ważne są dodatki, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana, która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie.

Jaglanica – z czym podawać?

Jak jajecznica, tak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej i chleb z mąki gryczanej. Bez piekarnika natomiast możesz zrobić chlebki naan, które smakują jak… szczęście 🙂 Nie wierzysz? Zrób i sprawdź!

A może coś innego z kaszy jaglanej?

Kasza jaglna jest bardzo uniwersalna. Możemy z niej zrobić coś słodkiego na śniadanie – jaglanka z bananem. Możemy również upiec pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej do kanapek lub w porze obiadowej sprawdzi się kasza jaglana ze szpinakiem. Opcji jest naprawdę wiele.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250-300ml
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Pieczarki : 3 duże
Pomidor : 1
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w talarki i smaż na średnim ogniu.

2
Gotowe

Kaszę przepłucz kilkukrotnie na zmianę zimną i gorącą (wrzącą) wodą. Dodaj na patelnię, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj do miękkości.

3
Gotowe

Gdy kasza jest już prawie gotowa, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj.

4
Gotowe

Wyłóż jaglanicę do miseczki i posyp posiekaną zieloną cebulką.

Poprzedni
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Następny
Sos orzechowy




Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Sos orzechowy
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nietylkopasta.pl

fakt to super śniadaniowe danie

Kobieta i Pasja

A w którym momencie dodajemy płatki?

boregi

Świetny przepis. Jak dla mnie lepsza od tofucznicy 🙂

Dawid

Potwierdzam. Moim zdaniem też Jaglanica jest zdecydowanie lepsza od Tofucznicy. 🙂

Agnieszka

Jestem pierwszy raz u Ciebie 🙂 zrobiłam jaglanicę i się zakochałam bo uwielbiam smak natury i prostoty 🙂 Brawo !! 🙂

Agnieszka

Super pomysł, idealny na śniadanie

Karolina

Zrobiłam bez pieczarek, bo tak robiłam z jajek, i wyszło mi super dobre 🙂 Nawet lepsze niż pamiętam jajecznicę:)

Ania Ł.

Przepyszne! Kasza jaglana to moje największe odkrycie ostatnich lat, ale w takiej wersji wcześniej nie próbowałam.

Gosia 66

Czy czarna sól można zastąpić solą himalajska?

Agnieszka Moitrot

Robisz trochę inną wersję niż ja, ale wygląda apetycznie, wypróbuję.

Dobrochna

A ile razy należy przepłukać kaszę woda?