Ingredients
-
100g Mąka jaglana
-
100g Płatki owsiane
-
4 łyżki Siemię lniane
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
300ml Mleko sojowe
-
1.5 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
3 łyżki Olej
Gofry bezglutenowe
No i wreszcie mam… upragniona i wymarzona gofrownica wreszcie zagościła w mojej kuchni. Na pierwszy strzał nie mogło pójść nic innego, jak gofry bezglutenowe. Sam bezglutenowcem nie jestem, ale obserwuje mnie wiele osób niespożywających glutenu. Postanowiłem więc zrobić w ich stronę ukłon i przygotować bezglutenową wersję wspaniałego śniadania lub deseru. Gofry większości kojarzą się z czymś niezbyt zdrowym i grzesznym, ale dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry z mąki jaglanej i płatków owsianych mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem.
Z czym jeść gofry bezglutenowe?
Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana, a nawet cieciorella. Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie!
Przepis na gofry bezglutenowe – porady?
- Jeśli chcesz, żeby gofry były w 100% bezglutenowe, to upewnij się, że produkty są certyfikowane! Zwykły proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną, a płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.
- Zamiast mąki jaglanej powinna dobrze sprawdzić się również mąka ryżowa.
- Nie chcesz używać siemienia lnianego? Nic nie szkodzi. Użyj nasion chia! Również świetnie się sprawdzą.
Składniki
Mąka jaglana:: 100g | |
Płatki owsiane:: 100g | |
Siemię lniane:: 4 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki | |
Mleko sojowe:: 300ml | |
Proszek do pieczenia:: 1.5 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Olej:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zmiel płatki na mąkę lub zamiast płatków owsianych użyj mąki owsianej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju. Pamiętaj, że siemię lniane musi być mielone. Ja użyłem mleka sojowego niesłodzonego, ale jeśli Twoje jest słodzone, to ogranicz ilość cukru dodawanego do ciasta, do 1 łyżki. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem. |
Czy mąkę jaglaną można zastąpić kokosową, by gofry były jeszcze mniej kaloryczne?
Spróbować można 🙂 Co do kaloryczności, to zależy jakiej mąki użyjesz, bo są kokosowe, które mają nawet 479 kcal na 100g czyli ponad 100 kcal więcej od jaglanej 🙂
Inne płatki bezglutenowe można dać?
Nie próbowałem, więc trudno mi powiedzieć 🙁
Czy wchodzi w grę inne mleko niż sojowe? Np. Kokosowe?
Soja mi nie służy, a gofry chętnie bym zjadła…
Tak. Bez problemu może to być ryżowe, sojowe, owsiane czy migdałowe 🙂
Super! W takim razie kolejne śniadanie – gofry <3
PS. Uwielbiam Twoje przepisy 🙂
czy zamiast tych płatków owsianych, można użyć poprostu więcej mąki jaglanej?
Nie próbowałem, ale można spróbować 😉
Fenomenalne!!!!! Dziękujemy za przepis 🙂
Mam pytanie na jakie gofrownicy są robione gofry? U mnie wszystko się przykleiło 🙁
Ja robię obecnie na gofrownicy gotze&jensen dw900 🙂
Niestety, gofry nie wychodzą. Proporcje są błędne