Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 100g
Płatki owsiane : 100g
Siemię lniane : 4 łyżki
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Mleko sojowe : 300ml
Proszek do pieczenia : 1.5 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : 3 łyżki

Chcesz zrobić idealne gofry bezglutenowe? Koniecznie wypróbuj gofry z tego przepisu! Chrupiące, delikatnie pulchne i jakie dobre...

Składniki

Share

Gofry bezglutenowe

No i wreszcie mam… upragniona i wymarzona gofrownica wreszcie zagościła w mojej kuchni. Na pierwszy strzał nie mogło pójść nic innego, jak gofry bezglutenowe. Sam bezglutenowcem nie jestem, ale obserwuje mnie wiele osób niespożywających glutenu. Postanowiłem więc zrobić w ich stronę ukłon i przygotować bezglutenową wersję wspaniałego śniadania lub deseru. Gofry większości kojarzą się z czymś niezbyt zdrowym i grzesznym, ale dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry z mąki jaglanej i płatków owsianych mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem.

Z czym jeść gofry bezglutenowe?

Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana, a nawet cieciorella. Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie!

Przepis na gofry bezglutenowe – porady?

  • Jeśli chcesz, żeby gofry były w 100% bezglutenowe, to upewnij się, że produkty są certyfikowane! Zwykły proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną, a płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.
  • Zamiast mąki jaglanej powinna dobrze sprawdzić się również mąka ryżowa.
  • Nie chcesz używać siemienia lnianego? Nic nie szkodzi. Użyj nasion chia! Również świetnie się sprawdzą.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 100g
Płatki owsiane : 100g
Siemię lniane : 4 łyżki
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Mleko sojowe : 300ml
Proszek do pieczenia : 1.5 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Zmiel płatki na mąkę lub zamiast płatków owsianych użyj mąki owsianej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju. Pamiętaj, że siemię lniane musi być mielone. Ja użyłem mleka sojowego niesłodzonego, ale jeśli Twoje jest słodzone, to ogranicz ilość cukru dodawanego do ciasta, do 1 łyżki.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem.

Chleb z mąki gryczanej
Poprzedni
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
Następny
Ciastka z ciecierzycy




Chleb z mąki gryczanej
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ada

Czy mąkę jaglaną można zastąpić kokosową, by gofry były jeszcze mniej kaloryczne?

Roberto

Inne płatki bezglutenowe można dać?

Magdalena

Czy wchodzi w grę inne mleko niż sojowe? Np. Kokosowe?
Soja mi nie służy, a gofry chętnie bym zjadła…

Magdalena

Super! W takim razie kolejne śniadanie – gofry <3

PS. Uwielbiam Twoje przepisy 🙂

Weronika

czy zamiast tych płatków owsianych, można użyć poprostu więcej mąki jaglanej?

Nika

Fenomenalne!!!!! Dziękujemy za przepis 🙂