Gofry bezglutenowe

0 0
Gofry bezglutenowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 100g
Płatki owsiane:: 100g
Siemię lniane:: 4 łyżki
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Mleko sojowe:: 300ml
Proszek do pieczenia:: 1.5 łyżeczki
Sól:: szczypta
Olej:: 3 łyżki

Chcesz zrobić idealne gofry bezglutenowe? Koniecznie wypróbuj gofry z tego przepisu! Chrupiące, delikatnie pulchne i jakie dobre...

  • 20 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

Share

Gofry bezglutenowe

No i wreszcie mam… upragniona i wymarzona gofrownica wreszcie zagościła w mojej kuchni. Na pierwszy strzał nie mogło pójść nic innego, jak gofry bezglutenowe. Sam bezglutenowcem nie jestem, ale obserwuje mnie wiele osób niespożywających glutenu. Postanowiłem więc zrobić w ich stronę ukłon i przygotować bezglutenową wersję wspaniałego śniadania lub deseru. Gofry większości kojarzą się z czymś niezbyt zdrowym i grzesznym, ale dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry z mąki jaglanej i płatków owsianych mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem.

Z czym jeść gofry bezglutenowe?

Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana, a nawet cieciorella. Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie!

Przepis na gofry bezglutenowe – porady?

  • Jeśli chcesz, żeby gofry były w 100% bezglutenowe, to upewnij się, że produkty są certyfikowane! Zwykły proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną, a płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.
  • Zamiast mąki jaglanej powinna dobrze sprawdzić się również mąka ryżowa.
  • Nie chcesz używać siemienia lnianego? Nic nie szkodzi. Użyj nasion chia! Również świetnie się sprawdzą.
[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 100g
Płatki owsiane:: 100g
Siemię lniane:: 4 łyżki
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Mleko sojowe:: 300ml
Proszek do pieczenia:: 1.5 łyżeczki
Sól:: szczypta
Olej:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Zmiel płatki na mąkę lub zamiast płatków owsianych użyj mąki owsianej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju. Pamiętaj, że siemię lniane musi być mielone. Ja użyłem mleka sojowego niesłodzonego, ale jeśli Twoje jest słodzone, to ogranicz ilość cukru dodawanego do ciasta, do 1 łyżki.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem.

Konrad Budzyk

Chleb z mąki gryczanej
previous
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
next
Ciastka z ciecierzycy
Chleb z mąki gryczanej
previous
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
next
Ciastka z ciecierzycy
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ada

Czy mąkę jaglaną można zastąpić kokosową, by gofry były jeszcze mniej kaloryczne?

Konrad Budzyk

Spróbować można 🙂 Co do kaloryczności, to zależy jakiej mąki użyjesz, bo są kokosowe, które mają nawet 479 kcal na 100g czyli ponad 100 kcal więcej od jaglanej 🙂

Roberto

Inne płatki bezglutenowe można dać?

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, więc trudno mi powiedzieć 🙁

Magdalena

Czy wchodzi w grę inne mleko niż sojowe? Np. Kokosowe?
Soja mi nie służy, a gofry chętnie bym zjadła…

Konrad Budzyk

Tak. Bez problemu może to być ryżowe, sojowe, owsiane czy migdałowe 🙂

Magdalena

Super! W takim razie kolejne śniadanie – gofry <3

PS. Uwielbiam Twoje przepisy 🙂

Weronika

czy zamiast tych płatków owsianych, można użyć poprostu więcej mąki jaglanej?

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, ale można spróbować 😉

Nika

Fenomenalne!!!!! Dziękujemy za przepis 🙂

Edyta

Mam pytanie na jakie gofrownicy są robione gofry? U mnie wszystko się przykleiło 🙁

Konrad Budzyk

Ja robię obecnie na gofrownicy gotze&jensen dw900 🙂

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x