Składniki
- na 25 pierogów Ciasto pierogowe
Farsz
- 250g Bób
- 40g Pestki dyni
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Olej
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 5 listków Mięta
- szczypta Papryka ostra
- do smaku Pieprz czarny
- do smaku Sól
Opcjonalnie
- 2 łyżki Płatki drożdżowe
Pierogi z bobem
Świeży bób jest dostępny bardzo krótko, dlatego gdy tylko się pojawi trzeba go maksymalnie wykorzystać. Pierogi z bobem to moim zdaniem świetny sposób na włączenie bobu do jadłospisu. Pewnie kołacze Ci się po głowie czy z mrożonego lub suszonego bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy.
U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym, ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi
Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.
Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ, bo naprawdę warto ich użyć do farszu.
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
Ciasto pierogowe : na 25 pierogów | |
Farsz | |
Bób : 250g | |
Pestki dyni : 40g | |
Czosnek : 2 ząbki | |
Olej : 2 łyżki | |
Sok z cytryny : 3 łyżki | |
Mięta : 5 listków | |
Papryka ostra : szczypta | |
Pieprz czarny : do smaku | |
Sól : do smaku | |
Opcjonalnie | |
Płatki drożdżowe : 2 łyżki |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Do malaksera dodaj ugotowany i obrany bób (sprawdź jak się gotuje bób) oraz pozostałe składniki i zmiksuj na niezbyt gładką masę. |
3 Gotowe |
Właśnie rozmyslałam co na obiad , a tu blendman podsówa świetny pomysł Dziękuję 🙂
Bobu nie obierać do farszu?
Trzeba obrać (niestety) 🙂