Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe : na 25 pierogów
Farsz
Bób : 250g
Pestki dyni : 40g
Czosnek : 2 ząbki
Olej : 2 łyżki
Sok z cytryny : 3 łyżki
Mięta : 5 listków
Papryka ostra : szczypta
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Chcesz zdrowych i niskokalorycznych pierogów? To naprawdę możliwe! Pierogi z bobem to wspaniały kolor, mało kalorii i masa zdrowia.

Składniki

  • Farsz

  • Opcjonalnie

Share

Pierogi z bobem

Świeży bób jest dostępny bardzo krótko, dlatego gdy tylko się pojawi trzeba go maksymalnie wykorzystać. Pierogi z bobem to moim zdaniem świetny sposób na włączenie bobu do jadłospisu. Pewnie kołacze Ci się po głowie czy z mrożonego lub suszonego bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy.

U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym, ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi

Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.

Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ, bo naprawdę warto ich użyć do farszu.

Zobacz inne przepisy z bobem

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe : na 25 pierogów
Farsz
Bób : 250g
Pestki dyni : 40g
Czosnek : 2 ząbki
Olej : 2 łyżki
Sok z cytryny : 3 łyżki
Mięta : 5 listków
Papryka ostra : szczypta
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Przełóż uprażone pestki do malaksera i zmiksuj.

2
Gotowe

Do malaksera dodaj ugotowany i obrany bób (sprawdź jak się gotuje bób) oraz pozostałe składniki i zmiksuj na niezbyt gładką masę.

3
Gotowe

Przełóż farsz na swoje ulubione ciasto pierogowe, zalep je i ugotuj.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Pierogi z zieloną soczewicą
Poprzedni
Pierogi z zieloną soczewicą
Sałatka z bobem
Następny
Sałatka z bobem
Pierogi z zieloną soczewicą
Pierogi z zieloną soczewicą
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem

3
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Konrad BudzykJolaGosia 66 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia 66
Gość
Gosia 66

Właśnie rozmyslałam co na obiad , a tu blendman podsówa świetny pomysł Dziękuję 🙂

Jola
Gość
Jola

Bobu nie obierać do farszu?