Wegański parmezan

Wegański parmezan

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 75g
Migdały w płatkach : 75g
Płatki drożdżowe : 5 łyżek
Sól : 1 łyżeczka
Chilli w proszku : szczypta

Wegański parmezan, to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony wegan na sypki ser zastępujący tradycyjny parmezan używany zazwyczaj we włoskiej kuchni.

Składniki

Share

Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, dla niedzielnych kucharzy i kucharek, chcących być jak serowar, powoduje ból głowy spowodowany trudami wykonania, natomiast dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak.

Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Wegański parmezan każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 75g
Migdały w płatkach : 75g
Płatki drożdżowe : 5 łyżek
Sól : 1 łyżeczka
Chilli w proszku : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko.

Poprzedni
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Następny
Smalec z fasoli




Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Smalec z fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

Mam pytanie, o ile rozumiem dlaczego weganie kiedyś przeszli na taka dietę tak nie rozumiem w czym przeszkadza używanie mleka? Przecież np krowa musi być wydojona dla jej dobra! I potem nie ma co z tym mlekiem zrobić takie ilości wiec nawet fajnie,ze ludzie robią z nich różne przetwory.