Wegański parmezan

Wegański parmezan

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca:: 75g
Migdały w płatkach:: 75g
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek
Sól:: 1 łyżeczka
Chilli w proszku:: szczypta

Nutritional information

100g
Porcja
485
Kalorie
19g
Białko
40g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Wegański parmezan, to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony wegan na sypki ser zastępujący tradycyjny parmezan używany zazwyczaj we włoskiej kuchni.

  • 5 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, a dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak.

Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Wegański parmezan każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca:: 75g
Migdały w płatkach:: 75g
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek
Sól:: 1 łyżeczka
Chilli w proszku:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
next
Smalec z fasoli
previous
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
next
Smalec z fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

Mam pytanie, o ile rozumiem dlaczego weganie kiedyś przeszli na taka dietę tak nie rozumiem w czym przeszkadza używanie mleka? Przecież np krowa musi być wydojona dla jej dobra! I potem nie ma co z tym mlekiem zrobić takie ilości wiec nawet fajnie,ze ludzie robią z nich różne przetwory.

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x