Puree z selera i pietruszki

0 0
Puree z selera i pietruszki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Seler: 1 duży
Pietruszka: 2 sztuki
Cebula: 2 małe
Czosnek: 1 główka
Jabłko: 1 sztuka
Masło roślinne: 3 łyżki
Mleczko kokosowe: 150 ml
Pieprz i sól: do smaku

PRZEPYSZNE... kremowe puree z białych warzyw, to świetny dodatek do obiadu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Dodatki do obiadu są moim zdaniem nie mniej ważne, od samego dania głównego. Wnoszą one często inną teksturę, wyjątkowy smak… Bez nich obiad byłby nudny. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak zrobić puree z selera i pietruszki. Wyjątkowe, proste i co najważniejsze PRZEPYSZNE!

Puree z selera i pietruszki

W odróżnieniu od klasycznego puree z ziemniaków, warzyw do puree z białych warzyw nie gotuję, a piekę. Dzięki temu seler i pietruszka zachowują więcej smaku, czosnek i cebula nabierają słodyczy, a puree mogę dosmaczyć większą ilością mleczka kokosowego i masła roślinnego, co sprawia, że jest bardziej kremowe.

Dzisiejsze puree możesz zaserwować z klopsikami z kalafiora, klopsikami z soczewicy, kotletami z selera, kotletami z bobu, kotletami warzywnymi… lub innymi ulubionymi. Puree z selera jest uniwersalne i pasuje do bardzo wielu dań.

Puree z selera i pietruszki

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Seler: 1 duży
Pietruszka: 2 sztuki
Cebula: 2 małe
Czosnek: 1 główka
Jabłko: 1 sztuka
Masło roślinne: 3 łyżki
Mleczko kokosowe: 150 ml
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Warzywa dokładnie umyj. Selera przetnij na pół, z czosnku wykrój górną część główki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2
Gotowe

Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz do momentu, aż seler zrobi się miękki - możesz sprawdzić wbijając w niego widelec. Gdyby czosnek, cebula i jabłko upiekły się przed warzywami korzeniowymi, to po prostu wyjmij je i piecz dalej sam seler i pietruszkę.

3
Gotowe

Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Obierz upieczone warzywa. Wrzuć warzywa do kielicha blendera, dodaj mleczko kokosowe, masło roślinne oraz sól i pieprz. Zblenduj - powinno wyjść gładkie puree z selera i pietruszki. Smacznego!

Tofu w sosie pomarańczowym
previous
Tofu w sosie pomarańczowym
Makaron z tofu w sosie orzechowym
next
Makaron z tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie pomarańczowym
previous
Tofu w sosie pomarańczowym
Makaron z tofu w sosie orzechowym
next
Makaron z tofu w sosie orzechowym
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Świstunka

Jakie masło roślinne Pan poleca?

Konrad Budzyk

Ja używam zazwyczaj „Naturale” z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. kupuję w Netto 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x