Makaron z tofu w sosie orzechowym

0 0
Makaron z tofu w sosie orzechowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 180-200g
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Olej: 1 łyżka
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2-3cm
Groszek cukrowy: 150g
Na sos
Masło orzechowe: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1-2 łyżki
Ocet ryżowy: 1 łyżka
Cukier: 2 łyżeczki
Woda: 100-150 ml
Dodatkowo
Makaron: 200g
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Ostra papryka: do dekoracji

Zakochaj się w tofu od pierwszego kęsa. Słodko-pikantny sos orzechowy podkręci doznania smakowe!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Dodatkowo

Share

Po tym jak ogromny sukces na blogu odniosło tofu w sosie pomarańczowym podane z ryżem i brokułami, postanowiłem ukręcić kolejne danie z tofu w roli głównej. Tym razem postawiłem na twarzyszący mu sos orzechowy, którego jestem wielkim fanem oraz azjatycki makaron dla lekkiego urozmaicenia.

Makaron z tofu w sosie orzechowym

Co jeszcze znajdziesz w dzisiejszej misce pełnej pyszności? Aromatyczny czosnek i imbir, nadający pikanterii sos Sriracha oraz groszek cukrowy… Jako że udało mi się upolować groszek cukrowy, to zawitał on w tym wyjątkowym sosie. Jest on przede wszystkim przyjemnie słodki i chrupiący… WYJĄTKOWY! Jeśli jednak nie uda Ci się go dostać w sklepie, to możesz go ewentualnie zastąpić groszkiem zielonym mrożonym lub świeżym. Unikaj groszku z puszki, ponieważ sprawi on, że danie stanie się mdłe.

Makaron z tofu w sosie orzechowym podałem z posiekaną zieloną cebulką, uprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz płatkami ostrej papryki. Masz ochotę na więcej dań z tofu? Zobacz koniecznie klopsiki z tofuazjatyckie bułeczki z patelni, tofurybę oraz wegańska fetę. Każdy z tych przepisów jest wyjątkowy i sprawi, że nawet osoba nielubiąca tofu pokocha je! Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu makaron z tofu sam się nie zrobi.

Makaron z tofu w sosie orzechowym

Makaron z tofu – KĄCIK PORAD

  • Masło orzechowe może być zarówno gładkie, jak i z kawałkami orzeszków.
  • Możesz użyć dowolnego makaronu, u mnie był to jakiś azjatycki, który miałem pod ręką. Robiłem również z makaronem sobą oraz makaronem ryżowym… Za każdym razem PETARDA!

 

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 180-200g
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Olej: 1 łyżka
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2-3cm
Groszek cukrowy: 150g
Na sos
Masło orzechowe: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1-2 łyżki
Ocet ryżowy: 1 łyżka
Cukier: 2 łyżeczki
Woda: 100-150 ml
Dodatkowo
Makaron: 200g
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Ostra papryka: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu pokrój w kostkę i odciśnij delikatnie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego. Umieść tofu w misce i wymieszaj z olejem oraz sosem sojowym. Wsyp mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby całe tofu było ładnie obtoczone.

2
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je przez około 20 minut lub do momentu kiedy zrobi się chrupiące i smakowicie rumiane.

3
Gotowe

W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w kostkę i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż kolejne 2 minuty.

4
Gotowe

Na patelnię dodaj groszek cukrowy. Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki "na sos" i wlej na patelnię. Gotuj przez 5 minut.

5
Gotowe

Do powstałego sosu na patelni dodaj upieczone tofu. Gotuj razem przez 2-3 minuty. Sos powinien zacząć robić się delikatnie gęsty. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw dno smaku.

6
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj go do tofu w sosie orzechowym i dokładnie wymieszaj. Makaron z tofu w sosie orzechowym jest już gotowy. Podawaj go z uprażonymi orzeszkami i posiekaną zieloną cebulką. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Klopsiki z tofu - wegańskie pulpeciki z tofu
previous
Klopsiki z tofu
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
next
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Klopsiki z tofu - wegańskie pulpeciki z tofu
previous
Klopsiki z tofu
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
next
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x