Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej

Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Tofu: 200g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Czarna sól: 2 łyżeczki
Pieprz: do smaku
Musztarda: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Bułka tarta: do obtoczenia
Olej: do smażenia

Klasyczny smak kotletów z jajcami, bez jajców!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej

Oj jak przez ostatnie dni chodziły za mną kotleciki z kaszy jaglanej… Są delikatne i miękkie w środku, ale za razem chrupiące na zewnątrz. Bardzo proste do przygotowania, co dodatkowo zachęca, żeby je robić i pałaszować! Tym razem postawiłem na wegańskie kotlety jajeczne, a w zasadzie… bezjajeczne.

Jak to możliwe, że są wegańskie kotlety jajeczne?!

Dzięki połączeniu delikatnego tofu, przypominającego ugotowane białko jaja, kaszy, która jest spoiwem i czarnej soli. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że kotlety bezjajeczne mają jajeczny smak i zapach. Na tej samej zasadzie powstały m.in. wegański majonez, jaglanica czy tofucznica.

Przy okazji, jeśli lubisz takie przepisy jak dzisiejszy, to polecam Ci również kotlety z białej fasoli oraz kotleciki z kalafiora, w których również występuje kasza jaglana.

Przepis na Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Tofu: 200g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Czarna sól: 2 łyżeczki
Pieprz: do smaku
Musztarda: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Bułka tarta: do obtoczenia
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną, ale nie na sypko. Ma być miękka. W międzyczasie tofu delikatnie odsącz na ręczniku papierowym. Zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę, czarną sól, pieprz, płatki drożdżowe, musztardę.

2
Gotowe

Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Jeśli po przestygnięciu będzie mało zwarta, dodaj troszkę bułki tartej i wymieszaj. Będzie łatwiej lepić kotleciki.

3
Gotowe

Uformuj nie duże kotleciki (u mnie wyszło ich 12), obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na sojonez, czyli wegański majonez
previous
Sojonez – Wegański Majonez
Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
next
Domowe bułki pszenne
Przepis na sojonez, czyli wegański majonez
previous
Sojonez – Wegański Majonez
Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
next
Domowe bułki pszenne
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Czy dodajemy sam szczypiorek czy cebulkę też? I czy może być tofu wędzone? Pozdrawiam 🙂

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x