Puree ziemniaczane z cebulką

Puree ziemniaczane z cebulką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Cebula: 1 duża
Olej: 3 łyżki
Mleko roślinne: 50-100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Koperek: 1/2 pęczka

Zobacz jak zrobić najlepszy dodatek do obiadu... PUREE ZIEMNIACZANE!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Puree ziemniaczane z cebulką

Nie wiesz jak zrobić IDEALNE puree ziemniaczane, które będzie znakomitym dodatkiem do obiadu? Przygotowałem dla Ciebie prosty i sprawdzony przepis!

Ziemniaki w naszym kraju są niesamowicie popularne. Można je podawać pieczone, gotowane prosto z wody, lub tak jak dzisiaj… TŁUCZONE! Puree ziemniaczane bardzo często przygotowuję sobie do wegańskich kotlecików i klopsików. W szczególności polecam klopsiki z kalafiora, w towarzystwie sosu koperkowego oraz kotlety z marchewki.

Dzisiejsze puree jest delikatne, kremowe, a dzięki dodaniu smażonej cebuli, staje się jeszcze smaczniejsze.

Puree ziemniaczane – KĄCIK PORAD

  • Najważniejsze, żeby dokładnie utłuc ziemniaki. Puree musi być gładkie i kremowe.
  • Mleko roślinne, które najczęściej używam, to mleko sojowe. Świetnie sprawdzi się również mleko owsiane, a nawet… KOKOSOWE!

Przepis na Puree ziemniaczane z cebulką

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Cebula: 1 duża
Olej: 3 łyżki
Mleko roślinne: 50-100 ml
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Koperek: 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, przekrój na pół, a większe sztuki na ćwiartki i gotuj w lekko osolonej wodzie.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

3
Gotowe

Ugotowane ziemniaki odcedź, wlej mleko roślinne i ugnieć na gładkie puree. Możesz do tego użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera. Dodaj usmażoną cebulkę, dopraw pieprzem oraz solą i opcjonalnie wsyp płatki drożdżowe oraz posiekany koperek. Wymieszaj i zajadaj!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pasta z wędzonego tofu
previous
Pasta z wędzonego tofu
Przepis na Wegański żurek
next
Wegański żurek
Pasta z wędzonego tofu
previous
Pasta z wędzonego tofu
Przepis na Wegański żurek
next
Wegański żurek
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Bardzo proste danie ale bardzo smaczne :)) Polecam jak ktoś nie probówal

Majka

Proste i smaczne. Uwielbiam te puree

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x