Klopsiki z soczewicy

0 0
Klopsiki z soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Kasza jaglana: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 5 ząbków
Olej: 5 łyżek
Cukier: szczypta
Siemię lniane: 2 łyżki
Gorąca woda: 6 łyżek
Żurawina: 100g
Słonecznik: 50g
Płatki owsiane: 200g
Sos sojowy: 5 łyżek
Musztarda: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Zobacz mój ulubiony przepis na wegańskie klopsiki z zieloną soczewicą!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Klopsiki z soczewicy

Tym razem chciałbym się podzielić z Wami IDEALNYM przepisem na wegańskie klopsiki. Postanowiłem ukręcić pyszne, klasyczne w smaku, ale jednocześnie niesamowicie wyjątkowe klopsiki z soczewicy. Znajdziecie w nich również kaszę jaglaną, płatki owsiane, słonecznik i żurawinę… Można powiedzieć, że są to KLOPSIKI MUSLI 😅

Rumiane pulpeciki z soczewicy, zajadałem w towarzystwie prostego sosu pomidorowego i ryżu jaśminowego. Dobrym rozwiązaniem może być również ugotowanie do nich np. sosu grzybowego, pieczarkowego lub koperkowego… Z czym lubisz, z tym zajadaj!

Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy – KĄCIK PORAD

  • Zielona soczewica i kasza jaglana muszą być dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane na ciapę.
  • Masa powinna być wilgotna, ale jednocześnie na tyle gęsta, aby z łatwością dało się ulepić klopsiki. Gdyby masa była zbyt luźna po odczekaniu kwadransa, możesz dodać więcej płatków owsianych lub wsypać troszkę bułki tartej.
  • Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
  • Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
  • Z podanych proporcji wychodzi około 60-70 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się to dużo, ale uwierz mi, znikają w mgnieniu oka!

Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie zielonej soczewicy? Zrób koniecznie lasagne z soczewicą, kotlety z soczewicy oraz zupę z zielonej soczewicy. Jestem przekonany, że każda z tych propozycji Cię zachwyci!

[Ocena: 4.8]




Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Kasza jaglana: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 5 ząbków
Olej: 5 łyżek
Cukier: szczypta
Siemię lniane: 2 łyżki
Gorąca woda: 6 łyżek
Żurawina: 100g
Słonecznik: 50g
Płatki owsiane: 200g
Sos sojowy: 5 łyżek
Musztarda: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz dokładnie zieloną soczewicę i kaszę jaglaną, a następnie ugotuj je. Gdy soczewica będzie już miękka, odcedź ją i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie soczewicę i kaszę jaglaną odstaw na bok.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj cukier i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Do szklanki wsyp siemię lniane i zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

4
Gotowe

Żurawinę i słonecznik umieść w kielichu blendera i zblenduj dość dokładnie.

5
Gotowe

Do blendera dodaj 1/2 ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i płatków owsianych. Blenduj przez minutę.

6
Gotowe

Zawartość blendera wymieszaj w dużej misce z pozostałą kaszą jaglaną, soczewicą, płatkami owsianymi, przysmażoną cebulą z czosnkiem, odstawionym wcześniej siemieniem lnianym, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Odstaw na 15 minut.

7
Gotowe

Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj klopsiki. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 25-30 minut. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć klopsiki z soczewicy na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
previous
Zupa krem z kukurydzy
Wegański sos koperkowy
next
Wegański sos koperkowy
Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
previous
Zupa krem z kukurydzy
Wegański sos koperkowy
next
Wegański sos koperkowy
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Robię je tak samo, są idealne

Iza

Jutro wypróbuję, wyglądają pysznie. Mniej więcej ile klopsików wychodzi z jednej porcji?

Aleksandra

czym zamienić kaszę jaglaną?

Marta

Jak wrzucę rodzynki zamiast żurawiny, której aktualnie nie posiadam, to będzie git? 😉

Alicja

Kielich blendera na gęsto średnio daje u mnie radę, czy starczy wszystko potraktować malakserem z dużym ostrzem „S”?

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x