Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego groszku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielony groszek:: 450g
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Czosnek:: 4 ząbki
Sok z cytryny:: 3 łyżki
Kumin:: 4 łyżeczki
Papryka ostra:: 1 łyżeczka
Sól::
Pieprz czarny::
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta:: panierka

Nutritional information

1
Porcja
57
Kalorie
3g
Białko
2g
Tłuszcz
9g
Węgl.

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Kotleciki z zielonego groszku z pewnością takie są. Wyjątkowe w smaku i proste w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Kotleciki z zielonego groszku

Kotleciki z zielonego groszku powstały, jak większość rzeczy, z błahego powodu… głodu. W zamrażarce miałem akurat świeżą partię groszku, który postanowiłem spożytkować. Na początku myślałem o zupie, ale stwierdziłem, że wolę zrobić coś nowego, ciekawszego i bardziej pożywnego. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sieci przepisów, ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotleciki składają się niemalże z samego groszku i dużej ilości smakowych dodatków.

Kotleciki z zielonego groszku

Czy groszek musi być mrożony?

Nie. Bez problemu kotleciki powinny wyjść z zielonego groszku z puszki, ale zapewne będzie trzeba dodać bułki tartej do zagęszczenia. Puszkowany groszek jest znacznie bardziej nasiąknięty wodą od tego świeżo ugotowanego. Jednakże pod względem wartości odżywczych polecałbym sięgnąć po mrożony. Jest łatwo dostępny i moim zdaniem smaczniejszy.

Z czym to się je?

Świetnym dodatkiem będzie dostępny na blogu jogurtowy sos z miętą. Kotleciki z takim sosem możemy podawać solo lub w towarzystwie ziemniaków, a nawet w tortilli lub wpakować do naleśników. W każdej z tych konfiguracji będą świetnie smakowały.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Zielony groszek:: 450g
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Czosnek:: 4 ząbki
Sok z cytryny:: 3 łyżki
Kumin:: 4 łyżeczki
Papryka ostra:: 1 łyżeczka
Sól::
Pieprz czarny::
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Bułka tarta:: panierka

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku wrzuć zamrożony groszek i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie przecedź.

2
Gotowe
5 min

Umieść wszystkie składniki, poza olejem, w malakserze i zblenduj. Możesz również użyć blendera ręcznego. Ważne, żeby powstała masa nie była idealnie gładka!

3
Gotowe
20 min

Z powstałej masy uformuj 10 kotlecików i opcjonalnie (zalecam) obtocz w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Sos jogurtowy z miętą
next
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną
previous
Sos jogurtowy z miętą
next
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Wczoraj robiłam podobne 🙂
Uwielbiam wszystko co zawiera groszek <3

Ewa

robiłam z puszki, do środka dałam otręby, a “panierowałam” w mące jaglanej, pyszne!

Moje propozycje

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x