Ingredients
- 1/2 główki Kalafior
- 200g Ryż biały
- 3 łyżki Siemię lniane
- 9 łyżek Gorąca woda
- 100g Bułka tarta
- 1 mała Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 2-3 łyżeczki Musztarda
- 2 łyżki Olej
- 1/2 łyżeczki Kumin
- do smaku Pieprz i sól
Klopsiki z kalafiora i ryżu
Ostatnio złapałem zajawkę na turlanie klopsików. Co chwilę mam na widelcu nowe cudeńka, wykonane z różnych składników, ale niezmiennie pyszne. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na klopsiki z kalafiora i ryżu, które smakują jak… Jak coś WSPANIAŁEGO! 😅
Dosłownie kilka dni temu pojawiły się klopsiki z soczewicy, które bardzo przypadły Wam do gustu. Myślę, że dzisiejsza propozycja będzie niemniejszym hiciorem. Klopsiki z kalafiora są bardzo delikatne, z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne… Dla mnie rewelacja.
Z czym podawać klopsiki z kalafiora?
Ugotowałem ziemniaki i zrobiłem z nich puree, ukręciłem prosty wegański sos koperkowy, który połączył wszystko w idealną całość… Takie połączenie śmiało Wam polecam.
Klopsiki z kalafiora – KĄCIK PORAD
- Mój kalafior ważył około 1kg, tak więc do zrobienia klopsików użyłem 500g kalafiora. Starłem zarówno różyczki, jak i łodygę.
- Użyj ryżu białego, najlepiej jaśminowego lub basmati. Ryż parboiled niestety się nie nadaje do tego dania, ponieważ po ugotowaniu nie klei się.
- Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
- Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
- Z podanych proporcji wychodzi około 30 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się to dużo, ale uwierz mi, znikają w mgnieniu oka!
Składniki
Kalafior: 1/2 główki | |
Ryż biały: 200g | |
Siemię lniane: 3 łyżki | |
Gorąca woda: 9 łyżek | |
Bułka tarta: 100g | |
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Musztarda: 2-3 łyżeczki | |
Olej: 2 łyżki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj klopsiki. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 25-30 minut. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć klopsiki z kalafiora na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego! |
Czy znalazłaby się jakaś alternatywa dla bułki tartej? 🙂