Klopsiki z kalafiora i ryżu

0 0
Klopsiki z kalafiora i ryżu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1/2 główki
Ryż biały: 200g
Siemię lniane: 3 łyżki
Gorąca woda: 9 łyżek
Bułka tarta: 100g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Musztarda: 2-3 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Chcesz zrobić coś wyjątkowego z kalafiora? Zobacz jaki wspaniały obiad może z niego powstać!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Klopsiki z kalafiora i ryżu

Ostatnio złapałem zajawkę na turlanie klopsików. Co chwilę mam na widelcu nowe cudeńka, wykonane z różnych składników, ale niezmiennie pyszne. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na klopsiki z kalafiora i ryżu, które smakują jak… Jak coś WSPANIAŁEGO! 😅

Dosłownie kilka dni temu pojawiły się klopsiki z soczewicy, które bardzo przypadły Wam do gustu. Myślę, że dzisiejsza propozycja będzie niemniejszym hiciorem. Klopsiki z kalafiora są bardzo delikatne, z zewnątrz chrupiące, a w środku wilgotne… Dla mnie rewelacja.

Z czym podawać klopsiki z kalafiora?

Ugotowałem ziemniaki i zrobiłem z nich puree, ukręciłem prosty wegański sos koperkowy, który połączył wszystko w idealną całość… Takie połączenie śmiało Wam polecam.

Przepis na Klopsiki z kalafiora i ryżu

Klopsiki z kalafiora – KĄCIK PORAD

  • Mój kalafior ważył około 1kg, tak więc do zrobienia klopsików użyłem 500g kalafiora. Starłem zarówno różyczki, jak i łodygę.
  • Użyj ryżu białego, najlepiej jaśminowego lub basmati. Ryż parboiled niestety się nie nadaje do tego dania, ponieważ po ugotowaniu nie klei się.
  • Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
  • Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
  • Z podanych proporcji wychodzi około 30 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się to dużo, ale uwierz mi, znikają w mgnieniu oka!
[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1/2 główki
Ryż biały: 200g
Siemię lniane: 3 łyżki
Gorąca woda: 9 łyżek
Bułka tarta: 100g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3 ząbki
Musztarda: 2-3 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. W międzyczasie surowy kalafior zetrzyj na tarce, na małych oczkach.

2
Gotowe

Do szklanki wsyp siemię lniane i zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

3
Gotowe

W dużej misce umieść ugotowany ryż, starty kalafior, siemię lniane oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie, spróbuj i dopraw do smaku.

4
Gotowe

Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj klopsiki. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 25-30 minut. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć klopsiki z kalafiora na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego!

Konrad Budzyk

Wegański sos koperkowy
previous
Wegański sos koperkowy
Przepis na Smoothie bowl z masłem orzechowym
next
Smoothie bowl z masłem orzechowym
Wegański sos koperkowy
previous
Wegański sos koperkowy
Przepis na Smoothie bowl z masłem orzechowym
next
Smoothie bowl z masłem orzechowym
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara

Czy znalazłaby się jakaś alternatywa dla bułki tartej? 🙂

Leena

Kalafior ważyłeś przed czy po obraniu z liści?

Konrad Budzyk

Po 🙂

Leena

Ten 1kg kalafiora to przed czy po obraniu z liści?

Konrad Budzyk

Po 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x