Kotlety z bobu i ziemniaków

0 0
Kotlety z bobu i ziemniaków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 600g
Bób: 500g
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Koperek: 1/2 pęczka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 5-6 łyżek
Olej: do smażenia
Bułka tarta: do obtoczenia

Proste kotlety z bobu, które zachwycą KAŻDEGO... W prostocie siła!

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Share

Lato, słońce i przyjemny wiaterek. Stragany i regały sklepowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców i warzyw. Ja zawsze z utęsknieniem wyczekuję sezonu na bób. Gdy tylko on nadchodzi, to zaczyna się wielkie gotowanie i jeszcze większe ucztowanie. Tym razem na tapet wleciały kotlety z bobu.

Kotlety z bobu i ziemniaków

W towarzystwie klasycznej surówki tworzą niesamowicie pyszny obiad, który sprowadza same dobre myśli, a uśmiech sam się rysuje na twarzy od ucha do ucha.

Masz nadmiar bobu i nie wiesz co z nim zrobić? Ostatnio na bloga wleciała wyśmienita zupa z bobem, którą Ci serdecznie polecam. Zobacz również pozostałe przepisy z bobem. Na pewno znajdziesz tam kilka smakowitych inspiracji dla siebie.

Lubisz wegańskie kotlety? Zobacz również:

Bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy, obrać bób ze skórki i ugnieść REWELACYJNE kotleciki na dzisiejszy obiad.

Kotlety z bobu i ziemniaków

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 600g
Bób: 500g
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 1 łyżka
Koperek: 1/2 pęczka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 5-6 łyżek
Olej: do smażenia
Bułka tarta: do obtoczenia

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Najlepiej pasują ziemniaki "z wczoraj".

2
Gotowe

Bób ugotuj, a następnie obierz ze skórek. Jeśli nie umiesz, to sprawdź koniecznie mój wpis jak ugotować bób.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut co chwilę mieszając.

4
Gotowe

Ziemniaki umieść w misce. Rozgnieć je przy pomocy tłuczka. Dodaj bób i jeszcze odrobinę rozgnieć - bób nie powinien być papką! Powinien być rozgnieciony jedynie połowicznie.

5
Gotowe

Do miski dodaj usmażoną cebulę, posiekany koperek wraz z zieloną cebulką, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wymieszaj. Dopraw do smaku. W razie potrzeby (gdyby masa była zbyt lepka) możesz dodać odrobinę więcej bułki tartej.

6
Gotowe

Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.

7
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z bobu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Gofry z kaszy gryczanej - przepis na gofry gryczane
previous
Gofry z kaszy gryczanej
Makaron z bobem i szpinakiem
next
Makaron z bobem i szpinakiem
Gofry z kaszy gryczanej - przepis na gofry gryczane
previous
Gofry z kaszy gryczanej
Makaron z bobem i szpinakiem
next
Makaron z bobem i szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x