Makaron ze szpinakiem i brokułami

Makaron ze szpinakiem i brokułami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak mrożony:: 1/2 paczki
Brokuł mrożony:: 1/2 paczki
Makaron świderki:: 200g
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Czosnek:: 3 ząbki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
593
Kalorie
20.5g
Białko
19g
Tłuszcz
83.8g
Węglowodany
6g
Błonnik

Lubisz zielony kolor? Makaron ze szpinakiem i brokułami bije po oczach soczystym, zielonym kolorem. Pysznie, zdrowo i kolorowo.

  • 20 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Makaron ze szpinakiem i brokułami

Gdzieś w czeluść zamrażarki, kilka tygodni temu cisnąłem paczkę szpinaku, kupioną spontanicznie. Od tamtego momentu nie miałem z nią styczności… aż do dziś. Chciałem, a raczej musiałem zrobić sobie coś na szybko do jedzenia, a że na kanapki z masłem orzechowym nie mogłem już patrzeć, wyciągnąłem ręce do zamrażarki z nadzieją, że znajdzie się tam coś fajnego. Gdy tylko zobaczyłem wielki napis “szpinak”, od razu wiedziałem, że dzisiaj będę miał banana na buzi jedząc makaron ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem i brokułami robi się ekspresowo. Wystarczy Ci jedna duża patelnią lub jeden duży garnek i możesz zacząć działać. Jak już wspomniałem przy okazji przepisu na spaghetti jednogarnkowe, nie lubię myć garów i staram się ich produkować jak najmniej. Dania jednogarnkowe są do tego najlepsze! Makaron ze szpinakiem, dzięki mleczku kokosowemu, jest kremowy i delikatny, a gałka z czosnkiem dodają niezastąpionego wyrazu. Od zawsze lubię takie połączenie smaków i mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje.

[Ocena: 4.5]




Składniki

Ilość porcji:
Szpinak mrożony:: 1/2 paczki
Brokuł mrożony:: 1/2 paczki
Makaron świderki:: 200g
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Czosnek:: 3 ząbki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i postaw patelnię z powrotem na kuchence.

2
Gotowe

Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, szpinak i brokuły. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, przykryj i gotuj około 10 minut. Gdy szpinak i brokuły będą już miękkie, dodaj gałkę muszkatołową, ugotowany makaron i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pudding chia
previous
Pudding chia
napój z nasionami chia
next
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Pudding chia
previous
Pudding chia
napój z nasionami chia
next
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danka

Super! Dzięki za inspirację, dzisiaj na obiad mam szpinak ze szpinakiem i brokułami.

aleksandra

Moze plus suszone pomidory? Czy nie sprawdza sie przy mleczku kokosowym?

GoMi

Czuję się zainspirowana 🙂 Jutro spróbuję, ale ze świeżym brokułem.

Anka

A mozecie polecic jakies mleko kokosowe 🙂

Aga

Ja kupuję real thai, takie w kartniku, są małe i duże. W tesco zawsze jest 🙂

Nata

I na zagryzkę ogóreczek konserwowy 🙂 Pycha 🙂

Jerzy

Zrobiłem. Mleko kokosowe miesiąc po terminie, ale nie ma co robić płaczków, pasza wyszła przednia, dwie duże porcje z tego były.

Lucyna

Witam. Danie na pewno jest pyszne ale ja zrobiłam jego bardziej wykwintna wersję. I wcale przez to nie jest droższa, no może o 1 zł i tylko 5 min więcej pracy. Na osobnej patelni podsmazylam 5 suszonych pomidorów, do tego dodałam gotowe brokuły i szpinak (ja użyłam 1 brokuł i całą paczkę szpinaku), dodałam 2 łyżki serka mascarpone i pół szklanki wody z makaronu, żeby było trochę sosu, dodałam makaron i… gotowe. Doprawilam mieszanka pieprzu cytrynowego i mieszanka soli i chili. Tej drugiej delikatnie, żeby nie zdominowała smaku. Mówię Wam – niebo w gębie.

titi

I troszeczkę niewegańskie:) ale można zagęścić zmiksowanymi z wodą, cytryną i płatkami drożdżowymi nerkowcami – mniód malyna.

alaalex40@gmail.com

Wygląda apetycznie muszę wypróbować.

Alice

Co można dodać zamiast mleka kokosowego, jeśli za nim nie przepadam? Nie jestem też weganką, więc nie musi to być wegański produkt.

Alice

Dziękuję bardzo :))

Moje propozycje

16
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x