• Home
  • Desery
  • Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 150 ml
Drożdże świeże: 25g
Cukier: 2 łyżki
Mąka pszenna: 300g
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Na farsz
Banany: 2 sztuki
Czekolada: 50g
Olej kokosowy: 3 łyżki

Puchate, proste i pyszne... To właśnie drożdżówki z bananami!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na farsz

Share

Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

Bułeczki drożdżowe, a właściwie drożdżówki z bananami, to moja propozycja na szybki, pyszny i niedrogi deser. Mogą być również świetną propozycją na słodkie śniadanie! Jeśli szukasz inspiracji śniadaniowych, to koniecznie sprawdź również moje pozostałe pomysły na śniadanie 😊

Słów kilka na temat przepisu na bułeczki drożdżowe z bananami

  • Użyłem czekolady gorzkiej. Jeśli chcesz, możesz wziąć dowolną inną!
  • Słodycz płynie tutaj głównie z bananów, dlatego ważne, żeby były dojrzałe.
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie drożdżówki, to możesz dodać więcej cukru do ciasta. Ja staram się słodzić umiarkowanie.
  • Użyj oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego, rozpuszczonego.
  • Jeśli chcesz czymś zastąpić olej kokosowy, to może to być np. roztopiona margaryna lub masło roślinne.

Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 150 ml
Drożdże świeże: 25g
Cukier: 2 łyżki
Mąka pszenna: 300g
Sól: 1/2 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Na farsz
Banany: 2 sztuki
Czekolada: 50g
Olej kokosowy: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły".

2
Gotowe

Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia.

3
Gotowe

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

4
Gotowe

Pokrój banany w plasterki, a czekoladę posiekaj. Rozwałkowane ciasto posmaruj miękkim/roztopionym olejem kokosowym, posyp czekoladą, poukładaj banany i zwiń. Pokrój na kawałki o grubości około 2-3cm.

5
Gotowe

Wysmaruj formę odrobiną oleju, włóż bułeczki drożdżowe z bananami i delikatnie je przygnieć. Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź i piecz przez około 20 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na kotlety z zielonej soczewicy
previous
Kotlety z zielonej soczewicy
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
next
Bułki z pieczarkami
Przepis na kotlety z zielonej soczewicy
previous
Kotlety z zielonej soczewicy
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
next
Bułki z pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Pysznie 🙂 uwielbiam drożdżowe ciasto, a ślimaczki fajnie wyglądają i świetnie smakują 🙂 pozdrawiam 🙂

Smakołyki Asi

Aż chciałoby się zjeść taką drożdżóweczkę 🙂

Karolina

Wyszły pyszne!

Monika

Czy jest szansa na podmienie maki na bezglutenowa?;)

Kasia

Niezwykle prosty przepis na przepyszne drożdżówki. W przeciągu tygodnia wykonałam się dwukrotnie i za każdym razem wyszły idealne: delikatne i aromatyczne. Dziękuje!!!

Nie polecam użycia samej maki bezglutenowej- eksperymentalne fiasko!

Moje propozycje

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x