Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola : 2 puszki
Kasza jaglana : 100g
Brokuł : 1/2 główki
Olej : 3 łyżki
Czerwona cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : 2-3cm
Papryczka chili : 1 sztuka
Ocet ryżowy : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Sezam : 1 łyżka
Płatki owsiane lub bułka tarta : 1/2 kubka
Sos sojowy : 3 łyżki
Masło orzechowe : 2 łyżki
Olej : do smażenia
Opcjonalnie dodatkowa bułka tarta do panierowania

Kotlety warzywne pełne smaku? Koniecznie spróbuj tych, napewno Cię zachwycą!

Składniki

  • Opcjonalnie dodatkowa bułka tarta do panierowania

Share

Kotlety z białej fasoli

Już dawno nie dodawałem przepisu na warzywne kotlety. Ostatnim był z tego co widzę przepis na kotleciki z kalafiora, które cieszyły się dużą popularnością, tak więc postanowiłem przygotować kolejne, ale… inne 😂 Tym razem na bazie białej fasoli i brokuła 🥦 Nie chcę głupio gadać… tfu… pisać, ale wydaje mi się, że kotlety z białej fasoli są jednymi z najsmaczniejszych, jakie ostatnio robiłem.

Kotlety z białej fasoli – smażone czy pieczone?

Ja robiłem wersję smażoną, ponieważ… obecnie nie mam piekarnika. Myślę, że pieczone będą równie porywające. Smażyłem zarówno panierowane, jak i bez panierki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, smakowały niemalże identycznie.

Lepiej użyć płatków owsianych czy bułki tartej?

U mnie były to płatki owsiane błyskawiczne, takie więc polecam przede wszystkim. Jeśli jednak chcesz użyć bułki tartej, to sprawdzi się praktycznie tak samo dobrze!

Przy okazji, jeśli lubisz wegańskie kotlety, to koniecznie sprawdź moje przepisy na burgera z ciecierzycy, oraz burgera z czerwonej fasoli.

 

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola : 2 puszki
Kasza jaglana : 100g
Brokuł : 1/2 główki
Olej : 3 łyżki
Czerwona cebula : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : 2-3cm
Papryczka chili : 1 sztuka
Ocet ryżowy : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Sezam : 1 łyżka
Płatki owsiane lub bułka tarta : 1/2 kubka
Sos sojowy : 3 łyżki
Masło orzechowe : 2 łyżki
Olej : do smażenia
Opcjonalnie dodatkowa bułka tarta do panierowania

Wykonanie

1
Gotowe

Brokuła pokrój bardzo drobno, jak na załączonym zdjęciu. Twardą część możesz tak jak ja zetrzeć na tarce, bo... szkoda wywalać! Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Fasolę odcedź, przelej wodą i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, na średnim ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, imbir, czosnek i papryczkę w paski lub drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię. Smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj brokuła, zamieszaj. Dodaj ocet, cukier, sezam i sól. Zmaż co jakiś czas mieszając około 4-5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia.

3
Gotowe

Do zmiksowanej fasoli dodaj zawartość patelni, kaszę jaglaną, dorzuć płatki owsiane lub bułkę tartą, masło orzechowe, wlej sos sojowy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odstaw na 15 minut. Masa nie powinna za bardzo kleić się do rąk. Jeśli tak jest po tym czasie, dodaj więcej płatków lub bułki tartej.

Formuj średniej wielkości kotlety, nie za grube, nie za cienkie... w sam raz (z całej masy powinno wyjść 8 sztuk). Smaż z obu stron na oleju (możesz je opanierować, ale nie musisz). Gotowe!

Kalafior pieczony
Poprzedni
Kalafior pieczony – pyszny kalafior z piekarnika
hummus z dynią
Następny
Hummus z dynią




Kalafior pieczony
Kalafior pieczony – pyszny kalafior z piekarnika
hummus z dynią
Hummus z dynią
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Takie pytanie : z nie świeżego brokuła tylko rozmrożonego też wyjdzie?

Magdalena

Kotlety przygotowane wczoraj na obiad. Dziękuję za przepis, są przepyszne. Co najważniejsze, wspaniały sposób na przemyt brokuła!