Domowe bułki pszenne

0 0
Domowe bułki pszenne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 300g
Mleko roślinne: 80 ml
Woda: 80 ml
Olej: 2 łyżki
Drożdże: 25g
Cukier: 1 łyżka
Sól: 1 łyżeczka
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół

Marzysz o domowym pieczywie? Na dobry początek, zrób klasyczne bułki pszenne!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół

Share

Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne

Jestem wielkim fanem pieczywa w każdej postaci. Nie ważne czy to będą podpłomyki, bułeczki z bazyliowym pesto, czy też klasyczne domowe bułki pszenne. Zajadam się tym wszystkim z wielkim zachwytem. Staram się, gdy tylko czas i chęci pozwolą, żeby tworzyć wypieki samodzielnie. Są wyjątkowe w smaku i kosztują grosze! Poza tym mam pewność, co do świeżości i jakości składników 😊

Do pieczywa polecam Ci domowej roboty wegański majonez. Ostatnio przepis został odświeżony. Dodatkowo muszę wspomnieć o mojej książce pt. „Hummusy i pasty„. Znajdziesz tam ogrom inspiracji na pyszne smarowidła 😍

Jakiej mąki użyć, żeby zrobić domowe bułki pszenne?

Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest to zwykła, biała mąka dostępna w każdym sklepie.

Jakiego mleka użyć, żeby wyszły wegańskie bułki?

Wlałem zwykłe mleko sojowe. Nada się natomiast również każde inne. Mleko nie jest niezbędne, można je nawet zastąpić wodą. Ja jednak lubię tą mleczną nutę, dlatego Tobie również polecam go użyć 😉

Aby klasyczne bułki pszenne się wyróżniały, możesz do nich dodać np. papryki wędzonej lub ulubionych ziół.

[Ocena: 4.3]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 300g
Mleko roślinne: 80 ml
Woda: 80 ml
Olej: 2 łyżki
Drożdże: 25g
Cukier: 1 łyżka
Sól: 1 łyżeczka
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mleko roślinne, wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, ale odstawać od palców.

2
Gotowe

Od razu podziel gotowe ciasto na 6 części. Uformuj bułeczki (najłatwiej zrobić kulkę, którą spłaszczysz na blaszce). U mnie przed wyrośnięciem były grubości palca. Zwilż je dokładnie, ale delikatnie wodą lub mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut, do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wsadź blaszkę z bułkami i piecz około 12-15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia i schowaj do chlebaka lub reklamówki, żeby nie wyschły.

Konrad Budzyk

Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
previous
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Przepis na kotlety z zielonej soczewicy
next
Kotlety z zielonej soczewicy
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
previous
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Przepis na kotlety z zielonej soczewicy
next
Kotlety z zielonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza

Fantastyczny przepis! Bułeczki są pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Zamierzam je piec regularnie 😊

Iza

Super przepis! Ja uzylam suchych drozdzy (14g) i wyszly bajeczne 😍dzieki i bede korzystac w przyszlosci na pewno!

Marta

Rewelacyjny przepis, buleczki wyszly mieciutkie i bardzo smaczne. W domu mialam tylko olej z pestek dynii, ale tez udaly sie, w srodku byly tylko jasno zielone 🙂

Sandra

Jak długo bułki zachowują świeżość?

Konrad Budzyk

Powiedziałbym, że 2 dni, ale można je śmiało mrozić i później odmrażać 🙂 Takie bułki pszenne też są świetne!

Sandra

Ooo genialny pomysł, następnym razem na pewno skorzystam. A bułki rzeczywiście pyszne 🙂

Konrad Budzyk

Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Zapraszam też do sprawdzenia innych przepisów na blogu, na pewno coś wpadnie jeszcze w oko 🙂

monika

Zrobiłam. Pycha. Nie mogłam męża odgonić 🙂

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło, że przepis na bułki pszenne się sprawdził również u Ciebie 🙂

Anna

Zrobiłam z mixu m. wrocławskiej i orkoszowej pełnoziarnistej, sypnęłam babki płesznik i otrębów pszennych. Użyłam drożdży instatnt, więc pominęłam wyrastanie zaczynu. Ciasto ku mojej radości nie kleiło się do rąk, bułki zrobiłam tak szybko, że nawet mąż się nie zorientował 😉. Wyrosły pięknie, zniknęły natychmiast. Będę powtarzała na bank w nowych wariacjach. Dzięki wielkie za ten przepis 🙂

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x