Ingredients
-
300g Mąka pszenna
-
80 ml Mleko roślinne
-
80 ml Woda
-
2 łyżki Olej
-
25g Drożdże
-
1 łyżka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół
Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
Jestem wielkim fanem pieczywa w każdej postaci. Nie ważne czy to będą podpłomyki, bułeczki z bazyliowym pesto, czy też klasyczne domowe bułki pszenne. Zajadam się tym wszystkim z wielkim zachwytem. Staram się, gdy tylko czas i chęci pozwolą, żeby tworzyć wypieki samodzielnie. Są wyjątkowe w smaku i kosztują grosze! Poza tym mam pewność, co do świeżości i jakości składników 😊
Do pieczywa polecam Ci domowej roboty wegański majonez. Ostatnio przepis został odświeżony. Dodatkowo muszę wspomnieć o mojej książce pt. “Hummusy i pasty“. Znajdziesz tam ogrom inspiracji na pyszne smarowidła 😍
Jakiej mąki użyć, żeby zrobić domowe bułki pszenne?
Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest to zwykła, biała mąka dostępna w każdym sklepie.
Jakiego mleka użyć, żeby wyszły wegańskie bułki?
Wlałem zwykłe mleko sojowe. Nada się natomiast również każde inne. Mleko nie jest niezbędne, można je nawet zastąpić wodą. Ja jednak lubię tą mleczną nutę, dlatego Tobie również polecam go użyć 😉
Aby klasyczne bułki pszenne się wyróżniały, możesz do nich dodać np. papryki wędzonej lub ulubionych ziół.
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Mleko roślinne: 80 ml | |
Woda: 80 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Drożdże: 25g | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mleko roślinne, wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, ale odstawać od palców. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Fantastyczny przepis! Bułeczki są pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Zamierzam je piec regularnie 😊
Super przepis! Ja uzylam suchych drozdzy (14g) i wyszly bajeczne 😍dzieki i bede korzystac w przyszlosci na pewno!