Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką

0 0
Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 250g
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 250g
Olej: 1 łyżka
Tortilla: 4 sztuki
Hummus: 4 łyżki
Suszone pomidory: 8 sztuk
Zielenina: 4 garści
Buraki gotowane: 250g
Cebula: 1/4 sztuki
Pesto bazyliwe: 4 łyżeczki

Pyszna tortilla z klasycznymi, ale niebanalnymi składnikami!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Dzisiaj długo zastanawiałem się co ukręcić sobie na śniadanie. Nie miałem ochoty na nic słodkiego, pieczywa świeżego również nie miałem, a w lodówce czekał na mnie dzień wcześniej zrobiony hummus klasyczny. Zajrzałem do spiżarni i znalazłem w niej kilka nienapoczętych paczek tortilli. Postanowiłem zrobić coś, czego dawno nie jadłem, czyli tortillę z hummusem i warzywami. Taki klasyk, który świetnie sprawdzi się zarówno na wytrawne śniadanie, jak i szybki obiad.

Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką

Po zrobieniu rozeznania w lodówce, sięgnąłem po gotowane buraki, suszone pomidory, wcześniej wspomniany hummus i zieleninę. Naprędce ukręciłem również pesto bazyliowe, które możesz zastąpić również pesto z rukoli lub innym zielonym pesto, które najbardziej Ci smakuje.

Tortille które widzisz na zdjęciu, to tortille z burakiem, ale możesz użyć również zwykłych lub pełnoziarnistych. Ja miałem ochotę nadać jeszcze więcej koloru swojemu daniu.

W moim odczuciu dzisiejsza tortilla z hummusem najlepiej smakuje z hummusem klasycznym, ale jeśli masz ochotę na inny, to śmiało możesz go użyć. Bardzo dużo inspiracji na domowe smarowidła znajdziesz w mojej książce pt. „HUMMUSY I PASTY„, którą serdecznie Ci polecam.

Bez zbędnego przedłużania… czas zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie. W końcu tortilla z hummusem sama się nie zrobi!

Tortilla z hummusem i pieczonymi warzywami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 250g
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 250g
Olej: 1 łyżka
Tortilla: 4 sztuki
Hummus: 4 łyżki
Suszone pomidory: 8 sztuk
Zielenina: 4 garści
Buraki gotowane: 250g
Cebula: 1/4 sztuki
Pesto bazyliwe: 4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Marchewki dokładnie umyj. Przekrój je w pół albo na ćwiartki (zależnie od wielkości warzyw) i posmaruj olejem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach do momentu aż zrobią się miękkie.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i smaż pieczarki pokrojone w plasterki.

3
Gotowe

Tortille podsmaż na suchej patelni z obu stron przez 30-60 sekund, aby zrobiły się bardziej elastyczne. Zrób nacięcie w każdym placku mniej więcej w połowie, tak aby łatwo było zagospodarować 4 równe części.

4
Gotowe

Jedną część wysmaruj hummusem i udekoruj posiekanymi suszonymi pomidorami, na drugą daj ulubioną zieleninę, na trzecią upieczone marchewki, pokrojone w plasterki gotowane buraki oraz odrobinę czerwonej cebuli, a na ostatnią pieczarki.

5
Gotowe

Całość skrop pesto bazyliowym i złóż "na 4", tak aby powstał trójkąt. Tortilla z hummusem i pieczonymi warzywami jest już gotowa. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli
previous
Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki
next
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki
Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli
previous
Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki
next
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Ostatnio coraz częściej sięgam po takie przepisy.

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x