Słodka pasta ze słonecznika

Słodka pasta ze słonecznika

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 150g 1 kubek
Syrop ryżowy : 30g możesz zastąpić innym
Olej : 5 łyżek rzepakowy nierafinowany
Wanilia : 1 laska
Sól : szczypta

Smaczna i prosta pasta na słodko? Taka jest dzisiejsza pasta ze słonecznika. Bez wymyślnych składników. Klasyka i prostota.

Składniki

Share

Słodka pasta ze słonecznika

Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty, któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika. Ja to mam ambicje i życiowe problemy 😉

Pasta ze słonecznika w dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry…

Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz.

Inne pasty na słodko:

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 150g 1 kubek
Syrop ryżowy : 30g możesz zastąpić innym
Olej : 5 łyżek rzepakowy nierafinowany
Wanilia : 1 laska
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Na rozgrzaną patelnię wrzuć słonecznik. Praż go stale mieszając na złoty kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił!

2
Gotowe

Do malaksera wsyp uprażony słonecznik, wlej olej, syrop ryżowy oraz wsyp wanilię i sól. Zmiksuj na gładko. Jeśli nie masz malaksera, to możesz spróbować zrobić to blenderem ręcznym lub w innym urządzeniu. Tak wykonana pasta słonecznikowa może stać w lodówce (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka tygodni!

Kotlety z pieczarek
Poprzedni
Kotlety z pieczarek
naleśniki z mąki kukurydzianej
Następny
Naleśniki z mąki kukurydzianej




Kotlety z pieczarek
Kotlety z pieczarek
naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Witaj, jakiego malaksera uzywasz ? Posiadam Thermomixs i Nutribullet ale zrobic w nich hummus badz inna paste gladka graniczy z cudem 🙁 co mozesz polecic ?

Lidia

Ja mam blender z Lidla,ale jego moc to 600 watt. I to moc jest ważna,a nie marka lub rodzaj urządzenia. Robię masło orzechowe i wychodzi gładziutkie,bez grudek całkowicie. Trzeba jedynie przerywać miksowanie,żeby go nie przegrzać i zgarnąć orzechy ze ścianek. Na pewno wyjdzie. Cierpliwości. To trwa ok. 10-15 minut.

Lidia

Ten przepis najbardziej mi pasuje. Biorę.