Ingredients
-
150g Słonecznik1 kubek
-
30g Syrop ryżowymożesz zastąpić innym
-
5 łyżek Olejrzepakowy nierafinowany
-
1 laska Wanilia
-
szczypta Sól
Słodka pasta ze słonecznika
Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty, któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika. Ja to mam ambicje i życiowe problemy 😉
Pasta ze słonecznika w dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry…
Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz.
Inne pasty na słodko:
Składniki
Słonecznik:: 150g | |
Syrop ryżowy:: 30g | |
Olej:: 5 łyżek | |
Wanilia:: 1 laska | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Do malaksera wsyp uprażony słonecznik, wlej olej, syrop ryżowy oraz wsyp wanilię i sól. Zmiksuj na gładko. Jeśli nie masz malaksera, to możesz spróbować zrobić to blenderem ręcznym lub w innym urządzeniu. Tak wykonana pasta słonecznikowa może stać w lodówce (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka tygodni! |
Witaj, jakiego malaksera uzywasz ? Posiadam Thermomixs i Nutribullet ale zrobic w nich hummus badz inna paste gladka graniczy z cudem 🙁 co mozesz polecic ?
Do past typu hummus polecam blender ręczny, bo najlepiej sobie z nimi radzi 🙂 Sprawdź koniecznie jaki blender wybrać w którym mówię o tym czego używam i dlaczego. Co do malaksera, to zobacz również jaki malakser wybrać 🙂
Ja mam blender z Lidla,ale jego moc to 600 watt. I to moc jest ważna,a nie marka lub rodzaj urządzenia. Robię masło orzechowe i wychodzi gładziutkie,bez grudek całkowicie. Trzeba jedynie przerywać miksowanie,żeby go nie przegrzać i zgarnąć orzechy ze ścianek. Na pewno wyjdzie. Cierpliwości. To trwa ok. 10-15 minut.
Ten przepis najbardziej mi pasuje. Biorę.